Stire

Comuna Buteni a primit o ?nfăţişare plăcută şi modernă, prin reabilitarea străzilor, amenajarea unor alei, terenuri de sport şi spaţii de joacă

13.08.2009 ⋅ 0 comentarii

Localitatea Buteni a cunoscut o dezvoltare importantă în ultima perioadă. Comuna, cu o populaţie de aproximativ 3.500 de locuitori, are în administrare satele Cuied, Berindia şi Păulian. Primarul Petronel Mărcuţ a încercat să se ocupe de dezvoltarea întregii comune şi nu doar de localitatea Buteni. Astfel în acest an s-a realizat modernizarea Primăriei, dar şi reabilitarea unor străzi cu piatră spartă şi splint, pe o suprafaţă de 2,5 km în Buteni, 1,5 km în Cuied, 0,5 km în Păulian şi 0,5 km în Berindia. În intravilanul comunei s-au executat şi 16 podeţe stradale pentru a veni în ajutorul localnicilor. „Am avut în vedere principalele probleme cu care se confruntă locuitorii din Buteni. Sunt multe de făcut, dar am început cu cele mai importante”, ne explică primarul Petronel Mărcuţ.  Groapa de gunoi a fost închisă la termenConform legii, toate gropile de gunoi din judeţ trebuiau închise până la data de 15 iulie. Nu toate localităţile s-au conformat, însă la Buteni, aceasta a fost închisă la timp, executându-se şi procesul verbal de către echipa de control. „Lucrările de închidere a depozitului menajer din localitate au fost executate la termen, în conformitate cu legislaţia europeană în vigoare”, spune primarul. Acum, gunoiul menajer este colectat o dată pe săptămână şi transportat la Groapa de Gunoi din Arad, conform unui contract încheiat între primărie şi S.C. ASA Servicii Ecologice S.A. Arad. 
Spaţii de joacă, parcuri şi terenuri de sport pentru tineriPrimarul doreşte ca localitatea sa să aibă o înfăţişare nouă, modernă, care să atragă tineretul. În acest sens s-a amenajat o alee pietonală pe o lungime de 400 de metri, unde s-au plantat diferite specii de flori şi arbuşti. Aproape de centrul localităţii Buteni s-a construit un teren de fotbal pe care îl foloseşte în special echipa de fotbal a localităţii, aici având loc antrenamentele, meciurile, dar şi diferite competiţii sportive. Tot pentru tineri s-a construit şi o sală de sport modernă, finanţată din fonduri guvernamentale. „Am finalizat sala de sport. Săptămânile trecute s-au executat branşamentele la energie electrică, alimentare cu apă şi canalizare. Nu este foarte mare, dar este potrivită pentru o comună iar în maxim o săptămână poate fi folosită. În jurul sălii de sport mai vrem să amenajăm un teren de sport, unde să se poată juca handbal, baschet, tenis”, ne spune Petronel Mărcuţ.  Un alt proiect ar fi amenajarea unui parc prin accesarea unor fonduri europene, în apropiere de sediul primăriei. În privinţa iluminatului public nici acesta nu va mai fi o problemă, deoarece serviciul a fost concesionat iar în perioada următoare vor începe modernizările la iluminatul public din localitatea Buteni. De asemenea s-au amplasat bănci pe mai multe străzi. 
Apa, o prioritate pentru satul CuiedÎn satul aparţinător Cuied au existat o serie de probleme cu apa, pânza freatică de apă fiind aproape inexistentă. Astfel, sătenii s-au speriat, crezând că vor rămâne fără apă şi că nu vor mai avea de unde să se aprovizioneze. Ei bine, aceasta nu va mai fi o problemă, pentru că primăria din Buteni a primit fonduri, în cadrul unui program guvernamental, pentru alimentarea cu apă a satului. Suma acordată pentru acest proiect a fost de 900 de mii de lei. Prima licitaţie a avut loc în iulie, însă din cauza unei contestaţii, depusă de una dintre firme, a doua licitaţie se va desfăşura pe 24 august. „Dacă nu era problema cu depunerea acestei contestaţii, lucrările ar fi putut fi demarate. Este mult de lucru, dar din fericire oamenii vor avea apă. Să sperăm că la începutul lunii septembrie vom începe lucrările pentru alimentarea cu apă”, explică primarul. Pentru demararea unor proiecte pentru apă şi canalizare necesare în comună, primarul din Buteni a încheiat un parteneriat cu primarul din Chisindia, denumit Asociaţia de Dezvoltare Buteni - Chisindia. 
Construcţia noii şcoli a fost stopată din lipsa banilorDeoarece sunt foarte mulţi copii în Buteni iar vechea şcoală nu mai face faţă, s-a început construirea uneia noi şi mai încăpătoare. Lucrarea a fost realizată în proporţie de 70%, însă firma care a câştigat licitaţia de construire a stopat lucrările deoarece nu s-au mai primit bani. „Firma a lucrat şi pe banii ei. Noi nu am mai primit fonduri şi deocamdată nu am mai putut continua lucrările. Am avea foarte mare nevoie de ea pentru că elevii sunt nevoiţi să vină la şcoală în trei schimburi. În actuala şcoală sunt doar şase clase, iar elevii sunt foarte mulţi. În cazul celorlalte şcoli din satele apărţinătoare probleme ar fi în cazul grupurilor sanitare care sunt amplasate lângă clădirile şcolii şi nu în incinta lor, cum prevăd normele europene. Deocamdată însă nu avem fonduri să le modernizăm”, spune primarul. În fiecare sat aparţinător funcţionează şi grădiniţe, chiar dacă în satele Păulian şi Berindia sunt mai puţini copii. 
Cultura - un aspect important pentru comunăÎn acest an, primăria a depus un proiect integrat în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, fonduri FEADR, pe măsura 3.22. „Am depus un proiect integrat care, credem noi, are mari şanse să fie ales. Proiectul cuprinde asfaltarea unor străzi în comună, realizarea unei Grădiniţe cu program prelungit, reabilitarea căminului cultural din localitate, în vederea conservării tradiţiei locale a corului şi fanfarei comunei Buteni. Proiectul se ridică la valoarea de 2.568.000 de euro”, explică Mărcuţ. Tot în acest an a fost reamenajat şi Muzeul Comunal care conţine importante obiecte, cu o valoare nepreţuită pentru localnici. Bisericile au intrat în atenţia primarului încă de anul trecut, când s-a dat bani pentru fiecare cult - „Şi anul acesta vom aloca bani pentru fiecare biserică, indiferent de religie. Acum se lucrează la faţada Bisericii Ortodoxe din Buteni, unde se va schimba şi iconostasul, dar şi uşa de la intrare.” 3.500 de locuitori - doar doi poliţiştiComuna se confruntă cu o problemă destul de mare. Deşi are în jur de 3.500 de locuitori, în patru sate situate la o distanţă destul de mare unul faţă de celelalte, la Postul de Poliţie Buteni nu sunt decât doi poliţişti. „Sunt destul de multe probleme, iar pentru doi poliţişti este greu să acopere o suprafaţă aşa de mare. Am făcut cerere şi la Inspectoratul Judeţean şi la Poliţia din Sebiş pentru a ne mai da măcar un poliţist dacă nu doi. Am primit promisiuni şi sper să se concretizeze pentru că ne-ar fi de mare ajutor.”

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro