Stire

Secusigiu ? Muncă din plin, binecuv?ntată de lumina celor 10 biserici!

01.06.2009 ⋅ 0 comentarii

Secusigiu este comuna care nu a avut şansa unor primari gospodari, multã vreme dupã revoluţie încoace. Chiar dacã actualul primar nu ar fi punctat acest fapt, fiu al comunei fiind – lucrurile, într-adevãr, aşa stau, dovadã cã de ani de zile acest loc s-a adâncit într-o prãfuire şi amorţire nemeritatã. În fond, aşa cum ni s-a spus, „fiecare generaţie trebuie sã aducã schimbare şi luminã în locul în care s-a nãscut!”. Dinamismul primarului Cheşa, un om tânãr şi foarte pus pe treabã „rãzbunã” prin muncã susţinutã, toatã aceastã îndelungã stare de inerţie, alãturi de întreaga echipã de administraţie localã.  
Proiecte pentru drumuri, şcoli şi cãmine culturaleSecusigiu - o comunã care prinde viaţã prin planurile şi proiectele dezbãtute în primãrie. Ilie Cheşa, primarul comunei e încã sub „vraja” recentei sãrbãtori a satului. „Nu m-am aşteptat sã vinã atâta lume! M-am ocupat personal de toatã manifestarea şi a fost foarte frumos! Avem deja douã trupe de dansatori, în total 80 de copii care au ridicat scena în aer, revigorând din nou „Dansul de Secusigiu”.  Sunt încredinţat cã vor deveni un ansamblu profesionist de renume. Avem şi un grup coral, aşa cã folclorul autentic se aflã pe mâini bune.” Ne întoarcem la agenda de lucru a primarului. „Ne-am dorit sã avem parte de un proiect amplu, pe mãsura 3.2.2 –  de larg interes pentru toţi, apã-canalizare, drumuri, dar, din pãcate avem probleme cu proprietãţile, motiv pentru care, deocamdatã, proiectul a cãzut. Continuãm cu infrastructura – având ca obiectiv asfaltarea a 9,5 km  de drum, construirea unui after school şi realizarea unui festival folcloric. Punctajul acestui proiect este bun, aşa cã avem toate şansele sã obţinem finanţare, dupã ce-l vom depune la Bucureşti. Am mai fãcut  SF-ul pentru toate unitãţile de învãţãmânt şcolar şi preşcolar (5 şcoli şi 3 grãdiniţe), proiect pe care l-am depus la ministerul învãţãmântului prin ISJ şi acum aşteptãm venirea fondurilor. Privitor la cãminele culturale, avem depus pentru aprobare la Centrul Naţional de Investiţii proiectul tehnic pentru reabilitarea cãminului cultural din Secusigiu, un alt proiect pentru construirea unui cãmin cultural nou la Sânpetru German (fonduri guvernamentale) şi, totodatã, am fãcut un memoriu pentru construirea unei sãli de sport. Pentru aceasta va fi defalcatã o bucatã din pãşune, astfel cã aici vor fi construite sala de sport, un PECO şi un after school.” 
S-a înfiinţat poliţia comunitarãZiua Copilului debuteazã aici prin înfiinţarea poliţiei comunitare – ni se spune. Deocamdatã secţia funcţioneazã cu 5 poliţişti comunitari, urmând ca numãrul acestora sã creascã. Problemele de fond funciar sunt aproape finalizate. De remarcat însã procesul primãriei cu partea sârbã a mãnãstirii Bezdin care revendicã  1200 ha teren „în mod nejustificat” – adaugã primarul. Un alt proces se îndreaptã cãtre firma care a realizat piaţa din comunã – dar care nu a respectat întru totul proiectul de construcţie. Chiar dacã drumurile nu sunt încã asfaltate, etapa premergãtoare înseamnã  pietruiri peste tot. „Dacã e sã mã mândresc cu ceva, atunci pot sã spun cã iluminatul economic e primul lucru pe care l-am realizat în totalitate. Privitor la apã-canalizare, suntem incluşi în master plan şi aşteptãm ca lucrurile sã se mişte şi pentru noi. Avem în atenţie problemele proprietãţilor – în sensul cã vrem sã întabulãm toate terenurile de pe lângã localitãţile comunei – motiv pentru care acum nu putem  intra pe proiectul apã-canalizare.” O altã problemã a locuitorilor este transportul, mulţi dintre aceştia având locurile de muncã în Arad. „Linia de cale feratã pe ruta Arad- Periam s-a privatizat, deocamdatã nu se poate cãlãtori decât cu trenul. Oamenii se grupeazã şi merg cu mai multe maşini la Arad, dar trebuie rezolvat transportul în comun, aşa e normal”. 
Comuna cu cele mai multe bisericiSecusigiu este comuna cu cele mai multe lãcaşuri de cult, un spaţiu în care credinţa, indiferent de confesiune se manifestã în  plenitudinea ei. „Avem 10 biserici şi pentru toate au venit bani de la consiliul judeţean, plus ce am alocat şi noi din bugetul local – toate având astfel posibilitatea sã-şi facã reparaţiile necesare.” Într-adevãr, în Secusigiu îşi înalţã turlele 4 biserici ortodoxe române, 2 biserici ortodoxe sârbe, 4 biserici romano-catolice, acum fiind în construcţie a 11-a bisericã, reformatã. La acestea se adaugã şi casele de adunare neoprotestante. „Pentru bisericile ortodoxe române consiliul local a alocat bani pentru ridicarea unor cruci luminiscente care pe timp de noapte lumineazã superb...”. Din punct de vedere turistic, Secusigiu se înscrie  pe linia celor mai frumoase zone cu posibilitãţi maxime de agroturism. Motiveazã acest fapt splendida Luncã a Mureşului, spaţiul strãvechi al Mãnãstirii Bezdin, rezervaţia Prundu Mare – un loc special şi izolat de  meditaţie, lacul cu nuferi, Biserica Sf. Petru şi Pavel din Sânpetru German, una dintre cele mai vechi biserici din Arad, fântâna vacilor, pietrele de hotar. Investitorii se aratã, deocamdatã, prin asociaţiile agricole – dar pe mãsura dezvoltãrii accelerate a zonei, agroturismul va fi cel care va deschide cu adevãrat porţile unei localitãţi ce ascunde perle naturale şi spirituale de invidiat.  

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R.Gheorghe ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro