Stire

?Căsuţarii? de pe ştrand sunt deranjaţi de chefurile vecinilor

28.07.2009 ⋅ 0 comentarii

Câţiva chiriaşi ai unor căsuţe de pe Ştrandul Neptun ne-au contactat pentru a-şi exprima nemulţumirile legate nivelul infernal al zgomotului provenit de la unele căsuţe învecinate, unde se desfăşoară fel de fel de petreceri. Cei cu care am stat de vorbă folosesc căsuţa de pe ştrand ca un mijloc de relaxare, fiind deranjaţi de cei care consideră zona drept una a libertinajului fără limite. În plus, chiriaşii ne-au rugat să le păstrăm anonimatul din cauza fricii faţă de eventuale represalii fizice ale celor pe care doresc să îi reclame. Oamenii nu vor să fie absurzi şi sunt conştienţi că situaţia lor ridică o problemă destul de importantă: ce statut are ştrandul şi ce norme de convieţuire socială sunt valabile în incinta lui. 
Atmosfera de seară din ştrandul „Neptun”:  „Cocktail sonor ce depăşeşete nivelul zgomotului ce se înregistrează atunci când sunt concerte”Din câte ne-au spus nemulţumiţii, sursele de zgomot vin din mai multe părţi. „Să vedeţi ce spectacol auditiv, un adevărat cocktail sonor ni se oferă când se montează boxele la mai multe căsuţe simultan. Se depăşeşte chiar nivelul zgomotului uzinal ce se produce atunci când pe ştrand se organizează concerte”, ne-au explicat aceştia. Efectele zgomotului ar fi cele că oamenii nu se mai pot bucura de momentele de relaxare pe care le poate oferi o căsuţă de pe ştrand, înconjurată de verdeaţă. „Din cauza bassului ni se mişcă oglinda din casă. Nici radio-ul nu-l pot auzi din cauza zgomotului. Eu cred că ştrandul trebuie să fie o staţiune liniştită, fără difuzoare super stereo”, ne-a spus un cetăţean care de 30 de ani îşi îngrijeşte căsuţa de pe ştrand. Vecinul său ne-a povestit că sâmbăta trecută a avut nişte invitaţi la căsuţă, însă nu s-au putut auzi unii pe alţii din cauza zgomotului. Despre cei care ar ţine în fiecare sfârşit de săptămână acele petreceri deranjante de pe ştrand, oamenii au spus că  sunt tineri cărora le-au cerut să lase muzica mai încet, primind în schimb răspunsuri obraznice de genul: „du-te la azil, boşorogule”. „Eu nu sunt mai puţin european decât alţii şi doresc să-mi fie respectate drepturile”, ne-a mărturisit cetăţeanul care a îndrăznit să protesteze împotriva chefurilor ţinute în aer liber. Se pare că celor nemulţumiţi de „atmosfera” de pe ştrand le este frică de represaliile celor care „se îmbată şi devin foarte agresivi”, atunci când sunt rugaţi să-şi tempereze manifestările, muzica fiind însoţită de tot felul de strigături şi râsete.
Ştrandul pe timp de seară: distracţie pentru tineri sau relaxare în linişte pentru bătrâni?„Căsuţarii” spun că asupra ştrandului planează o oarecare incertitudine. Pe lângă nivelul zgomotului, aceştia se pare că mai au unele probleme precum intrarea târzie în posesia contractului de închiriere a căsuţei. Din această cauză, chiriaşii spun că nu au putut să verifice dacă în contract sunt stipulate obligaţii privind păstrarea unui fond sonor adecvat. „Percepţia este că acest teritoriu ar fi neguvernat de nici o lege, în care totul este scuzabil sau permis. Oamenii certaţi cu bunul simţ fac ce le taie capul. Dacă aveam contractele de la început, puteam să verificăm ce norme de cetăţenie se aplică în interiorul ştrandului”, a punctat unul dintre arădenii deranjaţi de zgomotul de pe ştrand. În consecinţă, oamenii vor să întrebe „ce este de făcut pentru ca acest fenomen să se termine”, avansând şi o soluţie: cumpărarea unui aparat de măsură a nivelului zgomotului şi stabilirea unui nivel de gălăgie maxim admis. Măsura ar trebui luată deoarece „percepţia deranjului este foarte relativă şi trebuie să existe o modalitate obiectivă de evaluare a acestuia”. Din câte am aflat, căsuţarii au reclamat zgomotul şi la administraţia ştrandului, care i-a îndrumat spre Poliţia Comunitară. Ei mai speră într-o întâlnire organizată cu autorităţile, promisă încă de pe vremea când viceprimar era liberalul Tiberiu Dekany.
Poliţia Comunitară cere sesizări scrise. Amenda maximă, 200 RON.Ne-am interesat dacă au fost până acum emise sancţiuni pentru cei care dau muzica foarte tare atunci când sunt la căsuţă, pe ştrand. Răspunsul venit din partea purtătorului de cuvând al Primăriei Arad, Corina Drăghici, a fost că Poliţia Comunitară nu a dat încă amenzi şi că ar avea nevoie „de o sesizare scrisă pentru a identifica persoanele care săvârşesc aceste contravenţii. Recomandarea este să se facă aceste sesizări scrise”, a spus Drăghici, menţionând că pe ştrandul Neptun sunt valabile atât hotărârile CLM care privesc acel spaţiu, precum şi legile în vigoare privind ordinea şi liniştea publică. Acelaşi răspuns l-am primit şi din partea Jandarmeriei ofiţerul de relaţii publice al instituţiei, Florin Zapodean, spunând că la căsuţa Jandarmeriei pot fi depuse reclamaţii în scris. Pe geamul adminstraţiei ştrandului este afişată Hotărârea CLM 136 din 22.04.2009, privind funcţionarea ştrandului Neptun, la articolul 12 precizându-se că în interiorul acestuia trebuie păstrate „ordinea şi liniştea într-un cadru civilizat, pentru menţinerea climatului de agrement şi odihnă”. De asemenea, la articolul 16 al aceleiaşi hotărâri sunt prevăzute amenzi între 100 şi 200 RON pentru „tulburarea liniştii publice şi difuzarea de muzică în spaţiul deschis după ora 22.”

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro