Stire

Deputatul Cionca: ?PSD votează deja ?mpreună cu opoziţia majoritatea proiectelor şi sigur că aşa nu se mai poate merge ?nainte?

04.08.2009 ⋅ 0 comentarii

„Ca parlamentar, nu prea ai putere”
- Domnule Iustin Cionca, aţi candidat pentru funcţia de deputat având anumite ambiţii, aşteptări. În ce măsură corespund activitatea şi realizările de parlamentar planurilor pe care vi le-aţi făcut iniţial?- Am plecat promiţând că voi sprijini primarii, localităţile din judeţ, în vederea unei reale descentralizări şi pentru a încerca să facem legi în aşa fel încât resursele financiare să rămână aproape de cetăţean. Apoi, fiind trei mandate primar la Pecica şi având proiecte depuse spre finanţare, am sperat ca din postura de parlamentar să obţin finanţare pentru realizarea acestora. Din păcate, din cauza crizei economice, n-am reuşit să rezolv foarte multe dintre proiecte. Dar având în vedere că mandatul este de patru ani, sunt optimist. În legătură cu descentralizarea, am avut satisfacţia ca în cadrul comisiei juridice a Camerei Deputaţilor să treacă un amendament al grupului parlamentar PDL care prevede ca taxa de timbru să rămână în totalitate la administraţiile locale, iar 25% din impozitul pe care îl plătesc notarii, executorii judecătoreşti şi avocaţii să rămână la administraţiile locale, reuşind astfel să atrag sume importante pentru judeţul Arad. Numai municipiul colectează în jur de 20 de miliarde în plus, bani care mergeau la ministerul justiţiei. E un prim pas şi faptul că am reuşit mă încurajează să continui în această direcţie.
- Simt în vocea dumneavoastră o uşoară dezamăgire şi revin la întrebare: are deputatul puterea pe care credeaţi că o are?- Nu prea o are. Având ocazia să lucrez nouă ani ca primar, unde într-adevăr ai putere, trecând la o funcţie de parlamentar, ai impresia că de multe ori nu reuşeşti să faci tot ceea ce-ţi propui. Există inerţie în sistem, timp pierdut, sunt dezbateri fără sens şi discuţii interminabile pe baza unor articole din regulament. Am plecat acolo cu dorinţa de a face ceva repede şi din cauza regulilor şi cutumelor pe care parlamentarii au grijă să le transmită din generaţie în generaţie, constaţi că lucrurile se mişcă mai încet. Dar am ocazia ca preşedinte al comisiei pentru regulament din Camera Deputaţilor să schimb procedurile astfel încât Parlamentul să devină o instituţie în care legile să fie adoptate mult mai rapid decât acum. Sigur că pentru asta am nevoie ca formaţiunile politice să voteze aceste amendamente pe care eu şi comisia pe care o conduc le vom propune. „Vă garantez că nicio primărie nu va intra în incapacitate de plată”
- Una dintre priorităţile declarate ale mandatului este sprijinirea administraţiei locale. Primarul Sebişului, Gheorghe Feieş, spunea cu câteva zile în urmă că multe primării sunt în colaps şi cerea parlamentarilor să susţină un împrumut pentru a ajuta administraţiile locale...- Cunosc situaţia cu care se confruntă administraţia locală, într-adevăr este una fără precedent. Dar legea finanţelor publice prevede posibilitatea echilibrării acestor bugete şi vă garantez că nicio primărie nu va intra în incapacitate de plată. Pentru un eventual credit, orice primărie are posibilitatea să se împrumute şi sunt multe primării care au contractat credite. Ideal ar fi să se împrumute pentru investiţii, nu pentru cheltuieli. Anul acesta au fost rectificări de buget şi la nivel judeţean, şi de la nivel central, iar Sebişul a primit bani pentru cheltuieli directe, pentru a acoperi datorii de anul trecut. Din păcate, Sebiş face parte din acea regiune considerată prin lege defavorizată, unde se încasează doar 50% din taxele pe care le încasează celelalte localităţi. Legea ar trebui schimbată, pentru că a nu mai corespunde realităţii, eu nu cred că locuitorii din Sebiş sunt mai săraci decât locuitorii unor sate din alte zone ale judeţului. 
„Lumea s-a aşezat în două tabere: pro şi contra Traian Băsescu. Orice acţiune care duce la el e comentată în funcţie de aşezarea celor două grupări”
- Reformarea Parlamentului, a clasei politice este o eternă promisiune. Ultima încercare a fost votul uninominal, pe colegii. Înţeleg că o schimbare fundamentală nu s-a produs...- Din punct de vedere uman, cel puţin la PDL, votul uninominal a dus la o schimbare importantă. Peste 90% dintre cei aleşi sunt la primul mandat, dar din cauza legii electorale, care eu consider că nu este o lege bună, a fost posibil ca într-un colegiu să câştige al treilea clasat prin redistribuire de voturi. Aşa s-a ajuns în situaţia în care politicieni vechi, dar fără sprijin din partea populaţiei, să ajungă din nou în Parlament. Dacă legea ar fi prevăzut să se câştige cu numărul cel mai mare de voturi, atunci cu adevărat Parlamentul ar fi fost reformat. Oameni cu vechime, ca Adrian Năstase, Tăriceanu, Hrebenciuc au putere în partidele lor,  şi fiind prezenţi în Parlament, îi influenţează şi pe cei noi veniţi, care poate şi-ar dori cu adevărat reformarea clasei politice şi o credibilitate mai mare pentru Parlament. E ca în armată, cei vechi creează reguli iar cei noi ori le acceptă, ori se izolează.
- Şi PDL a stârnit o mare dezamăgire, inclusiv pentru mari susţinători ai săi: alternativa la oamenii enumeraţi este Ridzi, Udrea sau Elena Băsescu...- Să le luăm pe rând. Monica Ridzi şi-a încheiat cariera prea repede, dar trebuie să ţinem cont de atitudinea sa - ea şi-a dat demisia, chiar dacă cu întârziere. Dar mai ales trebuie remarcată atitudinea grupului parlamentar PDL, care în mod rapid a dat drumul dosarului în instanţă, arătând o mare deosebire faţă de atitudinea PSD, care a ţinut dosarele lui Adrian Năstase în Parlament, folosindu-se de chichiţe pentru a nu lăsa organele justiţiei să-şi facă treaba. În cazul Ridzi eu cred că fost mai degrabă vorba despre lipsa de experienţă, de faptul că s-a înconjurat de oameni pe care nu i-a cunoscut foarte bine, în special pe latură profesională, şi mai puţin despre corupţie, aşa cum s-a întâmplat cu miniştrii de până acum. În legătură cu doamna ministru Elena Udrea, vreau să vă spun că ancheta parlamentară care a început n-are niciun capăt de acuzare şi vrea să verifice întreaga activitate de până acum. Se leagă mai mult de aspecte de oportunitate. Nu este normal ca noi, Parlamentul, chiar dacă avem atribuţii de control, să devenim un fel de Curte de Conturi care să verifice activitatea miniştrilor. Cred că trebuie să plecăm de la prezumpţia de nevinovăţie, să lăsăm organismele abilitate să verifice cheltuirea banului public, să intervenim atunci când autorităţile statului nu se sesizează. Aceste acuzaţii, că ministrul cheltuieşte sume mari pentru publicitate, sunt exagerate. Este evident că nu vei putea să promovezi turismul dacă nu investeşti în publicitate. Pe noi trebuie să ne preocupe dacă modul în care se face selecţia este legal. Cazul Elena Băsescu este delicat. Eu vă întreb cum ar fi trebuit să ajungă europarlamentar? Să aştepte să se pensioneze Traian Băsescu ca să candideze? Cred că indiferent dacă ar fi fost ajutată sau nu, subiectul tot ar fi fost controversat. Lumea s-a aşezat în două tabere: pro şi contra Traian Băsescu. Orice acţiune care duce la el e comentată în funcţie de aşezarea celor două grupări. Eu cred că Elena Băsescu trebuie lăsată să-şi termine mandatul primit de la cetăţeni şi s-o analizăm în funcţie de rezultatele pe care le va înregistra.
„Le spun oamenilor că promisiunile pe care le-am făcut sunt pentru patru ani şi le cer răbdare”
- Vorbeam despre candidatura uninominală, pe colegii. Toţi politicienii au făcut promisiuni generoase, neţinând seamă în campania electorală de criza economică. Mergeţi din nou în colegii. Ce le spuneţi acum oamenilor?- Le spun oamenilor că promisiunile pe care le-am făcut sunt pentru patru ani şi le cer răbdare, pentru că sunt convins că această criză va trece şi vom reuşi să facem tot ceea ce am promis, având în vedere că PDL e format din profesionişti, care au conceput programul de guvernare în aşa fel încât să-l putem îndeplini. Cu toată criza, au fost câteva realizări. Aş începe cu promisiunea pensiei sociale, pe care am şi acordat-o, nu mai sunt pensionari care să primească sub 3 milioane, iar din toamnă limita minimă se ridică la 3,5 milioane. De asemenea, am promis că vom derula investiţii. Dacă o să mergeţi în judeţ, veţi vedea că nu există localitate în care nu s-au început investiţii sau în care să nu continue investiţiile începute anii trecuţi – mă refer la apă, canalizare, drumuri judeţene sau comunale, săli de sport, blocuri ANL şi mai nou chiar reabilitarea şcolilor.
- Sunteţi optimist că guvernarea va performa la finalul mandatului de patru ani cu sau fără PSD?- A fost ultimul lucru pe care l-am dorit, să guvernăm cu PSD. Ca om politic, atunci când am văzut cum a votat populaţia din România, am înţeles că e nevoie de o majoritate stabilă în Parlament, capabilă să dea legi pe care executivul să le aplice. Din păcate, PSD cu toate că este la guvernare, se comportă ca şi cum ar fi în opoziţie. Dacă cineva are curiozitatea să vadă prezenţa la vot a parlamentarilor PSD, care au obligaţia să asigure cvorumul necesar ca legile să treacă, o să constate că aceştia nu vin la lucrări. Legi pe care Guvernul le propune nu au majoritatea necesară în comisii sau în plen pentru a trece. De asemenea, proiecte pe care le-am susţinut în cadrul Parteneriatului constatăm că în dezbaterile publice nu numai că nu sunt susţinute, ci sunt contestate, criticate. Vă dau exemplul impozitului forfetar, care a plecat de la domnul ministru Niţă, de la PSD, şi care a avut tupeul să spună apoi la o emisiune televizată că nu este de acord cu el şi se gândeşte să propună să fie eliminat! Înţeleg că PSD, având legitimitatea votului de la cetăţeni, este îndereptăţit să participe la guvernare, dar şi ei trebuie să înţeleagă că nu pot să fie şi la putere şi în opoziţie. În situaţia de criză în care ne aflăm, ţara are nevoie de stabilitate iar PDL a făcut suficiente compromisuri şi a acceptat acest joc dublu al PSD din dorinţa de a asigura o guvernare stabilă. În ultimul timp însă, PSD votează deja împreună cu opoziţia majoritatea proiectelor şi sigur că aşa nu se mai poate merge înainte.

Sursa: Observator.info

Autor: Flavius Ghender ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro