Stire

?Părădăicile dulci de Macea? ? un festival de succes ce militează pentru promovarea produselor autohtone, naturale şi sănătoase!

13.07.2009 ⋅ 0 comentarii

Prima ediţie a „Sărbătorii Părădăicilor” de la Macea a umplut curtea Castelului de lume dornică de distracţie dar şi de cumpărături de excepţie – renumitele legume de Macea. O vreme excelentă, mulţi copii, veselie, muzică, tarabe civilizate, frumos amenajate, mese, locuri de joacă pentru copii, umbrare sub care ai putut servi un mic şi-o bere, focoasa ţuică de Chisindia, un cucuruz fert sau o cană de bulion proaspăt făcut – totul sub razele unui soare deloc agresiv aflat în deplină armonie cu roşul predominant al sărbătorii, Măria Sa, Părădaica de Macea! O idee care trebuia demult pusă în practică, această frumoasă şi utilă sărbătoare a „părădăicilor” -  aparţine Asociaţiei pentru conservarea culturii în mediul rural, susţinută de Consiliul Judeţean şi Centrul Cultural arădean, având ca scop promovarea produselor legumicole autohtone. Dovadă că în incinta frumosului castel au fost prezente produse renumite ca pita de Pecica, roşiile şi vinetele de Macea, Curtici sau Seleuş, ţuica de Chisindia şi evident lubeniţele şi pepenii de Macea.    Deşi aflată la prima ediţie, sărbătoarea a atras prin inedit, prin frumuseţea spaţiului castelan dar şi prin dorinţa de a-ţi umpe coşul cu cele mai bune şi sănătoase produse, de a cunoaşte producători şi nu în ultimul rând de a te relaxa, ascultând muzică populară de cea mai bună calitate. După o „raită” întârziată în faţa fiecărei tarabe eşti... alt om - şi pentru că ai mâncat câteva roşii, aşa, de poftă, un cucuruz lăptos şi galben ca aurul, o felie de pepene mieros, o cană din cel mai proaspăt bulion sau de ce nu, o duşcă de foc marca „ţuică de Chisindia” cu o îmbucătură de telemea grasă a unui bace măcean, apoi tradiţionalii mici; alţii au poftit la ceaunul pregătit de aprigi bucătari în care un miel zdravăn se lăfăia în cele mai ispititoare arome... În faţa peisajului copleşit de frumuseţea naturii, cuvintele devin de prisos. Lăsăm, deci, imaginile să vorbească de la sine. Încet-încet, legumele au ajuns în sacoşe, în timp ce binecunoscuţii „Rapsozi ai Zărandului” au încântat, ca de fiecare dată, prin repertorii ce au încins atmosfera la chef şi distracţie din plin.  Micul producãtor ºi ceapa uriaºã de... Macea  Ideea generală promovată de către organizatorii şi susţinătorii evenimentului a prins – în sensul că, în sfârşit, lumea începe să se dezmeticească. Avem un pământ bogat şi roditor, cele mai bune şi sănătoase produse, oameni destoinici. Să punem punct consumului produselor chimizate şi să producem din nou acele produse care au adus României denumirea de „grădină a raiului”. Suntem o ţară binecuvântată, să reîncepem să muncim cu râvnă pe(ntru) pământul nostru şi roadele lui!

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R. Gheorghe ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro