Stire

Politica de cartier: lipit afişe, văruit copaci, propagandă pentru partid şi voluntariat ?n secţiile de votare

09.05.2009 ⋅ 0 comentarii

Vecinii dumneavoastră fac politică? Încearcă să vă convingă doar să votaţi pe cineva sau vă şi invită la curăţat peluza din faţa blocului? În ultimele zile, politicienii arădeni s-au referit din ce în ce mai des la organizaţiile de cartier, spunând că acolo se va de adevărata luptă politică. O astfel de organizaţie este, în mod normal, primul pas pentru orice om obişnuit care doreşte să se înscrie într-un partid politic. Şi cum, cel puţin în administraţie, nu prea aveţi ce căuta fără a avea un carnet de partid, “bunul simţ” spune că prima dată trebuie să bateţi la uşa organizaţiei de cartier de unde locuiţi. Am vorbit cu trei preşedinţi ai unor astfel de structuri, pentru a lua pulsul politicii din scara blocului. 
Social-democraţii din Grădişte fac diverse acţiuni caritabileOvidiu Ciurdariu a fost ales vicepreşedinte al organizaţiei municipale PSD Arad, dar până acum a avut în subordine o organizaţie de cartier din Grădişte, pliată pe secţiile de votare 37 şi 38. Intenţiile conducerii PSD Arad sunt însă de a sparge şi mai mult aceste organizaţii de cartier, în sensul suprapunerii acestora peste o singură secţie de votare. Ciurdaru ne-a explicat că se vor înfiinţa, astfel, 113 mini-organizaţii PSD în Arad, fiecare cu propria sa organigramă. Din calitatea deţinută de vicepreşedinte al organizaţiei municipale, Ciurdariu va coordona activitatea organizaţiilor de pe raza colegiului 1, Micălaca-Grădişte. În privinţa acţiunilor obişnuite ale organizaţiei conduse de Ovidiu Ciurdariu, se pare că aceasta va avea responsabilităţi destul de importante în campania electorală, membrii ei urmând să împartă pliantă şi să discute cu arădenii “din uşă în uşă”. Când nu este campanie electorală, social-democraţii întreprind diverse acţiuni caritabile şi mai participă la câte o şedinţă susţinută la sediul partidului din centrul oraşului. “Facem acţiuni la căminul de bătrâni, desfăşurăm şi alte acţiuni caritabile, ţinem şedinţe pentru ca să ne cunoaştem mai bine”, ne-a spus Ciurdariu despre principalele activităţi ale social-democraţilor din cartierul Grădişte.  Conform aceluiaşi vicepreşedinte PSD Arad, în organizaţia pe care a condus-o sunt aproximativ 40 de membri activi, pe care se poate baza în orice împrejurare, dintr-un total de 130.  
Liberalii din Vlaicu sunt preocupaţi să asculte nemulţumirile oamenilorPreşedintele organizaţiei PNL Vlaicu, zona Călăraşilor-Făt Frumos, se numeşte George Poncu, un liberal cu experienţă îndelungată în poziţia de preşedinte al unei organizaţii de cartier. Principalul său scop este strângerea rândurilor  organizaţiei, pentru aceasta intenţionând să “bată” cartierul pentru a sta de vorbă cu fiecare membru ce figurează în acte. “Am lucrat pe oameni, pe liste. Trebuie să mergem la fiecare membru înscris, să purtăm discuţii şi să mai atragem oameni în partid. Vom intra în contact direct cu aceştia şi vom consemna nemulţumirile lor”, ne-a spus Poncu, arătându-ne că obişnuia să trimită un raport către fost viceprimar Tiberiu Dekeny, la fiecare şase luni. În privinţa activităţilor curente, Poncu speră ca liberalii să se implice în activitatea de reprezentare a partidului în secţiile de vot, “mai ales că pot primi acea retribuţie”. Liberalii din Vlaicu se mai gândesc şi la alte acţiuni pe care să le desfăşoare în cartier, pe care până acum nu le-au putut desfăşura din cauza lucrărilor BERD. “Cu toată răscolirea asta nu am putut face mai nimic dar se preconizează să facem. Trebuie să ştim că o să vină oamenii la acţiuni, mai ales că există un conflict de interese pe motive politice. Fiecare partid speră să atragă cât mai mulţi oameni”, a descris Poncu modul în care se face politică la nivel de cartier. Despre numărul de membri pe care se poate baza tot timpul, George Poncu spune că are “30 de oameni activi pe care îi găseşti la orice oră”, dar şi membri inactivi care nu par a fi prea motivaţi pentru acţiunile de partid. “În orice structură asociativă este aşa”, explică acelaşi George Poncu, el fiind şi preşedintele ONG-ului Pro Radio Antic.
Democrat-liberalii din Alfa au participat la cros şi au văruit copacii din cartierColegiul deputaţial 3, unde este cuprins şi cartierul Alfa a fost împărţit de către democrat-liberali în nouă zone, una fiind condusă de Florin Popa. Sistemul organizaţiilor construite pe scheletul secţiilor de votare este prezent şi aici, fiecare astfel de organizaţie cuprinzând între 10 şi 20 de membri, dintre care 5 vor avea atribuţii de conducere: preşedinte, doi vicepreşedinţi, un reprezentant pe secţie şi o rezervă. Florin Popa ne-a spus că în noua structură organizatorică a PDL, pe colegii, ocupă funcţia de preşedinte executiv pe colegiul trei, fiind astfel responsabilul pentru zona Alfa. Democrat-liberalii din zonă se întâlnesc în fiecare seară de marţi, la sediul din cartier, unde discută despre acţiunile pe care urmează să le întreprindă. “Am organizat o acţiune de văruire a pomilor în Alfa, am participat la crosul “Sfântu Gheorghe” organizat în Aradul Nou, la acţiunea de zugrăvit participând 15 tineri şi 10 adulţi”, ne-a spus Popa despre succesul acţiunilor înregistrat în rândul membrilor. Preşedintele “PDL Alfa” ne-a spus însă că se poate baza pe 70 seniori în orice moment, iar în tot colegiul 3 există aproximativ 380 de membri activi ce participă la şedinţe sau la alte acţiuni organizate de partid.

Sursa: Observator.info

Autor: (L.C.) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro