Stire

Primarul, acuzat de liderul PSD Arad că i-a spus ministrului Educaţiei: ?dacă mai asculţi de gunoiul de Lazăr, ?i cer lui Boc să te schimbe? . Gheorghe Falcă: ?Marius Lazăr vă minte?

03.09.2009 ⋅ 0 comentarii

Curg acuzaţiile între liderii arãdeni ai partidelor aflate la guvernare. Pe marginea subiectului discutat intens la începutul acestei sãptãmâni, cel legat de solicitarea celor de la PDL privind schimbare din funcţie a Inspectorului ªcolar General, Eugenia Groşan, apar noi şi noi acuze. Preşedintele filialei PSD Arad, Marius Lazãr, ne-a relatat cã primarul Gheorghe Falcã ar fi „dat buzna” peste ministrul Educaţiei, Ecaternina Andronescu (în timpul zilei de luni), adresându-i-se cu urmãtoarele cuvinte: „dacã mai asculţi de gunoiul de Lazãr, îi cer lui Boc sã te schimbe”. În primã fazã, noi am înţeles cã acestã replicã ar fi fost spusã cândva în jurul şedinţei de Guvern de luni. Lazãr a mai spus cã ministrul, auzind cele spuse de primar, i-ar fi cerut „sã-şi schimbe comportamentul”. „Falcã nu se dezminte, este un comportament care frizeazã patologicul”, a fost eticheta pusã de liderul PSD Arad asupra presupusei noi ieşiri nervoase a primarului. Gheorghe Falcã neagã cã a fost în şedinţa de Guvern. „Nu am fost în şedinţa de Guvern, Lazãr vã minte”, a replicat primarul. Întrebându-l dacã într-adevãr a purtat discuţia în acel mod cu ministrul, primarul a insistat cã „Lazãr vã minte”, indicându-ne sã verficãm la Guvern dacã într-adevãr a participat la şedinţã.  Revenind la Marius Lazãr pentru a clarifica momentul dialogului, acesta ne-a spus cã „nu a afirmat cã în şedinţa de Guvern, ci cândva înainte de şedinţa Coaliţiei a venit ministrul Andronescu la mine şi mi-a spus cã „primarul vostru a venit la mine”, relatându-mi dialogul. Ecaterina Andronescu a vorbit apoi jumãtate de orã de pe telefonul meu cu Eugenia Groşan”, a spus Lazãr, convorbirea fiind purtatã pentru a justifica schimbãrile directorilor de şcoalã care i-au nemulţumit pe democrat-liberali. Replica primarului Gheorghe Falcã a fost similarã. „Puneţi-vã în locul meu. Ce sã rãspund unor minciuni din astea? Nu e clar cã Marius Lazãr a minţit? De ce l-aţi mai sunat? Sunaţi-o pe Andronescu”, ne-a spus primarul. Ecaterina Andronescu nu a putut fi, din pãcate, contactatã pentru a depune mãrturie în aceastã nou episod al conflictului dintre PSD şi PDL. Dupã ce a acuzat public jurnaliştii de la Observator Arãdean cã nu îi acordã dreptul la replicã, primarul Gheorghe Falcã ne-a acuzat şi de „obedienţã faţã de PSD şi Marius Lazãr”. Primarul însã nu ne-a relatat dacã, unde şi cum a purtat un dialog cu ministrul Andronescu, sugerând în schimb cã Observator ar fi tentat sã publice „minciunile lui Marius Lazãr” fãrã a le verifica în mod corespunzãtor din punct de vedere jurnalistic. 
Protocolul nu e rupt, dar e „în aer”Trecând peste episodul de mai sus, soarta protocolului de guvernare localã dintre PDL şi PSD este în continuare neclarã. Împãrţirea instituţiilor deconcentrate a însemnat un acord semi-formal prin care liderii celor douã partide au convenit asupra instalãrii directorilor dupã constituirea Guvernului Boc. Dupã acest moment zero, au urmat însã o serie de acţiuni ale ambelor partide politice, interpretate de cãtre „partener” drept încãlcãri ale protocolului. Democrat-liberalii au reproşat schimarea unor directori de spitale şi a celor din şcoli, pe când social-democraţii au acuzat presiuni ale administraţiei locale asupra directorilor susţinuţi de PSD. „La acest moment, formal, protocolul nu e rupt. Dar atât timp cât nu este respectat de PDL, protocolul este în aer”, este opinia preşedintelui PSD, Marius Lazãr. De cealaltã parte, primarul Gheorghe Falcã a spus cã protocolul poate fi salvat „dacã vine Marius Lazãr şi se întâlneşte cu Gheorghe Seculici, însã el nu doreşte acest lucru”.
La Bucureşti, parteneriatul de guvernare este mult mai bine înfipt în pãmântPremierul Emil Boc şi preşedintele PSD, Mircea Geoanã, au avut ieri o întâlnire în urma cãreia semnalele sunt favorabile continuãrii guvernãrii în actuala formulã. Social-democraţii se vor întâlni astãzi într-o şedinţã a Comitetului Naţional Executiv în care se va discuta despre o eventualã ieşire de la guvernare. Revenind la cei doi lideri politici arãdeni citaţi şi mai sus, primarul Gheorghe Falcã spune cã viitorul Guvernului Boc este „treaba politicienilor de la Bucureşti”. De cealaltã parte, preşedintele PSD Arad  crede cã „nu ar fi utilã suprapunerea unei crize politice pe cea economicã existentã”.

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma, ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro