Stire

La Arad, 17 persoane au cerut sprijin pentru dezintoxicare

30.06.2009 ⋅ 0 comentarii

Majoritatea sunt consumatori de droguri, dar la specialişti au apelat şi consumatori de tutun şi alcool

Traficul şi consumul de droguri sunt fenomene în expansiune la nivel naţional şi la Arad. Cu toate acestea, numãrul celor care cer ajutor specializat nu este mare. La Arad, autoritãţile sunt pregãtite mai degrabã pentru prevenire şi pentru consiliere. Narcomanii pot beneficia de tratament medical la clinicã specializatã, în partea de vest a ţãrii, doar la Oradea. Crima Organizatã a anchetat în ultimii doi ani zeci de persoane, pentru trafic de droguri.    
Problema drogurilor!Într-un studiu realizat de Centrul Antidrog, s-a realizat cã persoanele cu studii consumã mai multe droguri, decât cele fãrã educaţie. De asemenea în topul celor mai “populare” droguri, haşiş şi marijuana, 73% din eşantionul de populaţie vizat cred cã este dificil de obţinut, iar 26% cã este simplu de procurat.  Ajutor pentru consumatorii de droguri ….La nivelul judeţului nu existã un centru de dezintoxicare pentru ajutorarea consumatorilor de droguri, însã aceştia se pot adresa medicului de familie, centrului judeţean sau la psihiatrie, la laboratorul de sãnãtate mintalã. În cel mai nefericit caz, un consumator poate ajunge la urgenţe, iar de acolo este îndrumat cãtre consiliere. Pentru informaţii, este disponibil Centrul de Prevenire Antidrog  de pe strada Dragalina, nr 10.Doctor Cãlin Ardelean declarã cã „la Arad nu se aflã centre de dezintoxicare deoarece nu este util, avem 1 sau 2 pacienţi pe an! La Psihiatrie sunt rezervate 8 paturi pentru persoanele dependente de consumul de droguri şi de asemenea sunt doctori specializaţi în domeniu şi care le oferã tratament temporar.” Medicamentele vin de la Oradea, unde este singurul centru de dezintoxicare din vestul ţãrii.
Centrul Antidrog oferã consiliereCentru Antidrog organizeazã diferite evenimente pentru combaterea traficului şi consumului de droguri. De asemenea colaboreazã în activitãţile sale şi cu tineri arãdeni voluntari: „Suntem conştienţi de pericolele drogurilor, dar suntem puţini cei care se implicã sã facã ceva”, a declarat voluntara Ştefana Stoica, reprezentant al Consiliului Local al Tinerilor. În 2007, din totalul populaţiei erau 1,7% consumatori de marijuana, ecstasy, cocainã; 1,5% de cannabis şi 0,4% de heroinã.Cei care au beneficiat de asistenţã socialã la Arad sunt puţini la numãr - 17 persoane: 3 consumatori de heroinã, 8 consumatori de cannabis, 2 consumatori de alcool, 1 consumator de tutun şi 3 de cocainã. Aceştia au primit ca ajutor asistenţã medicalã, psihologicã, şi au participat şi la programe de reintegrare socialã. Date privind traficul de droguri în anul 2008 şi 2009Arad, ca judeţ de graniţã, este un spaţiu de tranzit pentru traficanţii de droguri cãtre alte judeţe din ţarã şi cãtre alte state.În anul 2008, potrivit datelor furnizate de Serviciul de Combatere a Crimei Organizate privind situaţia traficului de droguri, au fost 11 persoane reţinute şi 9 persoane arestate, din care 3 din judeţul Arad şi 6 din alte judeţe. De asemenea, 51 de persoane au fost cercetate dintre care 36 din judeţul Arad, 11 din alte judeţe şi 4 cetãţeni strãini. Infractorii aveau pânã în 30 de ani, printre ei se aflã şi studenţi. În ceea ce priveşte capturile de droguri, acestea au fost: 902 g cannabis, 38 g haşiş, 10784 comprimate de ecstasy, 130 g cocainã, 59 kg heroinã. În prima jumãtate a anului 2009, au fost 3 persoane reţinute şi arestate pentru droguri de risc (cannabis şi haşiş), din care 2 din judeţul Arad şi unul din alt judeţ. Nouã persoane au fost cercetate, dintre care şase din judeţul Arad, tineri cu vârste pânã în 35 de ani.În primele şase luni din anul 2009, au fost capturate: 980 g cannabis, 674 g haşiş, 1 comprimat de ecstasy, 1 g heroinã. Cercetãrile aratã cã în judeţul Arad se consumã droguri precum cannabis şi comprimate de ecstasy, însã nu existã informaţii socio-demografice despre consumatorii de droguri.

Sursa: Observator.info

Autor: Diana Niculae ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro