Stire

S?npaul ? Ziua satului, o sărbătoare excelentă la ceaun, stropită cu pălincă şi dansată din plin, p?nă dimineaţă!

15.06.2009 ⋅ 0 comentarii

Deşi însemnată cu numărul 13 – ziua localităţii Sânpaul (com. Şofronea) ajunsă deja la a III-a ediţie a fost o reuşită, atât prin modul de organizare a evenimentului, cât, mai ales, prin atmosfera explozivă de veselie, muzică, dans şi mâncare excelentă.  Desfăşurarea de „forţe” a avut loc la Căminul cultural din localitate, iar ziua frumoasă, lipsită de căldura înăbuşitoare a făcut ca întreaga suflare a satului să fie prezentă aici, cu mic şi mare. Ceva cu totul original, amintind de proaspeţii debutanţi de la Utviniş - nu s-au făcut inutile aranjamente de decor. Spaţiul natural din curtea căminului s-a umplut de mese aşezate în lung, respectând aliniamentul ceaunelor în care s-au preparat şi fiert cele mai gustoase tocăniţe. Scena ocupată de cunoscuta formaţie „Roller” (combinaţie de muzicanţi Sânpaul şi Olari) a răsunat de melodii şi şlagăre celebre, iar lumea s-a distrat exact ca în familie. Multă veselie, bucurie şi intimitate – ceva inedit care-ţi cade bine la suflet, atunci când vezi că toţi se cunosc şi-şi dau mâna, se pupă, închină un pahar sau dansează. N-am auzit înjurături, huiduieli, n-am văzut îmbrânceli, nimic care să strice bucuria sărbătorii. Cum „veşnicia s-a născut la sat”, tot aşa şi bunul simţ...
Tocăniţele (ne-)au răvăşit simţurile...Trecând peste veselia feţelor încinse, a tinerilor dornici de chef, a gospodinelor durdulii care s-au îngrijit ca totul să fe bine pregătit şi toată lumea, servită, bărbaţii cu poftă de mâncare şi chef – am trecut de partea cealaltă, în alt spaţiu verde, unde copiii s-au întrecut în sport şi creaţie: concursuri de biciclete, desen, concurs de forţă (trasul sforii de-o parte şi de  alta, pe echipe) – recompensaţi cu diplome şi bunătăţi.Cel mai gustat şi aşteptat moment a fost cel de artă culinară, în care 15 bucătari şi ajutoarele lor au pregătit nişte tocăniţe „demenţiale”, fasole cu ciolan şi ciorbă de burtă şi peşte. Trecerea pe lângă ceaunele aburinde s-a lăsat cu o poftă greu de ţinut în frâu. Am inspirat, deci, aburii aţâţători ce răzbăteau din zona culinară şi atrăgeau lumea ca un magnet. De fapt, cum ai putea rezista ispitei de a nu mânca (măcar) o porţie de „bográcsos” picant sau foarte iute, fie că e făcut din carne de porc sau oaie, fasole cu ciolan la care se adaugă condimente secrete care-ţi fac părul măciucă ?! Încă o dată se confirmă zicala că bărbaţii sunt cei mai buni bucătari. Am stat cu câţiva de vorbă, în timp ce mestecau cu linguroiul de lemn în ceaun şi am citit ce scrie pe tăbliţele aşezate în faţă: „Szukkos-Edi and Company”, Disznópórkölt (tocăniţă de porc) – Stadler Andrei ( un bucătar excelent din Sânpaul făcând una dintre cele mai bune tocăniţe); PéróAtti – Onódi Feri,  Péró Rabi şi Fekete, apoi Molnár Norbert şi Pásztor Zsolt din Ungaria (realizatori ai unei tocăniţe „jos pălăria” din 3 feluri de carne, gât de vită, pulpă de porc şi ciolan afumat, completată cu fasole roşie!), fasolea lui Bizsu din Sânpaul şi lista ar putea continua... Nişte minunăţii culinare „rase” până la ultima picătură de către cei prezenţi. Nu s-au lăsat mai prejos nici ciorbiţele de burtă şi peşte, şi, mai ales, delicioasele clătite cărora nu li s-a mai ştiut numărul... Evident, toţi bucăttarii au fost premiaţi cu câte o sticlă de vin de cea mai bună calitate.   
*                 *               *O zi şi o seară picantă la propriu şi figurat – „ziua localităţii Sânpaul a avut ca organizatori Consiliul local al comunei Şofronea, alături de sprijinul nemijlocit al firmelor „Aqua Construct” şi „Gimi Metal” (Şofronea) şi al UDMR Arad, cărora le aducem multe mulţumiri” – spune viceprimarul Paraschiva Sandu. La lăsatul serii s-a încins un bal spumos de la care nu a lipsit nimeni, iluminat de splendide artificii. Distracţia nu s-a încheiat aici, pentru că nimeni nu a plecat acasă. A fost atât de frumos şi bine, încât cheful a ţinut până în zori!

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R.Gheorghe ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro