Stire

Ediţia I a zilei localităţii Utviniş a rupt gura t?rgului prin reuşita sărbătorii

04.05.2009 ⋅ 0 comentarii

Incredibil, dar adevărat: localitatea Utviniş a spart gura târgului prin deschiderea seriei „zilelor satului” în judeţul Arad. Asta s-a întâmplat chiar de 1 Mai, ziua internaţională a muncii, zi în care ieşirea la iarbă verde a scos lumea din case. A fost o zi frumoasă, luminoasă, plină de veselie, muzică şi distracţie, o adevărată surpriză pentru toţi aceia care consideră Utvinişul o „margine” nesemnificativă de comună. Iată că a venit şi acea zi în care localitatea, nu numai că s-a trezit din îndelunga letargie, dar face deja primii paşi spre înscrierea unui firesc de civilizaţie.
Despre Utviniş s-a scris în mai multe rânduri, ideea generală fiind că localitatea (după revoluţie) a cunoscut un regres grav, intrând aproape pe linie moartă. Cu atât mai mult cu cât după venirea italianului de la „FerAgro” – statutul localităţii era să se piardă, prin achiziţionarea de către acesta a obiectivului reprezentativ, fostul IAS Utviniş, pe lângă acesta fiind înghiţite şi alte clădiri, inclusiv locuinţele de serviciu ale celor care au lucrat la fermă. Discuţiile avute cu oamenii de aici, dar mai ales cu reprezentantul acestora la primărie, consilierul Vasile Gheorghiu - au scos în evidenţă disperarea oamenilor de a se vedea daţi deoparte, uitaţi, marginalizaţi, chiar scoşi din acest loc, „italianul vrând, efectiv, să pună mâna pe tot! Fosta conducere administrativă a comunei nu a contribuit cu nimic la salvarea localităţii, dimpotrivă, „dar noul primar, alături de echipa de consilieri au întors cârma. Această schimbare necesară de atitudine din primărie ne-a redat localitatea, am început să sperăm din nou, astfel că Utviniş a revenit în programele de dezvoltare a comunei Zimand.” Primarul Dorel Vidran este optimist: „faptul că azi,Utviniş este în sărbătoare, demonstrează că s-a intrat, în sfârşit, în normalitate! Este o zonă deosebit de frumoasă prin cele 75 de hectare de pădure, spaţiu natural pe care avem de gând să-l punem în valoare!  Se va revigora întreaga localitate care va fi pusă pe picioare, în primul rând prin întabularea pe primărie a unor imobile, limpezindu-se astfel, multe treburi încurcate de alţii. Am acceptat propunerea consilierului Gheorghiu privind dorinţa locuitorilor din Utviniş de a avea o zi a satului! Suntem alături de ei în această zi de sărbătoare, şi, aşa cum am promis – această zonă va fi din nou pusă în valoare!”                     Sfânta rugă a deschis sărbătoareaSoare şi vânt, aer curat, bucurie şi multă lume în spaţiul natural al pădurii Utviniş. Ziua satului – a fost o super-surpriză, cu atât mai mult cu cât nimeni nu se aştepta la o reuşită. Entuziasmul, dorinţa de a ieşi din umbră a contribuit din plin la acest lucru, sufletul acestei frumoase manifestări fiind consilierul Vasile Gheorghiu. „Oamenii din Utviniş merită pe deplin această sărbătoare, nu suntem cu nimic mai prejos decât alţii, aşa încât am insistat ca începutul lunii mai să coincidă cu ziua noastră. Mulţumim primăriei, consiliului local pentru că au fost de acord cu alocarea banilor necesari, chiar dacă cheltuielile au depăşit suma primită. Bucuria a fost şi mai mare, pentru că ne-am trezit cu populaţie serioasă „pe cap”! Sunt fericit că, în sfârşit, am reuşit să spargem gheaţa din toate punctele de vedere. Mulţumesc în mod deosebit primarului Vidran pentru deschiderea pe care o are faţă de Utviniş, şi că, iată – lucrurile au început să se mişte din înţepenirea care ne-a cuprins atâţia ani!”
Muzică bună, mici excelenţi, dansuri populare profesioniste, aer de pădureScena montată într-un cadru natural de excepţie a adunat mii de oameni în juru-i, bine dispuşi, doritori de muzică şi dans, de distracţie şi mâncare specifică acestei sărbători, mici şi bere.  După cuvântul de deschidere rostit de primarul Dorel Vidran, completat prin cel al consilierului Gheorghiu - manifestarea a primit binecuvântareapreoţească. Apoi, totul a răsunat de cântec, dans şi multă bucurie. Publicul a fost încântat de soliştii prezenţi – Lucian Zadic, Mina Buga, Florica Tomoioagă-Lungu, în timp ce îndrăgitul solist de muzică populară Ştefan Muntenaş a (re)cucerit prin glasul şi piesele sale, întreaga suflare. Cei care au smuls ropote de aplauze au fost dansatorii profesionişti ai ansamblului „Cununiţa” din Sântana. Costume populare deosebite, fete frumoase ca nişte flori, bărbaţi voinici, perechi de vis – inconfundabilul ansamblu a ridicat lumea la dans pe iarbă. Bucătarii Cristian But şi Cornel Roşca şi-au arătat pe deplin măiestria culinară, pregătind cei mai buni mici din judeţ şi cele mai... învârtite sărmăluţe. A venit lume de peste tot, din Arad, Zimandul Nou, Zimand-Cuz, Andrei Şaguna şi, evident, tot Utvinişul. Am văzut o zi a satului – aşa cum rar mai vezi azi, plină de naturaleţe, fără atitudini de prost gust, beţii sau bătăi, fără mizerii, fără manele. Am văzut mult, foarte mult tineret, multă bucurie şi lumină. Au lipsit fostul primar, italianul din zonă şi consilierii care nu consimt la renaşterea binemeritată a unei localităţi frumoase, la dezvoltarea firească a unei comune mari şi pline de perspectivă, aşa cum este Zimandul. Rămâne însă fapta şi speranţa unui viitor bun – totul datorită unui primar tânăr şi dinamic, pus pe treabă, indiferent la intrigi, alături de o administraţie locală nouă şi responsabilă.

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R.Gheorghe ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro