Stire

F?nt?nele ţinteşte sus: va deveni fluturele de lux din vestul ţării!

17.04.2009 ⋅ 0 comentarii

Fântânele este una dintre localităţile absente de pe lista CJ a „repartizării către bugetele locale a cotei de 20 la sută. Asta nu pentru că localitatea nu şi-ar fi făcut tema la proiecte - dimpotrivă - ci, aşa cum (deja) nu mai este secret pentru nimeni, banii s-au împărţit după criterii politice. Aşa cum opinau unii primari din comunele neagreate politic „chestia e că cei de la CJ care au cuţitul şi pita în mână, nici măcar nu au analizat problemele şi necesităţile fiecărei localităţi, ci doar au verificat apartenenţa politică a primarului, după care au dat cu flit sau dimpotrivă, au deschis punga!” În pofida acestui lucru, Fântânele nu stă pe loc, având şansa unei administraţii locale puternice şi unite, purtând ca unic interes bunăstarea cetăţenilor, progresul economico-social al localităţii.
Primarul Emil Otlăcan este unul dintre puţinii primari care merg cu fruntea sus pe stradă. „Şi tatăl meu a fost primar în judeţul Arad, ştiu ce înseamnă munca de administraţie şi am multă experienţă,. De-a lungul timpului mi s-au oferit multe locuri „calde”, chiar şi acum, înainte de alegeri, dar am preferat să rămân aici, în comună şi să lucrez în folosul oamenilor. Consider că un primar trebuie să fie informat, să aibe iniţiative, dar  tot ce se realizează se face numai în echipă. Degeaba ai idei, dacă nu sunt puse în practică sau se izbesc de opoziţii şi indiferenţă. La noi nu se pune problema, avem o echipă administrativă responsabilă şi harnică. Din păcate, singura problemă de care ne lovim sunt banii. Putem şi vrem să facem multe lucruri pentru comună, dar banii sunt foarte puţini şi trebuie chibzuit bine atunci când faci o cheltuială.” Evident, judeţul şi-a pus mari speranţe privind ajutorul bănesc al CJ, dar, în aceeaşi măsură a venit şi dezamăgirea: banii s-au dat preferenţial (pentru 50 localităţi), iar pentru primăriile neagreate politic, suma a fost de 0 bani! Este şi cazul primăriei Fântenele. „Noi avem destule proiecte depuse, am venit cu argumente, dar totul este în zadar. Zarurile au fost aruncate, aşa că ne vom descurca, chiar dacă avem acest handicap politic!”
Mape doldora de proiecteCu alte cuvinte, agenda de lucru a primăriei e plină cu proiecte care vor fi transpuse în practică: introducerea încălzirii centrale pe gaz la şcoala cu clasele (V-VIII) Fântânele şi construirea de grupuri sociale moderne, iar la şcoala cu clasele (I-IV) rămân de făcut doar grupurile sociale, încălzirea fiind deja terminată. „Facem parte din Asociaţia de dezvoltare intercomunitară Apă-Canalizare a judeţului Arad, proiectul (pe linie de mediu) urmând a fi finaţat din fondurile structurale UE. După ce va trece de toate etapele de verificare şi avizare, acesta va fi înaintat la Bruxelles. Idem, pentru Asociaţia de dezvoltare intercomunitară ce priveşte sistemul integrat de gestiune a deşeurilor - asociaţie în care s-a înscris deja tot judeţul - finanţarea fiind din aceeaşi sursă. Mai avem în vedere reabilitarea primăriei (înlocuire de geamuri şi uşi cu termopan) şi prin aceeaşi măsură 3.2.2 vom face şi proiectul de mansardare a clădirii. Pe linie de proiecte avem deja aprobată finanţarea pentru aşezămintele culturale din comună, aşteptăm deja de multă vreme banii - şi, totodată, urmează să extindem căminul cultural de la Tisa Nouă. Un alt proiect se re-feră la amenajarea spaţiilor verzi, proiect înaintat la minister şi construirea unei grădiniţe la Tisa Nouă, proiect depus la MEC ; se aşteaptă finanţarea”. 
Veste bună: tinerii vor primi locuri de casă!Locurile de casă pentru tineri - o problemă spinoasă a localităţii. Evident, tinerii au acest drept, legea s-a dat, dar obiectiv privind, nu poţi să nu vezi câte prostii şi legi ilogice s-au dat, contrazicându-se una pe cealaltă. „Am avut şi încă mai avem procese pentru retrocedări terenuri - opinează viceprimarul Emil Schlach. De unde să mai dai atâtea terenuri? S-au tot dat de ani de zile, unii vin cu pretenţii uriaşe, iar pământul se termină la un moment dat! Sigur că tinerii au acest drept conferit de lege, deşi în multe localităţi aceasta nu a putut fi pusă în practică din cauza lipsei de teren.Ai noştri trebuie să fie liniştiţi, în primărie se lucrează intens pentru acest lucru!” Pentru că în comună cu circulat diferite „variante”, primarul Otlăcan le pune punct: „PUZ-ul localităţii aflat în faza de întocmire, aşteaptă avizele şi ultimul ok din partea arhitectului-şef al CJ după care se va supune aprobării consilului local, urmând atribuirea efectivă a terenurilor. Bârfele şi răutăţile trebuie să ajungă la gunoi, acolo unde le e locul! Tinerii noştri vor primi locuri de casă; vom încerca să mulţumim pe fiecare în măsura posibilităţilor. Avem disponibile 17 ha cu drumuri cu tot, totalizând un număr de 335 locuri pentru case. Să fie foarte clar: chiar dacă uneltitorii care se ocupă doar de intrigi şi minciuni - au scornit o prostii privind aceste terenuri, subliniem foarte clar: terenurile nu s-au vândut la italieni! Se lucrează serios la ultimele verificări, astfel încât să nu fim întorşi cu documentele înapoi. Am procedat conform legii, aşa că totul va fi ok!  De la începutul mandatului meu am impus transparenţă şi corectitudine, aşa că nu mă voi abate de la acest principiu, niciodată!”         
Consilierului Ulici i se bate obrazul!„Cum să nu fii supărat când eşti localnic şi eşti şi consilier judeţean şi, atunci când s-au supus aprobării sumele acordate de CJ bugetelor locale pentru judeţ - tu nu ai nimic de spus?!” - spun supăraţi foc consilierii Marius Sulincean, Florin Muntean, vicele, primarul, şi, evident, toţi cei care ţin cu adevărat la comuna lor. „Partidul aflat la putere a primit  400 de voturi din Fântânele, cum este posibil ca la împărţirea banilor să nu primim nimic, cu atât mai mult cu cât avem şi un consilier judeţean din localitate?!” Aceeaşi consilieri sunt şi iniţiatorii unui proiect pe măsura 3.2.2 privind construirea unui mini teren de fotbal, sală de sport, renovare primărie, cămin cultural Tisa Nouă, extindere reţele apă, asfaltare drumuri şi reţele electrice. „Suntem în discuţii cu o firmă de consultanţă care face proiectele; sesiunea de depunere a acestora va începe luna viitoare şi suntem siguri că vom câştiga acest proiect în valoare de 2,5 milioane Euro!” – spune Otlăcan. 
„Butterfly-Golf” - un complex urbanistic ultramodern O investiţie uriaşă cu impact economic major pentru localitate este „Bella Vista Golf” - în care terenul de 180 ha - va deveni un complex urbanistic ultramodern (hotel, restaurante, piscine, peste o mie de vile, magazine, etc.) recunoscut deja pe linie europeană. „Iubitorii de golf se vor delecta în acest loc perfect pentru sportul cu crosa (vor fi 25 de găuri, conform normelor standard) - întreg spaţiul având forma unui fluture”. Deci, lux pe bune într-un Fântânele aflat la doar câţiva kilometri de Arad... Tot pe linie de investiţii, la ultima şedinţă a CL s-au aprobat 2 planuri urbanistice de zonă  - unde se vor construi o hală de producţie şi un corp administrativ, o fabrică de mase plastice, urmând a se face PUZ-ul pentru câteva hale de depozitare şi vânzare materiale de construcţie – la care se adaugă unităţile economice deja prezente în comună.*                *                *   Fântânele se apropie, încet dar sigur de statutul de cartier al Aradului, şi, în curând, va purta valenţa unuia de lux. Proiectele curg, nimeni nu stă cu braţele încrucişate în primărie, mai ales lângă o echipă primar-vice deosebit de energică şi pe fază. Multă muncă, mult studiu, multă implicare pentru binele comunităţii – astfel încât urzelile invidioşilor sunt  praf  în ochi, întors spre înşişi aceia care n-au mişcat un deget pentru localitate.

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R.Gheorghe ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro