Stire

Unele şcoli arădene sunt gata să ?şi primească elevii, pe c?nd ?n altele mai au loc diferite lucrări

03.09.2009 ⋅ 0 comentarii

Şcolile arãdene sunt în toiul pregãtirilor pentru începerea noului an şcolar. În majoritatea unitãţilor de învãţãmânt lucrãrile de igienizare s-au finalizat excepţie fãcând cele în care încã se mai construieşte sau se fac lucrãri de reabilitare. Am vorbit cu câţiva directori de şcoli generale din municipiu pentru a afla cum îşi aşteaptã elevii şi dacã sunt unele probleme.
„Au lucrat paznicul şi femeia de serviciu”Şcoala General nr 6, din zona Fortuna îşi aşteaptã învãţãceii într-un imobil pe jumãtate renovat. Deoarece clãdirea e veche şi de mult timp nu s-au fãcut renovãri, directorul şcolii a încercat sã obţinã fonduri în acest sens. Din pãcate nu s-au aprobat banii necesari, iar ceea ce s-a fãcut în aceastã varã – zugrãvirea unor clase, holul... – s-a fãcut din fonduri proprii, extrabugetare şi cu ajutorul Comitetului de Pãrinţi. Aici existã o problemã şi cu cãldura pe timp de iarnã dar nu sunt bani pentru izolarea termicã a imobilului. „Tot ce s-a fãcut în aceastã varã a fost cu bani din fonduri extrabugetare. Nu am primit bani de la Primãrie. Comitetul de Pãrinţi a hotãrât sã reabilitãm câteva clase. La zugrãvit s-au pus paznicul şi femeia de serviciu, pentru cã nu am primit niciun ajutor din partea primãriei. Ar mai trebui sã izolãm clãdirea pentru a nu se pierde cãldura şi de schimbarea tâmplãriei, însã nu ne permitem. Nu avem cum din fondurile noastre”, ne explicã Maria Cucimaş, directorul şcolii. Autorizaţia sanitarã de funcţionare nu este o problemã, şcoala beneficiind de aşa ceva, necesare fiind doar renovãrile.  Garduri rupte de persoane din afara şcoliiLa Şcoala Generalã nr. 12 din Arad au avut loc o serie de lucrãri, precum izolarea termicã a imobilului, schimbarea tâmplãriei exterioare, zugrãvirea unor sãli de clasã pentru care s-a cumpãrat şi mobilier nou. „Şcoala noastrã este pregãtitã sã îşi primeascã elevii. Avem autorizaţie sanitarã de funcţionare, grupurile sanitare sunt moderne şi funcţionale. Singura problemã cu care ne confruntãm ţine de curtea şcolii. Aici vin tineri din zonã sã se joace. Nu avem nimic împotrivã însã ne rup gardul şi fac foarte multã murdãrie”, ne spune Stana Cosma, directorul unitãţii de învãţãmânt. De asemenea, directorul şcolii mai crede cã cei care vin sã se joace în curtea şcolii ar trebui sã fie civilizaţi, însã deseori trebuie reparat gardul pentru cã aceştia îl rup. „Nu ţine nimic – dacã pui un lacãt a doua zi îl gã-seşti spart, de gard nici nu mai vorbim de câte ori a trebuit reparat”, mai spune Stana Cosma. 
Reabilitãri din fonduri propriiIustin Barna, directorul Şcolii Generale nr.22 ne-a spus cã în aceastã varã au fost zugrãvite şi raşchetate trei clase, a fost modernizat cabinetul de logopedia s-au pictat coridoarele şi s-au reparat instalaţiile sanitare. „Lucrãrile de reabilitare s-au fãcut din fonduri proprii. Am avut şi sponsorii care ne-au oferit catedre şi dulapuri pentru câteva sãli de clasã. Şi sala de educaţie fizicã şi sport a intrat în reabilitare. Cu autorizaţia sanitarã nu sunt probleme”, mai spune directorul şcolii.  Şcoala Generalã „Avram Iancu” se aflã în prezent în construcţie, lucrându-se la mansardare. Clasele care au fost afectate din cauza lucrãrilor de mansardare au fost reabilitate din bani de la Primãrie deoarece au fost afectate din cauza construcţiilor. 
Teren de sport modernizat la Generalã 3Şcoala Generalã nr. 3 funcţioneazã în trei imobile, amplasate pe trei strãzi diferite. La sediul de pe strada Oituz, unde sunt clasele gimnaziale, în aceastã varã s-a refãcut gardul împrejmuitor, care are o lungime de aproximativ 100 de metri, iar printr-un parteneriat încheiat cu Asociaţia „Ateliere fãrã frontiere”s-a asfaltat întreaga curte, s-a amenajat un teren de baschet şi unul de handbal şi s-au cumpãrat tot felul de materiale sportive necesare sãlii de educaţie fizicã. În imobilele de pe strada Conduraşilor şi de pe strada Hãlmãgean, unde învaţã elevii din clasele primare s-a instalat câteo centralã proprie de încãlzire şi s-a depus un proiect pentru finanţarea unor reparaţii pentru cele douã clãdiri. „S-a muncit foarte mult în aceastã varã la toate cele trei sedii. Avem şi autorizaţie de funcţionare şi suntem pegãtiţi sã îi întâmpinãm pe elevi”, ne spune Virgiliu Bradin, director adjunct, Scoala Generalã nr.3.  La Şcoala Generalã „Aron Cotruş” s-a schimbat sistemul de încãlzire, pânã acum funcţionând teracote. „Acum avem centralã proprie de încãlzire, am înlocuit teracotele cu calorifere. Pentru aceste lucrãri am primit fonduri de la primãrie, iar din fonduri extrabugetare am fãcut şi câteva lucrãri de igienizare. În douã clase am zugrãvit şi am schimbat mobilierul. Şcoala noastrã are aviz de funcţionare şi este gata sã îşi primeascã elevii” ne explicã Daniel Tocoianu, directorul şcolii.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro