Stire

Liderii de sindicate au dezbătut problema descentralizării ?n ?nvăţăm?nt

30.05.2009 ⋅ 0 comentarii

Preşedintele Sindicatului Democrat din Învăţământ, filiala Arad, Dănuţ Ieneşescu a participat la Bucureşti la o întâlnire a Biroului Operativ al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, unde s-a discutat problema descentralizării în învăţământul preuniversitar.

Ca urmare a discuţiilor, membrii biroului au căzut de acord asupra următoarelor propuneri: unităţile de învăţământ de stat pentru învăţământul preuniversitar sunt înfiinţate/desfiinţate, organizate/reorganizate de către consiliul local, după consultarea partenerilor sociali, cu avizul inspectoratelor şcolare judeţene; CDŞ /CDL se elaborează de către unitatea şcolară în parteneriat cu agenţii economici, cu avizul autorităţilor locale şi cu aprobarea conducerii şcolii; Structurile care asigură politicile, strategiile, monitorizarea şi evaluare în domeniul învăţământului rămân MECI la nivel naţional şi inspectoratele şcolare la nivel judeţean. Ocuparea funcţiei de inspector şcolar general se  face prin concurs. De asemenea, s-a convenit asupra Consiliul de Administraţie al unităţii şcolare să fie format din: 50% reprezentaţi ai unităţii de învăţământ, 25% reprezentanţi ai autorităţii publice locale, 25% reprezentanţi ai consiliilor asociaţilor de părinţi. Ocuparea funcţiei de director şi director adjunct şcolar se face prin concurs organizat la nivelul unităţii de învăţământ pe baza unei metodologii elaborate de MECI, validarea fiind făcută de ISJ. Sursele de finanţare ale unităţilor de învăţământ sunt: bugetul de stat pentru finanţarea de bază, bugetele locale şi veniturile constituite la nivelul unităţii de învăţământ, iar unităţile de învăţământ să aibă autonomie financiară, iar directorul – calitatea de ordonator secundar de credite.
„Pentru punerea în practică a acestor propuneri, FSLI consideră că este necesară realizarea unei corelări între prevederile legislative ale tuturor factorilor implicaţi în procesul de descentralizare a învăţământului. Aceste propuneri ale FSLI au fost analizate ulterior, la întâlnirea reprezentanţilor ce-lor patru federaţii reprezentative din învăţământ în vederea stabilirii punctelor comune care urmează să fie negociate cu cei implicaţi în procesul descentralizării”, ne spune Dănuţ Ieneşescu.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro