Stire

Administratorii localurilor care nu au ?ncă spaţiu pentru nefumători au primit un termen de ?ncadrare ?n prevederile legale

23.04.2009 ⋅ 0 comentarii

De la începutul anului, în spaţiile închise, fumatul este permis doar în camere special amenajate pentru acest scop. Astfel proprietarii localurilor publice – baruri, cafenele, restaurante, discoteci – au fost nevoiţi să le amenajeze în conformitate cu prevederile legale.
În lege se stipulează, că, în cazul în care suprafaţa localului este mai mică de 100 de metri pătraţi, atunci proprietarul poate opta ori pentru funcţionarea ca spaţiu exclusiv pentru fumători ori exclusiv pentru nefumători. Dacă suprafaţa este mai mare de 100 de metri pătraţi atunci proprietarii, administratorii localurilor trebuie să îşi amenajeze maxim 50% din suprafaţă ca spaţiu pentru fumat iar cealaltă 50% ca spaţiu dedicat nefumătorilor. De asemenea modul de funcţionare trebuie să fie expus printr-un afiş, la loc vizibil, la îndemâna consumatorilor. Încăperile destinate fumătorilor trebuie să fie bine ventilate şi separate de locul pentru nefumători. Nefumătorii nu trebuie să treacă prin spaţiul fumătorilor pentru a intra în local sau pentru a comanda consumaţia. Prin nerespectarea acestor reguli, legea prevede sancţionarea operatorului economic cu amenzi cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei.  La mai bine de patru luni de la intrarea în vigoare a legii, am vizitat câteva localuri arădene pentru a vedea dacă au amenajat sau nu spaţiile destinate fumătorilor şi nefumătorilor. În Arad majoritatea barurilor, cafenelelor sau a restaurantelor îşi desfăşoară activitatea pe o suprafaţă mai mică de 100 de metri pătraţi. În aceste cazuri administratorii au optat pentru funcţionarea ca local destinat fumătorilor, deoarece, spun ei, într-un local poate veni un cuplu unde doar unul fumează dar bineînţeles că prietenul sau prietena nefumătoare va veni şi va sta în spaţiul pentru fumători. Printre primele localuri care funcţionează conform legii se numără cafeneaua „Three Bean”. Am descoperit şi baruri – cu o suprafaţă mai mică de 100 metri pătraţi unde loc pentru nefumători era doar la pult, unde era afişată această informaţie, însă acel spaţiu nu era despărţit de cel destinat fumătorilor. În ceea ce priveşte localurile mai mari de 100 de metri pătraţi aici nu toate s-au conformat legii, însă Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Arad realizează controale periodice pentru a vedea dacă respectă sau nu prevederile. „Nu au fost prea mari probleme în privinţa aplicării legii. Bineînţeles că mai sunt unele localuri care nu au amenajat spaţiul pentru nefumători însă inspectorii noştri au dat dispoziţii şi au acordat un termen în care să se încadreze. După încheierea termenului prevăzut de CJPC vor avea loc alte controale pentru a constata dacă s-au conformat condiţiilor impuse”, ne spune Dumitru Muscă, comisar C.J.P.C. Arad.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro