Stire

?n Arad, campania electorală pentru alegerile prezidenţiale va fi dominată de un curent ?anti Băsescu şi Falcă?

23.07.2009 ⋅ 0 comentarii

Declaraţiile de marţi ale preşedintelui PSD Arad, Marius Lazăr, privind „obligativitatea oricărui dialog între formaţiunile politice pentru construirea unui front anti-Băsescu”, sunt încuviinţate dar şi nuanţate de alţi lideri politici locali din PSD sau PNL. Astfel, se disting două curente în cadrul „frontului anti-Băsescu”: unul moderat, înclinat să combine într-o doză sensibil egală mesajul anti-Băsescu cu mesajul pro Geoană sau Antonescu, respectiv unul mai radical, preocupat să zugrăvească o imagine sumbră a României în timpul unui al doilea mandat de preşedinte al lui Traian Băsescu. Deocamdată, cele două curente sunt reprezentate doar la nivel declarativ, însă un punct comun ar fi şi atacul îndreptat către Băsescu, via liderilor locali ai PDL reprezentaţi în special de primarul Gheorghe Falcă.
Colaborare PSD-PNL doar pentru turul doi, sau şi pentru turul întâi?Deputatul liberal Mihăiţă Calimente este de acord să colaboreze cu cei de la PSD, însă nu sub umbrela unui eventual acord scris. Consideră această colaborare ca fiind una „absolut naturală şi firească. Nu este vorba de ceva personal împotriva lui Traian Băsescu, ci este vorba despre faptul că tot mai mulţi români au ajuns la concluzia că Băsescu face prea mult rău României”, a spus deputatul PNL despre motivul pentru care politicienii din ambele partide ar trebui să aibă, în mare, acelaşi mesaj. Calimente mai spune că următoarea campanie nu se va purta doar împotriva lui Traian Băsescu, ci şi „pentru a scoate în evidenţă neregulile făcute de PDL. Aşa cum Ridzi sau Udrea sunt  ocrotite de Băsescu la nivel naţional, şi la Arad toate matrapazlâcurile primarului sunt trecute cu vederea”, a mai declarat Calimente. În  consecinţă, deputatul trage următoare concluzie: „Pe plan local este greu să îi ataci pe cei de la PSD. Este mai firesc să îţi îndrepţi  toate atacurile împotriva PDL-ului, pentru că ei au în mână toată administraţia.”Preşedintele fililalei judeţene PNL Arad, Sever Jurcă, are o opinie mai nuanţată în ideea obiectivului ca în turul doi să ajungă Crin Antonescu şi nu Mircea Geoană. „Văd o colaborare cu PSD astfel încât să câştige Crin Antonescu. L-am putea sprijini pe Mircea Geoană eventual pentru turul doi, dacă va intra. Dar nu putem hotărî noi, de la Arad, pentru că sunt situaţii foarte delicate”, este poziţia exprimată de preşedintele PNL Arad. Astfel, campania  liberalilor se doreşte a fi una mai echilibrată: „vom scoate în evidenţă greşelile lui Traian Băsescu şi calităţile lui Crin Antonescu”, spune acelaşi Sever Jurcă.Revenind la PSD, deputatul Ciprian Luca spune că o colaborare mai strânsă între social-democraţi şi liberali va putea funcţiona doar în turul doi, în vederea sprijinirii lui Mircea Geoană. „Discuţia se poate face din turul doi, unde va intra Băsescu, ori cu Geoană, ori cu Antonescu. Eu îmi doresc să ajungă Mircea Geoană în turul doi şi pentru asta muncesc în colegiul meu. Cine ajunge în turul doi cu Traian Băsescu, acela va câştiga”, este punctul de vedere al deputatului social-demcorat. În plus, Luca avertizează: „sunt ferm convins că din toamnă vom avea o nouă configuraţie politică la Bucureşti. Vor fi modificări şi mari surprize până la alegerile din toamnă.” 
Senatorul Igaş: „Băsescu va câştiga pentru că electoratul PNL nu va vota cu Mircea Geoană”Dejucarea unei eventuale colaborări între PSD şi PNL ar putea fi realizată de electoratul „de dreapta, al PNL” deoarece „alegătorii care vor vota cu dreapta, într-o eventuală bătălie Băsescu-Geoană în turul doi îl vor sprijini pe Traian Băsescu”, este argumentaţia aparţinând senatorului PDL de Arad, Constantin Igaş. În privinţa membrilor PNL, Igaş spune că „mi-ar veni greu să-l văd pe deputatul Calimente făcând campanie uşă în uşă pentru Mircea Geoană.” În schimb, Sever Jurcă „ar avea o altă viziune şi ar gândi mult mai pozitiv.” În ceea ce-i priveşte pe partenerii de coaliţie de la PSD, senatorul Igaş spune că pentru ei, campania va fi una „pe viaţă şi pe moarte”, deoarece „dacă Geoană nu va câştiga, vor fi probleme mari în rândul partidului”. Pe urmă, democrat-liberalul le aminteşte social-demcoraţilor arădeni că ar trebui să afişeze recunoştinţă faţă de Traian Băsescu, „altfel nu pupau ei funcţiile de directori pe care le ocupă în acest moment”. Replica senatorului Igaş s-a referit şi la declaraţiile privind cei 15 primari PDL care ar fi tentaţi să treacă la PSD, liderul grupului PDL din Senat amintindu-le social-democraţilor că astfel de transferuri ar încălca protocolul de guvernare.  UDMR îşi va anunţa poziţia pe ultima sută de metriPreşedintele filalei UDMR Arad, Andrei Kiraly, spune că această formaţiune politică va avea pentru turul întâi un mesaj adresat comunităţii maghiare, de susţinere a candidatului propriu, Kelemen Hunor. „Noi avem în septembrie o şedinţă a Consiliului Reprezentanţilor Unionali unde vom elabora strategia pentru alegerile prezidenţiale. Ca mesaj, nu putem da altul decât de susţinere a candidatului nostru, Kelemen Hunor. Am mai păţit-o când am spus prea repede pe cine susţinem, aşa că pentru turul doi vom anunţa pe ultimii metri pe cine vom sprijini”, ne-a declarat fostul deputat Andrei Kiraly. Cei de la UDMR au avut mai multe discuţii în interiorul partidului, existând voci care susţineau ca partidul să nu intre în cursa politică prezidenţială. Totuşi, a fost desemnat un candidat iar liderii UDMR se pare că aşteaptă rezultatul votului din primul tur pentru a-şi exprima susţinerea faţă de unul sau altul dintre candidaţi.

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro