Stire

Strada Tarafului: fără canalizare, asfalt, dar cu case construite ilegal

25.04.2009 ⋅ 0 comentarii

Strada Tarafului este una dintre acele zone pe care le evită toată lumea. Cei care locuiesc acolo “beneficiază” de condiţii de trai demne de toată mila. Casele din chirpici şi colibele în care locuiesc câte 5-6 persoane de etnie rromă sunt pe cale să se dărâme în orice moment, canalizarea lipseşte şi de asfalt nici nu se poate vorbi. Fără canalizare şi… acte de identitatePersoanele care locuiesc pe strada Tarafului sunt, în majoritate, de etnie romă. Îşi duc traiul în case fără siguranţă, în mizerie şi în anonimat. Nu au buletine şi nici acte de proprietate a terenului pe care locuiesc, mai nimeni nu îi bagă în seamă, fiind total lipsiţi de orice condiţii decente de trai. Una dintre cele mai mari probleme ale lor o reprezintă lipsa canalizării, care le produce foarte multe bătăi de cap. Pentru a se alimenta cu apă trebuie să meargă la una din cele două cişmele amplasate la capetele străzii. Cei care locuiesc în zonă spun că nu înţeleg de ce nimeni nu se interesează de soarta lor, pentru că “suntem şi noi oameni, nu animale”. Pentru a le soluţiona problema, pe strada Şezătorii au fost “în vizită”, de câteva ori, persoane de la Primărie, care le-au promis că totul se va rezolva, dar în zadar. Au fost şi ei la Primărie, pentru a reclama ce îi doare dar, problema lor nu a avut întâietate.„Au venit, de vreo două-trei ori nişte oameni de la Primărie, s-au uitat cum stau treburile pe aici şi au plecat, cu promisiunea că vor reveni. Suntem disperaţi toţi, nu ştim ce să mai facem…”, spune o localnică, care a preferat să nu îşi spună numele, “că mă lasă fără social”. 
Li s-a promis că vor primi case noiOamenii susţin că, în urmă cu câteva luni, au primit promisiuni de locuinţe noi. Li s-a spus că toate colibele şi casele din chirpici vor fi demolate şi toţi cei care locuiesc acolo vor fi mutaţi în nişte case noi. Nu mai cred în astfel de vorbe pentru că “tot aşa ni se zice nici nu mai ştim de când şi oricum nu o să vedem nimic realizat”, spune Mărioara. Localnicii sunt îngrijoraţi de situaţia în care se află şi se tem să nu rămână fără ajutorul social de 2,5 milioane de lei pe care îl primesc lunar. În prezent, rromii de pe strada Tarafului locuiesc în spaţii foarte mici, friguroase şi destul de murdare, unde mirosul înţepător de mucegai şi umezeala te fac să întorci capul imediat ce te apropii de una din “casele”, unde stau familii formate din patru sau chiar cinci copii, de diferite vârste. “Şi copiii noştri au dreptul la educaţie. Chiar merg şi la şcoală. Fiica mea este elevă la Liceul Economic, deşi locuim în aceste condiţii”, a continuat Mărioara.
De câteva luni, strada a devenit extrem de circulatăÎn ultimul timp, strada a devenit o zonă intens circulată de maşini. Din cauza lucrărilor care se efectuează pe străzile Nicolae Lenau şi Flacăra, circulaţia a fost deviată pe străzile Clopotului şi Tarafului, pentru a nu se ocoli foarte mult. Pentru că asfaltul lipseşte cu desăvârşire, maşinile care trec prin zonă lasă în urma lor un nor de praf din cauza căruia nu mai vezi nimic la doi metri distanţă. Nici când plouă situaţia nu este mai roz. Noroiul care se adună pe stradă împiedică accesul de la o casă la alta, formându-se bălţi foarte mari, imposibil de trecut. “Nu vrem să primim cine ştie ce, doar să trăim şi noi în condiţii decente. Să avem apă, să nu trebuiască să mergem cu găleţile şi cu sticlele să cărăm apă pentru mâncare şi spălat”, spune o localnică.

Sursa: Observator.info

Autor: (C.H.) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro