Stire

Zimandul Nou ? Una dintre cele mai curate comune din judeţ, alături de un program continuu de dezvoltare locală

05.08.2009 ⋅ 0 comentarii

Deşi vară cu temperaturi ce înmoaie orice entuziasm, primăria Zimandul Nou îşi continuă nestingherită lucrările propuse în agenda de lucru. Dorel Vidran, primarul comunei nu înţelege să facă rabat de la muncă, tot ceea ce s-a hotărât în consiliul local trebuie dus la bun sfârşit. Nici nu mai e nevoie de spus că Zimandul este una dintre localităţile care au pornit un tăvălug al proiectelor şi realizărilor care efectiv schimbă din mers imaginea cu totul înţepenită a comunei din mandatul trecut.
Dorel Vidran nu-şi poate permite un concediu în acest an, tocmai din cauza lucrărilor demarate, a altora în curs de finalizare, a proiectelor care trebuiesc aprobate şi banilor care sunt aşteptaţi. „Asta e situaţia, nu-mi pot permite să lipsesc acum când sunt atâtea de făcut. Am început multe lucruri şi trebuiesc finalizate. Construcţia noii grădiniţe este unul din motivele noastre de mâhnire, în sensul că, după ce am primit primele două miliarde, restul s-a blocat la Bucureşti, adică încă vreo...30 de miliarde lei. Este valoarea unei investiţii mari, aici va fi o grădiniţă modernă cu program prelungit, cu dotări la nivel de standard european. Am depus mai multe adrese la ISJ în această privinţă, dar n-am primit încă niciun răspuns. În celelalte localităţi, A. Şaguna şi Zimand Cuz – grădiniţele sunt renovate, la fel ca şi şcolile – unde încă se mai lucrează la finisări. Vrem ca la începerea noului an şcolar totul să arate impecabil. De asemenea şi căminele culturale sunt total renovate, atât exterior cât şi interior.”La Zimand Cuz  este deja în lucru un gazon sintetic cu instalaţii pentru nocturnă – totul realizându-se din bani de la bugetul local. Într-adevăr, administraţia locală a dovedit că este eficientă şi pusă cu adevărat pe treabă. S-a votat proiectul construirii a trei capele în localităţile comunei, Zimandul Nou, A. Şaguna şi Zimand Cuz. La Zimandul Nou şi Zimand Cuz capelele au şi fost date în funcţiune, iar la Şaguna urmează să se elibereze autorizaţia de construire pentru a începe şi aici construcţia unei capele. Cultele, ortodox, catolic şi neopreotestant au avut parte fiecare de ajutor bănesc din partea consiliului local. „Un alt proiect priveşte construirea de grupuri sanitare moderne la toate căminele culturale ale comunei – spune primarul Vidran. Consider că orice treabă trebuie făcută la timp, eficient, corect şi de bună calitate, nu are rost să cârpim şi să cheltuim aiurea bani de mai multe ori. Dacă faci o treabă, atunci trebuie făcută bine de la început!”
Bucurie în casă nouă pentru tineri Primăria Zimand  pregăteşte pentru sfârşitul acestei veri o surpriză mult aşteptată de familiile tinere, acordarea locurilor de casă. „Avem deja PUZ-ul aprobat, astfel că intenţionăm ca la sfârşitul acestei luni să trecem efectiv la punerea în posesie a terenurilor pentru casă, tinerilor. Avem în plan acordarea a 143 de locuri de casă în suprafaţă de 300 mp fiecare.” Problema drumurilor, pentru multe alte localităţi un mare minus – este trecută cu plus la Zimand. „Drumurile sunt pietruite peste tot, am pus cam 500 de tone de piatră. În rest, avem şi străzi asfaltate, astfel că, în măsura posibilităţilor le vom cuprinde pe toate.” La capitolul „proiecte”, primăria a depus un proiect HG 577 privind electrificarea unei zone cuprinzând 80 de gospodării (perioada 2007-2009). „Am făcut un studiu de fezabilitate şi proiectul tehnic pe care l-am depus spre aprobare pe data de 31 iunie. Măsura 3.2.2 – a însemnat pentru Zimand depunerea recentă a unui proiect ce vizează reţeaua de canalizare, o staţie de pompare şi una de epurare pentru localităţile Zimandul Nou şi A. Şaguna. Acesta mai cuprinde subdiviziunile „extindere reţea de apă la Zimandul Nou, reparaţii drumuri comunale în lungime de 8,6 km şi organizarea unui festival local având ca scop păstrarea tradiţiilor locale”. 
Utvinişul trebuie să-şi recapete identitateaDespre această localitate extrem de văduvită a comunei s-a scris în repetate rânduri. Un spaţiu în care şi-a desfăşurat activitatea fostul IAS – ghinionul localnicilor plecând din momentul privatizării acestuia. A urmat o harababură de nedescris, din care au profitat din plin cei care au exploatat la maxim momentul: astfel, Agroindustriala Utviniş a vândut active cam prin 2000 societăţii „Ariola”, care la rându-i a revândut unei alteia, Romagria, azi ajungând în mâinile italianului de la Feragro. Pentru că fosta conducere a primăriei a fost extrem de dez(interesată) de ceea ce se întâmplă cu fostul IAS şi, în general, cu bunurile mobile şi imobile ale localităţii Utviniş – azi, localnicii duc un război îndelung cu italianul de la Feragro privind dreptul lor de a-şi cumpăra fostele locuinţe de serviciu. Totodată, primarul adaugă faptul că a măsurat întreaga suprafaţă a localităţii, pentru a se stabili exact proprietăţile italiannului şi cele ale primăriei, urmând ca acestea să fie intabulate. „Nu vom lăsa din mână problema oamenilor cu privire la locuinţe, păcat doar că cei care trebuiau să fie pe fază, fosta conducere  - au fost extrem de nepăsători faţă de aceste bunuri care aparţin, de fapt şi de drept primăriei şi aomenilor care locuiesc aici, nicidecum unora veniţi dinafară.”
Se arată la orizont un investitor puternic Primarul Vidran spune că „sar putea să avem şansa venirii în zonă a unui italian, de data asta extrem de serios, un adevărat om de afaceri. Am avut în prealabil mai multe discuţii, chiar am ajuns la un acord privind terenul de care are nevoie pentru deschiderea afacerii, s-a şi vorbit cu proprietarul terenului şi s-a stabilit şi preţul de vânzare – aşa că sperăm ca afacerea să se bată curând în cuie. O altă realizare a noastră este închiderea gropii de gunoi care se află deja pe ultimii metri. Nu am putut s-o închidem chiar pe data de 16 iulie şi am şi fost amendaţi pe chestia asta. Nu era cazul, cei care au venit în control au văzut că se lucrează intens, chiar era deja acoperită groapa în proproţie de 40 la sută, dar degeaba, ideea a fost să fim amendaţi. Acum suntem în curs de finalizare, şi după ce totul va fi acoperit cu pământ şi nivelat vom semăna iarbă.”Totodată, primăria a dispus ca persoanele plătite din ajutorul social să adune toate resturile de ambalaje, pungi care s-au rispit pe câmp, luate de vânt – cu ocazia lucrărilor de acoperire a gropii de gunoi. „Oamenii sunt  harnici, lucrează zilnic şi îi voi folosi în continuare la lucrările de îngrijire a comunei”. Cine are vreo îndoială, poate merge oricând la Zimand, una dintre cele mai curate comune ale judeţului: iarbă tunsă, locurile din faţa caselor frumos îngrijite, lipsa gunoaielor, a mizeriei, a semnelor de „civilizaţie tribală”. Efectiv, o comună şi o primărie de gospodari.

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R.Gheorghe ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro