Stire

Primăria Pecica vă invită ?n acest weekend la Praznicul de Pită Nouă

20.08.2009 ⋅ 0 comentarii

Primăria oraşului Pecica şi Consiliul Local din localitate îi invită pe toţi arădenii să participe la „Praznicul de Pită Nouă”, tradiţionala sărbătoare câmpenească ce este organizată în fiecare an. Pecica, fiind o localitate de câmpie, este recunoscută în toată ţara pentru faimoasa „Pită de Pecica” şi pentru calitatea produselor agricole ale agricultorilor pecicani. Cum în această perioadă a anului se treieră grâul, pecicanii organizează tradiţionala lor sărbătoare în care se preţuieşte pâinea realizată din ingredientele cele noi, proaspete. Evenimentele încep astăzi şi vor întinde până duminică seara, locaţia fiind Piaţa Agroalimentară din apropierea Bisericii Catolice. 
Programul evenimentelor este unul variat, organizatorii încercând să mulţumească gusturile tuturor pecicanilor. Manifestările debutează vineri la ora 14 cu o expoziţie de produse agricole organizată în cadrul proiectului „Agricultura fără frontiere”, derulat împreună cu administraţia oraşului Bătania şi finanţat de Uniunea Europeană prin Programul PHARE CBC 2006. Începând cu ora 17 va avea loc Cupa “Spicul de Aur” la fotbal, în Sala de Sport a oraşului, concomitent cu o degustare a produselor alimentare ce va avea loc în piaţă. Jumătate de oră mai târziu se va desfăşura un inedit concurs de...mâncat lubeniţă, urmând ca la ora 19 să înceapă un spectacol artistic la care vor participa formaţiile de dans modern  ale Clubului Elevilor, trupa Pas, Paula Cordea şi Gemenele Jula. Atmosfera va fi întreţinută şi de trupa umoristică “Spitalul 9”, începând cu ora 20:30, după o oră tinerii fiind invitaţi să rămână în piaţă pentru câteva ore de discotecă în aer liber.
Sâmbătă, programul debutează la ora 8 dimineaţă tot cu expoziţia de produse agricole, urmând ca la ora 13 să aibă loc un conurs gastronomic.  De la ora 16 se vor întrece din nou amatorii de fotbal în “Cupa Spicul de Aur”, iar la ora 16.30, vor debuta în piaţă diferinte concursuri neobişnuite, precum: fuga în sac, clăditul de  lăzi, trasul funiei, băut bere sau ...cărat nevasta. Vor urma o serie de spectacole artistice cu formaţiile Păstrătorii Tradiţiei, Buzavirag, Radu Moş şi Fetele, respectiv Joco Junior. Asemeni zilei precedente, de la ora 22 va începe discoteca în aer liber.
Finaliştii cupei “Spicul de Aur” vor fi nevoiţi să se trezească duminică dis de dimineaţă, deoarece la ora 9 va avea loc marea finală. La prânz va avea loc o şedinţă festivă a Consiliului Local Pecica, urmată la ora 13 de o paradă Hipo cu fanfară şi majorete. La ora 14 se va sfinţi “pita nouă”, moment urmat de o masă festivă la Forum. Activităţile sportive vor urma cu o demonstraţie de judo (ora 16:30), iar cele haioase cu un concurs de prins purcei (ora 17:30).  Parada portului popular va avea loc la 17:30, ulterior fiind programat un spectacol folcloric cu participarea formaţiilor: Păstrătorii Tradiţiei, Slovacii din Nădlac, Buzavirag, Rromaflori din Pecica, Rapsodia Gabi Gheorghe şi Cristian Pomohaci. “Praznicul de Pită Nouă” din Pecica, ediţia 2009, se va încheia cu un grandios foc de artificii, urmat de încă o seară de distracţie în aer liber pentru tinerii pecicani. (L.C.)

Sursa: Observator.info

Autor: observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro