Stire

Pită de Pecica pentru ministrul ungar al Administraţiei Locale

30.05.2009 ⋅ 0 comentarii

La Zilele Oraşului Bătania a participat şi o numeroasă delegaţie pecicană, pentru că evenimentul a fost conexat Târgului Agro-Alimentar Internaţional, organizat de administraţiile locale ale celor două oraşe înfrăţite. Expoziţia reprezintă una din acţiunile organizate în cadrul unui proiect Phare CBC, câştigat de localităţile respective. Producătorii pecicani s-au prezentat la târg cu tradiţionala pită, cu cozonaci de casă, împletituri din răchită, tăieţei, miere cu fagure, ţuică, iar maghiarii au adus carne de raţă, dulciuri, flori, utilaje, seminţe de porumb şi furaje.
Primar al oraşului Pecica timp de nouă ani şi iniţiator al acţiunilor bilaterale, deputatul Iustin Cionca a declarat că speră ca ministrul Administraţiei Locale din Ungaria, prezent la eveniment, să mijlocească dezvoltarea regiunii Bătania, pentru ca împreună cu Pecica să poată deveni un pol de dezvoltare captivant pentru mediul de afaceri. Primarul Bătaniei, deputatul dr. Karsai Jozsef, pe de altă parte, a subliniat faptul că în localitatea sa nu există diferenţe între români şi maghiari: „Sunt toţi localnici! De pildă, cel mai bun prieten al meu este un român: Traian Cresta!” – a declarat primarul.

La manifestare a fost prezent şi viceprimarul Pecicăi, şi senatorul Constantin Traian Igaş, şeful grupului parlamentar democrat-liberal din Senatul României (acesta din urmă şi-a amintit că prima sa deplasare oficială în străinătate a fost la Bătania, pe atunci în calitate de consilier local pecican).
Zilele oraşului Bătania s-a desfăşurat şi se desfăşoară şi astăzi cu cel mai mare fast în istoria localităţii. La deschidere au participat nouă primari din comunele învecinate, un ministru şi oficialităţi din Parlamentul României. Delegaţia pecicană a făcut cadou primarului din Bătania şi ministrului Varga Jozsef câte o pită de Pecica, care l-a speriat pe demnitarul maghiar, prin dimensiunile sale: „Dumnezeule, am nevoie de o lună de zile să o pot mânca!” – a precizat acesta. În urma unui demers al statului român, pita de Pecica va fi brand ocrotit în Uniunea Europeană.
În replică, Karsai Jozsef le-a prezentat românilor o afacere locală de succes. Un întreprinzător local s-a reprofilat de pe creşterea gâştelor pe creşterea raţelor de carne. Acestea sunt sacrificate şi dezosate, iar produsul final se videază, se condimentează cu 24 de mirodenii diferite şi se exportă. În prezent sunt deja comenzi pentru opt milioane de capete, ceea ce reprezintă capacitatea de producţie pe următorii cinci ani. „Este una dintre mândriile oraşului, care demonstrează că dacă avem spirit antreprenorial şi curaj, putem face afaceri rentabile” – a subliniat primarul din Bătania.
În oraş trăiesc acum câteva sute de familii de români din Arad, iar mulţi dintre ei fac zilnic naveta la locul de muncă din România.

Sursa: Observator.info

Autor: Andrei And ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro