Stire

49 de milioane de lei pentru reabilitarea Colegiului Naţional ?Moise Nicoară?

28.07.2009 ⋅ 0 comentarii

Consiliul Local Municipal va vota mâine aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de reabilitare la clădirea Colegiului Naţional „Moise Nicoară”. Valoarea totală a investiţiei este de aproape 49.000.000 de lei.Finanţarea acestui obiectiv de investiţii se va face din fonduri ale bugetului general şi fonduri structurale în condiţiile în care se va aproba finanţarea acestui proiect în cadrul Programului Operaţional Regional 2007- 2013.Durata de realizare a investiţiei este de 36 de luni, iar eşalonarea investiţiei se va face în decursul a trei ani.
Clădirea nu respectă normele de igienăÎn prezent imobilul prezintă unele deficienţe majore, nu mai corespunde funcţional, nu respectă normele impuse de Direcţia de Sănătate  Publică, grupurile sanitare pentru elevi şi profesori sunt insuficiente, cantina şcolii nu are rezolvate fluxurile minime necesare pentru depozitarea, prelucrarea şi prepararea mâncării, nu există spaţii pentru personalul care se ocupă cu prepararea hranei. De  asemenea, la capitolul deficienţe se înscrie şi spaţiul pentru sălile de clasă, raportate la numărul de elevi şi la activităţile acestora. Faţadele imobilului sunt degradate, igrasioase, tâmplăria exterioară şi interioară este degradată, nu mai prezintă siguranţă în exploatare. Învelitoarea care este din ţiglă prezintă infiltraţii în mai multe zone, în special în zona holului central şi a sălii festive, ceea ce a dus la deteriorarea ornamentelor şi a picturilor de la tavan şi pereţi. O problemă deosebită o prezintă cornişa care este deteriorată şi care se desprinde de structura de rezistenţă a clădirii.
Cabinete şi cantină la subsolModificările propuse se referă la remedierea deficienţelor în principal funcţionale şi de rezistenţă a clădirii. La subsol, pentru refunţionalizarea spaţiilor existente în funcţie de necesităţile şi preocupările elevilor, se propune realizarea unor spaţii atât din interiorul şcolii cât şi din exteriorul acestuia, cu funcţiuni complementare.În vederea reabilitării Colegiului Naţional „Moise Nicoară” se propun, printre altele: refacerea învelitorii cu realizarea planeităţii acoperişului, refacerea jgheaburilor şi burlanelor, consolidarea consolelor de susţinere a balcoanelor de la intrare şi dinspre curte ce prezintă pericol de prăbuşire, refacerea trotuarelor din jurul construcţiei, refacerea faţadei principale şi a faţadelor secundare, înlocuirea tâmplăriei exterioare şi interioare, amenajarea şi modernizarea  spaţiului de la subsol în spaţii de învăţământ  cabinete, respectiv a unei cantine moderne cu spaţii şi bloc alimentar corespunzător; modernizarea sălii de sport şi a vestiarelor; amenajarea unor grupuri sanitare; refacerea zugrăvelilor interioare la sălile de clasă şi a pardoselilor; amenajarea unui spaţiu pentru un observator în podul clădirii; reabilitarea sălii festive; reabilitarea instalaţiei de încălzire; Reabilitarea instalaţiei electrice; reabilitarea instalaţiei  sanitare; realizarea unei rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi;Modificările propuse nu vor afecta aspectul arhitectural.
Colegiul Naţional Moise Nicoară  este una dintre cele mai reprezentative şcoli din municipiul Arad, cu rezultate foarte bune în domeniu. Clădirea este declarată monument istoric şi a fost construită între anii 1869 – 1873. De-a lungul timpului s-au mai făcut unele intervenţii asupra clădirii, dar fără o abordare unitară a interiorului şi a exteriorului clădirii. Mulţi ani în subsolul clădirii a funcţionat un depozit de vinuri, iar după redarea acestui spaţiu şcolii, lucrările nu au cuprins tot subsolul.Realizată în stil neoclasic, a fost construită după planurile arhitectului Diescher original din Pesta. Întregul ansamblu arhitectural este bogat ornamentat cu elemente renascentiste, care îi dau clădirii o atmosferă deosebită. Pe faţada principală, corpul central este încununat cu un grup sculptural „Alma Mater”, simbol al învăţământului şi al culturii 

Sursa: Observator.info

Autor: Dana Mirea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro