Stire

Crimă macabră ?n Praga: o arădeancă a fost măcelărită de amantul de care voia să scape!

22.05.2009 ⋅ 0 comentarii

Cristina - Mãriuca Şuiu (21 ani) din Utviniş - Zimand şi-a încheiat tinereţea în mod cutremurãtor, mãcelãritã cu cuţitul de noul ei iubit – departe de casã, în Cehia. Imediat dupã plecarea din ţarã (9 mai a.c.) tânãra a intuit exact ce i se va întâmpla. A sunat disperatã acasã, cerând concubinului cu care stãtea de 7 ani sã protejeze fetiţa şi sã vinã s-o salveze. Dupã exact o sãptãmânã, Cristina avea sã fie ucisã cu o cruzime de neimaginat.


Cel mai sãrac loc din Zimandul Nou este fãrã îndoialã „cartierul” locuinţelor sociale din Utviniş, cadru propice de scandaluri între locatari şi italianul de la „FerAgro” cãruia îi plãtesc (încã) chirie, deşi problema juridicã a spaţiului a rãmas neelucidatã. Sãrãcia generalã atrage ca un duh rãu - poveşti triste şi tragedii. Numeroasa „familie” Şuiu venitã din Moldova şi-a lãsat repede amprenta în zonã, prin beţii, scandaluri, bãtãi şi violenţe petrecute în umilul spaţiu locuibil în care şi-au încrâncenat existenţele pãrinţi şi copii. O „saga” moldoveneascã stropitã cu alcool, în care şase copii din opt şi-au început vieţile dezastruos, aruncaţi în vâltoare de ignoranţa unei educaţii precare, ajungând tot atât de repede la marginea societãţii sau... vieţii, aşa cum s-a întâmplat cu mezina familiei, Cristina. Tablou de familieFamilia Şuiu a pãrãsit Focşanii în urmã cu peste 20 de ani – mãrturiseşte mama Cristinei, Maria Şuiu (54 ani) îndoliatã, cu vorba tãioasã şi repezitã, pãstrându-şi intact graiul. „Am plecat de-acolo pentru cã s-a închis mina şi am avut şi probleme în familie, bãtãi, cuţitãrii, de-astea. Copiii mei, ia, vi spun câţi sunt acum: Ionela Sabãu (34 ani) care e la Focşãni, Mirela Sabãu (32 ani) ea stã la Salonta, Niculina Georgeta (31 ani) ştiu cã e la Pecica dar n-am mai dat de ea; îi handicapatã şi are o fetiţã, poate m-ajutã ziarul sã le gãsesc!; Luminiţa Şuiu (30 ani) şi ea are handicap şi e aici în Zimand, are fetiţã, apoi bãietu’ ista cu handicap sever, Aurelian Şuiu (29 ani) care stã cu noi şi a micã, Cristina-Mãriuca (21 ani) care are o fetiţã cu concubinu’ cu care stã de 7 ani, Iosif. Asta a fost omorâtã de criminalu’ ãla care se ţinea de ea! El îi de vinã, Iosif, care n-a avut grijã de ea! Am mai avut doi copii care au decedat, Nicoleta şi Rãducu...” Din val-vârtejul revãrsãrii arborelui genealogic, am reţinut frânturi din viaţa ei cu soţul, Şuiu Gheorghe (56 ani) tatãl copiilor – „ care a fost bun de muncã, dar când bea, strigã, bate, loveşte, taie!”

Mama despre Cristina„Eu n-am niciun act de-al fetii! Nici pozã, nici buletin, nici certificat de naştere, nimic! Toate-s duse cu ea în Cehia şi cred cã criminalul le-a dat foc! Eu am spus: ãsta, concubinu’, Iosif îi vinovat cã a lãsat sã se petreacã totul sub ochii lui cu iubitul ãla criminal! Trebuia şi el sã-mi lase fata în pace. A luat-o de la 14 ani, iar la 15 a fãcut avort şi era sã moarã! Nu s-au înţeles niciodatã, nici n-aveau cum! Acum ea avea 21 de ani iar el 40! Se certau, a venit apoi fetiţa asta care are aproape 3 ani şi îi datã spre îngrijire la o vecinã care şi-a fãcut milã de ea... Pleca de la el, venea înapoi, deh, era tânãrã, asta e! Când l-a gãsit pe Costel ãsta, criminalu’, el tot venea la noi când Iosif era plecat la lucru! Eu am vãzut cã se ţin laolaltã, aşa cã i-am spus: dacã vrei sã ai relaţii cu fata mea, n-am nimic împotrivã, numai sã nu foloseşti cuţitul, cã am avut destule în familie! Am aflat cu puţin timp înainte cã vrea sã plece în Cehia, iar când a plecat, fata a avut inima neagrã, mai cã nu voia sã mai plece! S-a dus cu încã douã femei de pe-aici! Atât am mai vãzut-o, cât a venit microbuzul în faţa casei, sâmbãtã seara, pe 9 mai – ca sã le ia!”
Iosif, concubinul - despre CristinaIosif Dumitrescu (40 ani) un ardelean din comuna Luna, judeţul Cluj, este cel care a cunoscut-o pe Cristina din adolescenţã. „Avea doar 14 ani când am luat-o! Am stat cu ea 7 ani şi avem o fetiţã de 3 ani de care grijeşte o vecinã. Ce sã spun?! Am trecut prin multe, certuri, plecãri, ea mai pleca de la mine... Toatã problema a pornit de la chiria restantã cãtre italian. Aşa cã anul trecut am plecat 3 luni în Cehia de unde i-am trimis 300 euro, apoi am venit acasã! Dar ea nu a achitat chiria, nu ştiu ce a fãcut cu banii! Apoi am aflat cã l-a cunoscut pe Costel, un moldovean din Iaşi, un ticãlos! Eu mergeam la muncã, lucrez în construcţii – iar ea se întâlnea cu ãla acasã la noi! Când m-am sãturat de mizeriile astea, ne-am luat la bãtaie, chiar aproape de Crãciun; el mi-a bãgat cuţitul în piept şi l-am dat la poliţie! Tot nu s-a lãsat de nevastã-mea! A dus-o o sãptãmânã la sorã-sa la Caransebeş, apoi a luat-o şi a dus-o cu fetiţã cu tot la Aluniş la o fermã, dar Cristina a venit peste douã sãptãmâni acasã, bãtutã şi ea şi fetiţa!..Ba într-o zi a furat fetiţa şi a dus-o în pãdure...”
Cristina-MãriucaUn nume şi o fatã frumoasã ca un boboc ucis mult prea timpuriu... Sedusã de un bãrbat cu 20 de ani mai în vârstã, copilãria Cristinei s-a rupt în bucãţi. Şi-a început viaţa nefiresc, alãturi de un om trecut prin mizerii existenţiale. Dezastrul familiei Şuiu i-a deschis aceste porţi, ce nu ar fi trebuit deschise niciodatã. Victimã a nepãsãrii pãrinţilor, asemenea celorlalţi fraţi, Cristina a crescut în umbra unui bãrbat-cocoş, decis s-o domine. Viaţa nefireascã, însã, a maturizat-o exagerat, astfel cã adolescenta a devenit repede râvnitã de alţii şi alţii, stârnind tot mai mult gelozia bãrbatului. „A avut peste o sutã de bãrbaţi!” – rãbufneşte Iosif.Totul a culminat cu ultima infidelitate, fatalã.
„Ai grijã de fetiţã şi vino dupã mine cã mã omoarã!”Iosif Dumitrescu: „Cu 3 zile înainte de a pleca mi-a spus: „Iubire, mã laşi sã plec în Cehia?!” I-am spus cã nu, mai ales cã nu mai fusese plecatã. Mai bine plecam împreunã, acolo unde am mai lucrat, dar ea s-a împotrivit. Ştiam cã merge cu amantul Costel, dar ea a negat asta. Sâmbãtã seara, pe 9 mai, la ora 20.30 a plecat cu microbuzul condus de Ghiţã, unul care duce oameni la lucru în Cehia, cred cã la negru. Au mai plecat încã douã vecine, Adriana Clim (26 ani) şi Gabriela Zofei (38 ani). I-am spus pentru ultima datã sã nu plece, parcã simţeam ceva, nici ea nu era în apele ei, era foarte tristã – dar nu se putea hotãrâ sã renunţe.”La scurt timp dupã plecare, Cristina l-a sunat „plângând în hohote”. „Mi-a spus sã duc fata la Cluj, la mama mea şi sã merg urgent dupã ea la Praga ca s-o salvez!”
Maria Şuiu: „M-a sunat la 2.56, chiar în noaptea plecãrii şi mi-a spus plângând: „mamã, ai grijã de tine şi de fetiţã! Cheam-o pe Iuliana (femeia care îngrijeşte copilul) la telefon! Am o problemã aici, ai grjã de tine şi de fetiţã!” I- am spus cã femeia doarme şi n-o trezesc! Am mai avut un apel ratat pe 10 mai la ora 9.01 dupã care nu m-a mai sunat!”      
Crima care a zguduit PragaUltimul apel al Cristinei a fost pe data de 10 mai. Aşa susţin mama şi concubinul. Ce s-a întâmplat în sãptãmâna 11-17 mai, probabil cã ştiu cele douã femei care au plecat împreunã cu tânãra. Iatã ce spune Iosif Dumitrescu, dupã ce a fost sunat duminicã de cãtre Adriana Clim. „Mi-a spus: Iosif, sã ştii cã Cristina a murit azi dimineaţã (17 mai) la ora 11”. A spus cã acolo stãteau opt  femei în camerã şi era şi un tânãr care le ducea la lucru, nu ştiu exact. La un moment dat a intrat în camerã ca un nebun, Costel, amantul Cristinei şi s-a îndreptat cu cuţitul spre ea. Tânãrul s-a interpus vrând s-o salveze, dar moldoveanul l-a rãpus, tãindu-i gâtul. Apoi s-a nãpustit asupra Cristinei şi i-a bãgat cuţitul în burtã. Fata, cu ultimele puteri s-a aruncat pe geam de la etajul II al blocului, târându-se şi cerând ajutor. Un paznic de-acolo a vãzut-o dar nu s-a bãgat. Criminalul a fugit dupã ea şi a prins-o în curte, i-a bãgat cuţitul în spate, în  stânga şi-n dreapta, apoi a întors-o, a luat-o de pãr, a tãiat-o peste ochi, i-a tãiat gâtul şi apoi i-a înfipt cuţitul în inimã!” Maria ªuiu, mama Cristinei  CriminalulC.C. (28 ani) din Iaşi, pripãşit la Zimand cu un cazier cutremurãtor, bãtãi, tentative de crimã, viol. Aşa s-a angajat ca paznic la o fermã de vaci în Zimand Cuz. Patronul Aurel Ştefan, un om deosebit de serios ne-a spus: „ l-am vãzut cã e rãu, dar muncea. Venea dintr-o familie dezorganizatã, aici a mai tãiat un ţigan, apoi pe soţul fetei ãsteia pe care a omorât-o. De la mine a plecat de douã ori, ultima datã mi-a spus cã dacã nu-l las sã ducã fata din Utviniş aici, pleacã! A plecat fãrã sã ştiu, iar acum aud grozãvia asta!”
Epilog cu copilTot acest noian de vorbe şi fapte cutremurãtoare a fost auzit de o fetiţã blondã şi frumoasã, cu cel mai trist albastru în ochi. E Ana-Maria Roberta Dumitrescu şi împlineşte în iulie 3 ani. E crescutã de o vecinã, familie modestã de oameni vârstnici. Micuţa a tãcut tot timpul, auzind ce s-a întâmplat cu mama ei. Apoi s-a dus în casã, şi-a luat sticla cu apã şi a adormit. Ce (mai) poate visa acest copil ?! 
*                *                *
Poliţia din Zimand a fost contactatã marţi de cãtre consulul român al ambasadei cehe pentru a lãmuri situaţia. „Actele medico-legale ale tinerei vor fi terminate, probabil, vineri” – declarã şeful de post din Zimand, Sorin Breaz. Se fac demersuri pentru adunarea banilor necesari „repatrierii decedatei”, iar consilierul local din zonã, Vasile Gheorghiu, alãturi de consilierul Adrian Buboi încearcã sã rezolve problema aducerii corpului fetei şi a înmormântãrii.

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R.Gheorghe ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro