Stire

Criza şi impozitul forfetar ?nchid zilnic c?te 13 firme ?n Arad!

14.07.2009 ⋅ 0 comentarii

Conform statisticilor înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului din Arad tot mai multe firme se închid în ultima vreme. Cauza: impozitul forfetar şi criza financiară, care au afectat numai în prima jumătate a anului peste 2400 de firme (aprox. 13 firme în fiecare zi!). Până la sfârşitul lunii iunie, la Arad au fost înfiinţate 672 de societăţi, cu precădere în domeniul comerţului si construcţiilor şi s-au radiat 418 societăţi. De asemenea, la Registrul Comerţului 1954 de societăţi au declarat întreruperea temporară a activităţii.   Dacă unele firme nu au putut scăpa de criză şi de impozitul forfetar decât prin faliment, multe s-au reorientat. Impozitul forfetar a dus la creşterea preferinţelor pentru desfăşurarea activităţii comerciale sub formă de PFA (persoană fizică autorizată), Intreprindere familială sau Intreprindere Individuală. În această situaţie sunt 523 de comercianţi, numai la Arad şi peste 30.000 de noi PFA, la nivel naţional, în doar şase luni.
Pe fondul crizei financiare tot mai multe firme caută măsuri de salvare şi apelează fie la încetarea activităţii, fie la reorientarea activităţii. Cei care nu reuşesc să treacă de niciuna dintre aceste etape, nu rămân decât să falimenteze.Din cauza impozitului forfetar, unele societăţi comerciale preferă să recurgă la încetarea activităţii pe o perioadă nedeterminată (de maxim 3 ani), tocmai pentru a scăpa de această taxă. Anul acesta, în perioada 1 ianuarie- 30 iunie şi-au suspendat temporar activitatea 1954 de firme faţă de 351 anul trecut şi şi-au reluat activitatea 204 faţă de 132 anul trecut în aceiaşi perioadă.Statisticile arată că începând cu anul acesta au fost înregistrate la Arad un număr total de 1423 de societăţi din care 523 de societăţi de tipul PFA, 694 de societăţi de tipul SRL, 149 de tipul II, 52 de societăţi de tipul IF şi 3 societăţi de tipul SA. Comparativ cu anii trecuţi, numărul acestora a scăzut astfel: de la un total de 3659 de societăţi în anul 2004, la 3551 în 2005, 3573 în 2006, 3414 în 2007, 3283 în 2008 şi numai 1423 în 2009 (până în prezent). Estimativ, scăderea numărului de firme noi pe 2009 ar fi de 12% faţă de 2008.Pe domenii de activitate, cele mai multe firme, mai exact 435 au ca obiect de activitate comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor, urmând în ordine domeniul construcţiilor cu 152 de firme, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice cu 136 şi agricultură, silvicultură şi pescuit cu 134. Anul acesta, până la sfârşitul lunii iunie au fost radiate un număr de 425 de persoane fizice şi 418 persoane juridice. De asemenea au fost înregistrate 700 de persoane juridice (SRL, SA, RA ...) şi 740 de persoane fizice (PFA,IF,II). Tot în această perioadă au cerut dizolvarea voluntară 35 de firme, mai multe cu 8 firme faţă de anul trecut.Specialiştii susţin că mulţi comercianţi preferă să îşi suspende activitatea pentru unul sau doi ani, în speranţa că vor veni vremuri mai bune şi multe societăţi îşi declară dizolvarea voluntară din cauza problemelor financiare.  208 arădeni... la negru!
Statisticile înregistrate la Direcţia Generală a Finanţelor Publice reiese că veniturile din impozitul pe profit au scăzut faţă de luna precedentă. Însă pierderile nu se opresc aici. Renunţarea la firme şi transformarea în PFA văduvesc statul de impozitele pe venituri, şomaj şi sănătate, împingând din ce în ce mai mulţi angajaţi spre munca la negru, unde pot fi plătiţi mai bine pentru că patronii scapă de impozite. Astfel, până în prezent la Institutul Teritorial de Muncă au fost înregistraţi 99 de agenţi economici, care îşi desfăşurau activitatea fără forme legale, unde lucrau la negru 208 persoane din care 104 femei, 103 bărbaţi şi un tânăr sub 18 ani.

„În cazul PFA-urilor evidenţele necesare sunt mai simple, însă dezavantajul este că nu pot fi desfăşurate toate activităţile din CAEN,  iar răspunderea revine persoanelor fizice,  în timp ce în cazul SRL-urilor atragerea răspunderii se face în limita capitalului social subscris”, spun cei de la Registrul Comerţului Arad.

Sursa: Observator.info

Autor: Nicoleta Boşnigeanu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro