Stire

Cum se descurcă primăriile judeţului ?n vremuri tot mai aspre de criză?! (II)

10.08.2009 ⋅ 0 comentarii

Nicolae Valea, primar comuna Archiş: „Chiar dacă e criză, avem fonduri de salarii şi pentru cheltuieli curente. Bineînţeles că suntem atenţi la toate cheltuielile şi nu se scot bani decât pentru urgenţe sau strictul necesar bunei desfăşurări a activităţii administrative. În rest, nu risipim bani pentru că nu ne stă în obişnuinţă şi nici nu-i avem. Totodată, primăria are pe rol derularea a 8 proiecte în valoare totală de 111 miliarde lei vechi. Pe măsura 3.2.2 proiectele privesc reabilitarea a 4 drumuri şi tot atâtea cămine culturale. Am mai elaborat un studiu de fezabilitate privind programul de electrificare 2007-2009 predat la MAI – interesând realizarea satului de vacanţă Groşeni. Cred că dacă eşti deosebit de atent la cheltuirea fiecărui bănuţ nu te adânceşti în datorii şi asta înseamnă foarte mult.” Avram Ciev, primar comuna Bârsa : „Este într-adevăr criză şi se simte din plin, poate din ce în ce mai mult. Mai avem bani de salarii, dar nu pentru multă vreme, nu vreau să fiu pesimist, dar peste vreo două luni suntem înghesuiţi. Vom vedea ce vom face pentru că nu stăm cu mâinile în sân. Proiectele pe care le avem în derulare se vor finaliza, însă, în mod sigur. La şcoala generală cu clasele 1-8 investiţia e în proporţie de 99 la sută terminată, deci elevii vor începe şcoala în condiţii moderne. Pe măsura 3.2.2 avem un proiect amplu care vizează modernizare străzi, construirea unui cămin de bătrâni, reabilitare cămin cultural, dotarea serviciului de intervenţii situaţii de urgenţă cu utilaje.  La şcoli se continuă programul de igienizare, reparaţii şi asigurarea combustibilului pentru iarnă  - asta însemnând bani de care trebuie să dispunem obligatoriu. În mod sigur, însă, în lunile viitoare situaţia se va complica. Asta înseamnă că totul depinde de modul cum ştii să te gospodăreşti, până la urmă.”
Ioan Guţu, primar comuna Birchiş: „Am avut nenumărate discuţii până am fundamentat bugetul pe anul 2009 – luând în calcul sumele acumulate din venituri proprii, plus cele primite pentru echilibrare. Întotdeauna am calculat acest raport între venituri proprii şi cheltuieli, tocmai ca să nu fim luaţi prin surprindere. Nu pot însă să fac abstracţie de criza economică prezentă peste tot şi să nu ţinem cont de acest lucru. Chiar şi aşa trebuie să ne continuăm, aşa cum putem - obiectivele propuse, iar strategia de dezvoltare locală trebuie să-şi urmeze cursul. Deocamdată suntem descoperiţi la salariile din învăţământ pe trimestrul IV, dar până atunci sperăm că lucrurile se vor remedia. În privinţa datoriilor, avem ceva la şcoala generală din Căpâlnaş, lucrări executate pentru care nu s-au făcut plăţi, dar la ultima hotărâre de guvern s-au primit deja sumele alocate prin ISJ şi acestea au fost achitate. Ne-am gospodărit bine, spun eu pentru că am reabilitat un drum în valoare de 7 miliarde lei, am asfaltat străzi în Birchiş şi mai avem în vedere amenajarea unui parc în localitate, proiectul fiind aprobat la ministerul mediului. Aşteptăm suma de 5 miliarde lei pentru demararea lucrărilor.”
Constantin Gligor, viceprimar, comuna Beliu: „Muncim şi încercăm să rezistăm, să facem cumva faţă crizei! Salariile angajaţilor primăriei sunt acoperite pentru tot anul, mai puţin la dascăli, în ultimul trimestru, dar sperăm că se va rezolva pe parcurs. Chiar dacă e criză, cu atât mai mult trebuie muncit. Ne continuăm realizarea obiectivelor propuse, proiectele în lucru: racordarea la reţeaua de apă a localităţii Lunca Teuz (V. Goldiş) în lungime de 5,6 km, pe baza Ord.7 a guvernului. Se lucrează totodată pe drumul Bochia-Secaş, ne ocupăm de reabilitarea centrului civic al localităţii. Tot în lucru este şi drumul judeţean Beliu-Bocsig, investiţia fiind a Consiliului Judeţean. Pe măsura 3.2.2 am depus proicetul privind canalizarea  localităţii, împreună cu reabilitarea străzilor şi a căminului cultural. Am pavelat piaţa agroalimentară unde s-a pus un kilometru de pavele, iar groapa de gunoi a fost deja închisă.”           Emil Otlăcan, primar comuna Fântânele: „Evident, am luat în calcul  acest lucru deosebit de serios, dar ne vedem în continuare de treabă, adică muncim. Cu salariile nu avem nicio problemă, deocamdată, nici la învăţământ. Între timp au mai venit nişte bani de la guvern pentru continuarea lucrărilor la încălzirea centrală pentru şcoli, şi, totodată, realizarea de gupuri sociale moderne. De asemenea, am mai primit bani în urma proiectului nostru, tot pe linie de învăţământ  - construirea unei biblioteci şcolare noi, dar banii nu sunt suficienţi. În privinţa celorlalte proiecte, am dat banii pentru partea noastră la ADIA privind proiectul comun în care suntem incluşi cu canalizarea;  totodată suntem deja  în faza întocmirii SF-ului pentru realizarea unor proiecte la nivel de asociaţie intercomunitară „Fântânele-Frumuşeni –Bizere” – gestionarea deşeurilor, asfaltare străzi Fântânele în cartierul nou de locuinţe, reabilitarea primăriei în cadrul PNDR. Criza se simte şi prin activitatea slabă de colectare a taxelor şi impozitelor locale, sursa noastră principală de venituri din care ne alimentăm pentru realizarea multor obiective în comună. Facem un control permanent al balanţei venituri-cheltuieli care ne dă ora exactă a situaţiei economice. Vom vedea ce va fi până la sfârşitul anului!”
Gheorghe Lăcătuş, primar comuna Iratoşu: „Deocamdată am achitat salariile, nu sunt probleme, au fost doar la pensiile de însoţitor pentru persoanele cu handicap, dar s-a remediat, au venit banii pentru semestrul II. Ne limităm, firesc, la cheltuielile ce privesc strictul necesar, nu se poate face nicio risipă. Proiectele pe care le-am promovat sunt în curs de derulare sau finalizare, aşa cum este reabilitat şi căminul cultural din comună. Şcoala urmează să fie renovată pe interior, exteriorul fiind deja făcut, iar grădiniţa este reabilitată total. La Variaşu Mare au mai rămas şcoala şi grădiniţa de renovat pe exterior şi interior. Pe măsura 3.2.2 am depus un proiect privind infrastructura în general, asfaltare străzi şi reparaţii şcoli. Avem combustibil asigurat atât la şcoli cât şi la grădiniţe, dar totuşi vrem să fim aprovizionaţi bine şi vom mai cumpăra lemne şi cărbuni. Deci, încă suntem în picioare , rămâne de văzut ce va fi în continuare”. 
Ioan Crişan, primar comuna Vladimirescu: „Categoric se poate vorbi de criză economică. În privinţa noastră, pot să spun că avem de toate, dar nu la modul suficient şi nu acum am avut până acum. Au scăzut mult încasările, lucrările s-au redus la cele absolut necesare de finalizat, astfel că până la sfârşitul acestui an vom rămâne cu una sau două lucrări mai importante. La modul general ne descurcăm, nu am ajuns în situaţia de a nu putea plăti salariile, dar criza după cum se vede, se adânceşte. Nu ştim ce va urma şi cum va fi în continuare. De reţinut că investiţiile s-au redus, dar ne străduim să terminăm reabilitarea străzilor şi trotuarelor.”
Dorel Vidran, primar comuna Zimandul Nou: „Criza se simte peste tot, se simte şi la noi, dar ceea ce ne-am propus să realizăm în acest an vom duce la bun sfârşit. Deocamdată, nu sunt probleme cu salariile, doar cu banii pe care-i aşteptăm de la Guvern pe proiectele depuse. Unele proiecte s-au demarat, aşa cum este cel al grădiniţei din comună, au rămas blocate la guvern, s-au dat banii de pornire după care nu am mai primit nimic. E vorba de 30 de miliarde de lei care trebuie să vină ca să putem continua şi termina această lucrare mare şi importantă pentru comună. Bugetul pe care l-am stabilit la începutul anului a fost programat pentru proiecte şi diferite lucrări, astfel încât vrem să terminăm tot ceea ce ne-am propus. Nu avem datorii, ne-am limitat la cheltuieli stricte şi aşa vom proceda şi în continuare. În privinţa plăţii taxelor şi impozitelor de la populaţie şi agenţi economici, nu am observat vreo diferenţă faţă de anul trecut. O parte din aceştia vin la începutul anului şi achită tot, beneficiind de reducere, alţii vin pe parcurs, dar nu avem probleme. Nu se întrevede nicio situaţie gravă, deocamdată, dacă ştii cum să te gospodăreşti”.  

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R.Gheorghe ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro