Stire

?Trei minute rămase? a făcut senzaţie la Festivalul de Scurt Metraj

16.05.2009 ⋅ 0 comentarii

Locul I la faza pe ţară a Festivalului Internaţional de Film de Foarte Scurt Metraj (Festival International des „Tres Courts”) a fost câştigat de un arădean – Sebastian Clej. Anul viitor, Sebastian va participa cu filmul „Trei minute rămase” la faza internaţională a Festivalului. Câştigătorul Festivalului are doar 16 ani şi este elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Vasile Goldiş” din Arad. Sebastian Clej este pasionat de filme de mult timp. Ideea de a participa la concurs i-a venit când a văzut afişul - „Am văzut afişul la Biblioteca Judeţeană. Am zis că este şansa mea să afirm în acest domeniu. Mai erau vreo trei săptămâni până la data limită de trimitere a filmelor. M-am grăbit, în aproximativ două săptămâni am făcut scenariul apoi am trecut la filmări. Pot să spun că realizarea lui s-a desfăşurat sub presiunea celor „trei minute”.La început totul i s-a părut un vis. Sebastian nu credea că urma să câştige tocmai premiul întâi – „La început a fost doar un vis, apoi a fost dorinţa – dorinţa de a câştiga. Dorinţa s-a pus mai apoi în practică, visul meu s-a împlinit, iar acum am ajuns să culeg roadele.”Filmul cu care a participat la Festival „Trei minute rămase – Confuz, bulversat, iertat?” are ca idee de bază condiţia adolescentului de astăzi. Vorbeşte despre problemele cu care se confruntă unii tineri, dar şi despre faptul că doar speranţa şi credinţa te mai pot salva. „Am realizat acest film cu scopul de a câştiga Festivalul. M-am gândit să exprim prin el – pe parcursul celor trei minute – cât mai multe lucruri, cât mai multe gânduri. M-am legat de adolescenţă. Filmul începe cu un adolescent aflat pe un pat de spital care, în momentul în care se trezeşte din somn află că mai are doar trei minute de trăit. Nu ştia cum a ajuns în spital. Treptat, îşi aminteşte cum s-a certat cu mama lui (divorţată), cum i-a furat banii. Îşi aminteşte de fosta lui prietenă, de cum a început să se drogheze. Încep să apară regretele, să se întrebe cum ar fi viaţa lui dacă ar putea să dea timpul înapoi, cum ar fi dacă s-ar putea juca cu timpul. Finalul filmului sugerează speranţa tânărului dar şi dorinţa de mântuire.”Una dintre temele care se regăsesc în film este cea biblică – dorinţa personajului de mântuire, de iertare. La finalul vieţii el realizează ce şi unde a greşit şi regretă ce a făcut încercând să îşi imagineze o altfel de viaţă. 
Din culisele filmuluiFilmările pentru scurt metraj au fost realizate în cabinetul Liceului la care elevul învaţă. Actorul filmului este un prieten bun al lui Sebastian – Rafael Drăganu – care a crezut în talentul şi ambiţia acestuia. „Am avut foarte multă susţinere din partea direcţiunii şcolii dar şi din partea cadrelor didactice, iar pe această cale doresc să le mulţumesc. După cum am mai spus, timpul era foarte scurt, dar din fericire filmul s-a dovedit un succes. La început lumea m-a luat în răs – toţi credeau că sunt amator însă acum mă felicită”, spune Sebastian.  De asemenea, tehnica folosită pentru filmare nu a fost una de foarte bună calitate. Totul a fost filmat cu un aparat foto care, filmează destul de bine – „Sper că la viitorul film voi avea o cameră de filmat performantă pentru o mai bună calitate a imaginii.”  
Sebastian ar vrea să studieze în străinătateÎn privinţa viitorului său, Sebastian ar dori să obţină o bursă în străinătate şi să îşi continuie studiile tot în domeniul artistic – „Îmi place să fac şi poze dar şi să scriu poezii.” De asemenea el şi-a propus să realizeze şi alte filme cu care să mai participe la diferite concursuri. Visul său ar fi să realizeze un film de lung metraj.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro