Stire

Arădenii cer piste pentru biciclete

03.08.2009 ⋅ 0 comentarii

Observator Arădean începe o campanie de sensibilizare a autorităţilor publice în vederea construirii în oraş a unor piste pentru biciclişti. În Arad există o singură pistă recunoscută pentru biciclete, pe malul Mureşului, aflată însă într-o stare destul de proastă şi care nu face legătura între zone importante ale oraşului, putând fi folosită mai mult pentru agrement.  Campania iniţiată de ziarul nostru a venit ca urmare a deselor accidente în care sunt implicaţi arădenii care merg pe bicicletă, ultimul exemplu tragic fiind cel de săptămâna trecută, de pe strada Cocorilor, când un biciclist şi-a pierdut viaţa ca urmare a coliziunii cu un autoturism. În desfăşurarea campaniei vom parcurge mai multe etape: am cerut deja părerea bicicliştilor, urmează să vorbim cu reprezentanţi ai Poliţiei (să vedem dacă pistele ar fluidiza traficul), cu medici (ne interesează cât de mult bine face mersul pe bicicletă), dar şi cu sportivi şi specialişti în domeniu (pentru a afla farmecul mersului pe bicicletă), dar vom iniţia şi o campanie de strângere de semnături pentru susţinerea acestui demers, motiv pentru care vă invităm alături de noi. Vorbind cu biciliştii, am aflat că nu se bucură deloc de respect din partea conducătorilor auto. În Arad, mersul pe bicicletă reprezintă o adevărată aventură, deoarece eşti permanent în pericol de a fi lovit, câţiva dintre cei intervievaţi fiind implicaţi în câteva incidente. În aceste condiţii, se impune construirea unor piste pentru biciclete în oraşul nostru. Deocamdată, avem doar promisiunea uneia ce ar urma să fie amenajată pe trotuarul larg pe traseul Cartierul Vlaicu-Victoriei-Spitalul Judeţean. Este prea puţin pentru un oraş uneori sufocat de trafic, iar despre exemplele din alte ţări (Ungaria, de exemplu) nici nu ar mai trebui să amintim. 
Înainte ca prima bucată de asfalt să fie mişcată odată cu lucrările BERD, edilii vorbeau de trasarea pe bulevardul Revoluţiei a unor piste pentru biciclete. Din această cauză au schimbat şi modul de parcare pe bulevard, obligând şoferii să îşi lase maşinile paralel cu bordura. Între timp, nimeni nu a prea respectat această cerinţă, iar până la urmă, s-a revenit la parcarea oblică şi la imposibilitatea trasării unei piste pentru biciclete pe Centru. S-a vorbit de un traseu, pe trotuar, pe undeva prin Vlaicu, însă deocamdată nu s-au făcut paşi concreţi. Mulţi arădeni nu şi-au uitat însă bicicletele în rastel şi se aventurează în continuare printre maşini, înfruntându-i pe şoferii nervoşi care nu îi văd deloc cu ochi buni.  În acest condiţii, întrebarea devine: “ar avea nevoie biciliştii arădeni de piste speciale?”
Iosif Curtean: “Este nevoie de piste pentru biciclişti şi pe o parte şi pe cealaltă a Centrului. Au zis mai demult că le fac dar văd că tot aşa se parchează maşinile, oblic. Nu avem pe unde să circulăm şi trebuie să fim foarte atenţi. Nu vrem să renunţăm la bicicletă pentru că este bună la sănătate.” Petru Rus: „Pistele pentru biciclete sunt necesare, chiar foarte necesare. Şoferii nu au grijă de biciclişti, întotdeauna găseşti câte unul mai încăpăţânat. Eu chiar am fost doborât la Traian de unul şi tot eu cică am fost de vină. Este periculos pentru noi, în alte ţări e mai bine.” 
Ilie Toboşaru:  „Bine-nţeles, la aglomeraţia care este prin oraş ar trebui create piste pentru biciclişti. Şoferii ar trebui să se comporte normal şi să dea prioritate celor de pe bicicletă. Eu am carnet de conducere, dar mai mult circul cu bicicleta pentru că sunt tânăr şi mă menţin în formă”.  
Daniel Oprea:  „Da, eu merg mult pe bicicletă  pentru că îmi place foarte mult mişcarea. Bicicleta este foarte sănătoasă pentru corp, eu fac sport şi îmi place mişcarea. Ar trebui amenajate piste pentru biciclete ca să fim mai în siguranţă. Acum tot timpul ţi-e frică să nu fi lovit de o maşină.”  
Romulus Chiş:„Categoric ar trebui înfiinţate nişte piste pentru biciclişti. Ne este foarte greu în trafic pentru că şoferii nu sunt atenţi şi nu le pasă de noi. Am văzut cazuri când chiar dacă bicicliştii respectau regulile de circulaţie, şoferii strigau la ei şi în înjurau. Ar trebui să se poată circula cu bicicletele pe benzi speciale.”
Alexandru Bogdan:„Nu cred că este aşa periculos pentru cei care merg cu bicicleta, dar totuşi ar fi nevoie de piste. Şi pe la şcoală ni s-a mai spus să fim atenţi când mergem cu bicicleta, dar eu nu am păţit nimic până acum. Sper să fie tot aşa. Îmi place cu bicicleta pentru că se face sport, e mai bine decât cu tramvaiul”.
Daniel Gherghel: „Am avea nevoie de o pistă mai mult decât sută la sută, dacă ar fi posibil. Nu există niciuna în Arad, este foarte periculos, eu am păţit-o la Boul Roşu. Ocoleam nişte gropi când un taximetrist a apărut în drept cu mine şi a început să mă înjure. Pistele trebuie făcute cât mai repede posibil.”
Nicu Mihali: „Ar fi foarte necesare pistele de biciclete pentru că te calcă pur şi simplu şoferii. Sunt în stare să te calce, nu ţin cont că şi tu eşti un semen de-al lor. Ar putea trasa o bandă continuă de 60-70 de centimetri pe partea dreaptă a fiecărui sens de pe Centru. Numai că la cum sunt parcate maşinile, acest lucru este acum imposibil.”
Elena Moraru: „Ar fi necesară o pistă pentru biciclete pentru că văd pe multă lume folosind acest mijloc de transport. Acum, ce să spun, cred că este şi periculos. Eu ca şi bunică aş fi mai prevăzătoare şi nu i-aş lăsa pe copiii mei să meargă pentru că cine ştie ce se mai poate întâmpla. Cred că nici din partea şoferilor nu ar strica o pistă pentru biciclişti fiindcă nu ar mai trebui să-i ocolească”.
Clara Vereş: „Realizarea pistelor pentru biciclişti ar fi o idee foarte bună pentru că multă lume văd că umblă cu bicicleta. Aşa suntem pur şi simplu obişnuiţi. Din păcate, deloc nu suntem siguri în trafic şi a din această cauză ar trebui să existe un culoar special pentru noi. Şi copiii mei umblă acum cu bicicleta şi îmi este puţin frică să nu fie loviţi de şoferi.”
Dumitru Câşlaru: „Normal că ar fi bine să avem piste pentru biciclete. Am umblat prin străinătate, în Ungaria, Italia, peste tot este loc pe trotuare pentru biciclete. Nu prea mă simt în siguranţă în trafic, trebuie să mă feresc pentru că altfel intră şoferii peste mine. Ar trebui construite acolo unde este aglomeraţie mai mare, în Centru de exemplu.”
Ilie Dudaş: „Bine-nţeles că ar fi bune pistele pentru biciclete. Eu stau în Aradul Nou, pe drumul Zădăreniului, şi ca să vin cu tramvaiul în oraş îmi ia foarte mult. Puteau să facă deja o pistă unde să circule numai biciclişti acum cu modernizarea asta. S-au făcut lucruri nu am văzut de 30 de ani, dar pe astea văd că le-au uitat.”
Mihai Benedek: „Este foarte mare nevoie. Nici pe dig nu ne mai lasă, pe faleza Mureşului. Chiar vreau să îi întreb pe cei de la Poliţie unde este voie să circuli cu bicicleta pentru că dacă vor să se lege de tine, o pot face oriunde. Nu avem nicio siguranţă în trafic, pentru şoferi aproape nu existăm”.
Ioan Ciuciuc:  „Ar trebui să fie construite aceste piste pentru biciclete pentru că străzile din Arad sunt foarte aglomerate şi e greu să te strecori printre maşinile parcate, astfel încât să nu fii în calea celor aflate în mişcare. Trebuie să fii foarte atent în trafic, iar pistele ar trebui construite prin tot oraşul”.
Ciprian Gruia: „Este nevoie de pistele de biciclete pentru că este foarte mare aglomeraţia iar bicicliştii nu au pe unde circula în siguranţă. Am văzut că se întâmplă multe accidente şi trebuie făcut ceva ca să fie prevenite.”
Neculai Ungureanu: „Da, sigur că ar trebui construite pistele. Păi maşinile sunt multe, iar bicicliştii nu sunt în siguranţă. Te pot lovi maşinile foarte uşor, puţin trebuie să nu mai fii aşa atent. Aici, în Centru, din câte ştiu eu ar exista o pistă însă maşinile sunt trase peste ea.”
Radu Gărgăliuc: „Categoric ar fi nevoie de piste pentru biciclişti, deoarece se produc foarte multe accidente. Cu acele piste s-ar fluidiza traficul, mai ales pe Centru. Ar fi foarte bine să se mai construiască piste şi prin cartiere.”
Virgil Butaru: „Sigur că ar fi necesare. Pe mal, ambele piste sunt închise, acolo la intrarea dinspre baza UTA este deja indicator. Dacă nu ne mai lasă nici pe acolo, pe unde să mai mergem? Ar fi extraordinar dacă am avea piste în tot oraşul. Am maşină dar nu circul cu ea pentru că nu se poate pe traficul ăsta. E o plăcere cu bicicleta, mai ales pe mal la aer curat.”
Ioan Tremel: „Da, ar fi necesare piste pentru biciclişti pentru că nu sunt în siguranţă dacă circulă pe drum. Ar trebui construite în tot oraşul, dar mai ales pe centru unde traficul este mai mare.”
Florin Faur: „Eu merg mai încet şi nu pot să spun că nu am siguranţă în trafic. Ar fi totuşi bine să se facă acele piste pentru biciclişti, ne-ar ajuta foarte mult. La periferie ar fi mai mare nevoie de piste pentru că acolo nu prea sunt trotuare atât de late.”

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro