Stire

Olimpicii la limbile romanice au fost premiaţi la Expo Arad

17.04.2009 ⋅ 0 comentarii

Timp de cinci zile, Aradul a fost gazda celor mai buni elevi vorbitori de limbi romanice - franceză, italiană, spaniolă şi portugheză. Peste 450 de elevi din toată ţara s-au „bătut” zilele trecute pentru premiul cel mare la Olimpiada Naţională de Limbi Romanice  Ieri a avut loc festivitatea de premiere, la Complexul Expo Arad, unde, în aplauzele comisiei de evaluare, ale cadrelor didactice şi ale colegilor, olimpicii şi-au ridicat premiile. Judeţul nostru a fost reprezentat la Olimpiadă, la secţiunea Franceză, de opt elevi - cinci de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară”, doi de la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” şi un elev de la Liceul Teoretic „Vasile Goldiş”. Din păcate, arădenii noştri nu s-au numărat printre premianţi, doar trei obţinând menţiuni.  
Bucureştenii au fost impresionaţi de AradSmaranda Szatmari, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, ne-a spus câteva cuvinte cu privire la organizarea şi desfăşurarea evenimentului: „Au participat peste 450 de elevi din întreaga ţară, însoţiţi de peste 50 de cadre didactice. Programul elevilor în timpul liber a fost foarte diversificat, aceştia participând la două piese de teatru susţinute de trupa de teatru arădeană Amifran, au fost într-o excursie la Timişoara unde au avut ocazia să discute cu rectorul Universităţii de Vest, au făcut un tur al oraşului nostru. Miercuri seara, elevii au putut participa la o discotecă organizată în cinstea lor, la Ştrandul Neptun”. George Iosif, profesor de Limba Franceză, însoţitor al olimpicilor din Bucureşti, s-a arătat şi el foarte încântat de cele cinci zile petrecute la Arad: „Organizarea a fost excelentă, spre deosebire de alţi ani şi de alte judeţe. Ne-am bucurat că am putut fi aici. Elevii noştri au doar cuvinte de laudă, fiind plăcut surprinşi de oraşul dumneavoastră.” Comisia de evaluare a avut o misiune greaComisia de evaluare de la cele patru limbi romanice a fost alcătuită din reprezentanţi ai Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, profesori din învăţământul superior şi profesori din învăţământul preuniversitar, aproximativ 70 de cadre didactice. Gina Baciu şi Iulia Chirnoagă, profesoare de Limba franceză din Galaţi, membre ale comisiei de evaluare, ne-au spus că au avut de corectat nişte lucrări foarte bune şi interesante: „Subiectele au fost accesibile, iar participanţii au fost foarte bine pregătiţi, drept dovadă notele foarte mari care au fost acordate. În ceea ce priveşte organizarea.” Din judeţul Arad niciun elev nu a obţinut premiu, însă Roxana Noja de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” a obţinut menţiune MECI, iar Roxana Sabău şi Doris Retfalvi, ambele de la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” au primit menţiuni speciale.„Nu am văzut toate subiectele decât cele de la clasa a XI-a bilingv. Nu s-a schimbat nimic faţă de anii trecuţi,  în privinţa redactării subiectelor. La a XI-a i-a cam indus în eroare interviul, unde se specifica doar câte rânduri să aibă şi nu câte replici, iar ei s-au străduit să înghesuie cât mai multe cuvinte într-un rând. Cât despre organizare, chiar dacă noi ne-am ocupat de acest eveniment, am auzit doar cuvinte de laudă de la musafirii noştri”, ne spune Mariana Budască, profesor de Limba franceză la Colegiul „Moise Nicoară”. 
Mihaela Pilan, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Vasile Goldiş”: „Subiectele au fost destul de dificile, iar noi nu am avut un reprezentant - profesor - care să ne de-a informaţiile şi indicaţiile necesare. Se pare că elevii din celelalte judeţe au fost încântaţi de Arad, însă eu nu am participat alături de ei la activităţile din timpul liber.”
Roxana Noja, clasa a XI-a, C.N. „Moise Nicoară”: „Eu am luat peste 9 la olimpiada de la franceză şi am primit menţiune. Nu pot să spun că subiectele au fost foarte grele, au fost accesibile, însă au fost elevi foarte bine pregătiţi. Organizarea evenimentului a fost impresionantă, mi-a plăcut mult mai mult decât anul trecut, la Iaşi.”
Alin Orgoan, clasa a XI-a, C.N. „Moise Nicoară”: „A fost o organizare spectaculoasă a evenimentului, mi-a plăcut foarte mult. Subiectele au fost destul de grele, în special al doilea, unde ne aşteptam să primim un eseu şi s-a dat realizarea unui interviu.”
Cristina Chişmore, clasa a XII-a C.N. „Moise Nicoară”: „Subiectele au fost accesibile. Am luat 8.42 şi mă bucur că am participat la această competiţie, este o experienţă plăcută. Organizarea a fost foarte bună, depăşind cu mult nivelul aşteptărilor.”
Doris Retfalvi, clasa a XI-a, C.N. „Elena Ghiba Birta”: „Am luat 8.65 şi am primit menţiune specială. Subiectele au avut un grad mediu de dificultate, dar din neatenţie se poate greşi foarte mult. Organizarea a fost foarte bună, am participat şi eu la câteva activităţi alături de colegii din alte judeţe. De asemenea am jucat în piesele de teatru, deoarece sunt şi eu în trupa Amifran.”

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro