Stire

Palatul Copiilor din Arad a c?ştigat a 30-a ediţie a ?Cupei Crisius?

11.05.2009 ⋅ 0 comentarii

Ziua Europei a coincis pentru Chişineu-Crişcu cea de-a XXX-a ediţie a „Cupei Crisius” şi, totodată, sărbătorirea a 35 deani de la înfiinţarea Clubului Copiilor. Frumosul oraş de pe malurile CrişuluiAlb a fremătat timp de două zile de tinereţe, sport şi voie bună, graţie celor1800 de copii participanţi la diferitele discipline de concurs. Incendiat detinereţe, oraşul s-a lăsat cucerit (şi) de soarele fierbinte care nu a pututopri verva strălucitoare de care s-a umplut spaţiul citadin

Karting-ul -vedetă

Nimic mai frumos decât un oraş luminat deculorile tinereţii scăldate în raze însorite de mai. Aşa arăta Chişineu-Criş încele două zile de concurs, 8-9 mai, sărbătorind prin sport şi artă,tradiţionala manifestare sportivă „Cupa Crisius”. Dacă prima zi a însemnatvernisajul uneia dintre cele mai frumoase expoziţii internaţionale de artăplastică intitulată „Sportul în imaginaţia copiilor”, primirea invitaţilor dinstrăinătate şi din alte judeţe ale ţării, discotecă pentru copii şi cocktail,ziua a doua a debutat în forţă, după festivitatea de deschidere care a precedatdesfăşurarea disciplinelor sportive (tenis de masă, navomodele, karting, mini fotbal,aeromodele, şah, baschet, handbal, informatică, karate-shotokan, karate-kempo,gimnastică aerobică şi tenis de câmp). Reginadisciplinelor a fost ca de obicei, sportul care a atras cei mai mulţispectatori, kartingul. Artera principală a oraşului a fost pregătită pentruconcursul micilor bolizi şi ai viitorilor campioni, azi, nişte prichindeifrumoşi şi serioşi, vegheaţi atent de pe margine de antrenori şi... părinţi.Copiii-pilot au pornit startul în trombă, uimind publicul cu priceperea şiabilitatea de care au dat dovadă pilotându-şi maşinile pitice, colorate şiultra-zgomotoase. Nu ştiai ce să faci, să râzi, să aplauzi sau să te înfiori lafiecare curbă luată scurt, ori să ţi se taie respiraţia în faţa accidentelor(in)evitabile, ciocniri de bordura străzii, defecţiuni la motor... Deh,necazuri de pilot...Câştigătorul categoriei I mobra-super (cu vârsta cuprinsăîntre 5-9 ani) a fost ... un băieţel maghiar de 6 ani şi jumătate, frumos şizvelt ce nu părea deloc impresionat de succes, de faptul că lumea i s-a adunatîn preajmă, l-a feliciat şi fotografiat. Comportament corespunzător de viitoarevedetă, ce mai!

 

 

 

1800 de copii s-au întrecut pe 14 discipline sportive

Stadionul oraşului, plin până la refuz decopii - părea, la acea oră de vârf sportiv un fluture imens şi multicolor. Sutede copii îmbrăcaţi în tricouri colorate în roşu, verde, galben, albastru, albs-au întrecut la fotbal, minifotbal, baschet, handbal - debordând de energie şidorinţă de a câştiga. Aerul sărbătoresc s-a amestecat cu spiritul de competiţiecare a dominat întreaga manifestare. Deosebit de interesante au fostconcursurile de navomodele şi aeromodele - mici ambarcaţiuni frumos colorate şizmei zburători spre înalt - adunând numeroşi spectatori iubitori ai acestorsporturi speciale. Casa de cultură orăşenească a fremătat sub picioareleconcurenţilor sportului puterii şi inteligenţei, artele marţiale - miciisportivi fiind aplaudaţi şi premiaţi din plin. O sală plină de kimono-uri şicopii cu priviri serioase, decişi să iasă câştigători din încleştare; tinerelegimnaste au atras privirile tuturor iubitorilor acestui sport al forţeiîmbinată cu graţie şi muzică ritmică, şi, nu în ultimul rând, sportul minţii,şahul - care, iată, a cucerit o clasă de copii isteţi-foc.

 

 

 

Clubul Copiilor la a 35-a aniversare

Stăm de vorbă cu preşedintele ClubluiCopiilor din Chişineu-Criş, prof. dr. Eugen Gagea într-una din sălile clubului,acolo unde se pregăteau premiile, cupele mici, mijlocii şi mari, medaliile,diplomele, cadourile. „Chiar în această zi...europeană, oraşul nostru trăieşteo dublă sărbătoare: cea de-a 30 ediţie a „Cupei Crisius” şi împlinirea a 35 deani de la înfiinţarea Clubului Copiilor. Manifestarea sportivă a fostorganizată de Clubul Copiilor în colaborare cu primăria şi consiliul local,acţiunea fiind sponsorizată de primărie, „Universitatea V. Goldiş” şi firmaarădeană „Aqua Vest”. Este cea mai amplă ediţie până în prezent - participândîn total un număr de 1800 de copii veniţi din 12 judeţe ale ţării (Arad, Timiş, Bihor, Sălaj, Cluj, Hunedoara, Caraş-Severin,Mehedinţi, Olt, Călăraşi, Harghita, Satu-Mare)  şi patru ţări, Ungaria, Spania, Franţa şi Serbia. S-austabilit 14 discipline de concurs dintre care tenisul de masă şi informatica aufost introduse ca discipline noi. A doua zi a concursului, 9 mai - a fostdedicată zilei Europei. Un loc deosebit îl ocupă vernisajul expoziţieiinternaţionale de artă plastică „Sportul în imaginaţia copiilor” - organizat declubul nostru şi de primărie - expunându-se peste 100 de lucrări ale micilorartişti sub îndrumarea prof. Ioana Ţugulea (critic de artă) care a şi deschisvernisajul, alături de profesorii Ioana Sîngerean, Anamaria Rut Kremer,Laurenţiu Ion, Ioana Mardale şi Iolanda Munteanu”. Întreaga manifestare a fostdotată cu premii, cupe, medalii, diplome, dulciuri şi Diplome de excelenţă.

Concursurile s-au finalizat prin punctajeleobţinute de fiecare unitate şcolară în parte, astfel că mult aşteptatelerezultate arată astfel: Locul I şi „Cupa Crisius” au fost câştigate de PalatulCopiilor din Arad, urmat de Locul II – PalatulCopiilor din Reşiţaşi Locul III obţinut de Clubul Copiilor din Chişineu Criş.

 

 

 

„Cupa Crisius” – o sărbătoare a tinereţii,spiritului sportiv, a descoperirii talentelor, a veseliei şi armoniei, abucuriei şi prieteniei între tineri - având ca scop promovarea talentelor, aspiritului corectitudinii în sport. „Această manifestare are ca scop educareaprin sport şi cultură a tinerelor generaţii; faptul că, an de an, oraşul sebucură de prezenţa a tot mai mulţi participanţi înseamnă că ne-am atins pedeplin nobilul scop” – spun organizatorii.

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R.Gheorghe ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro