Stire

Protestele dascălilor vor ?ncepe ?n 14 septembrie, odată cu ?nceperea anului şcolar

10.09.2009 ⋅ 0 comentarii

În cadrul şedinţei de ieri a Colegiului Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ de la Bucureşti, la care au participat şi preşedinţii filialelor arădene s-au discutat problemele grave cu care se confruntă învăţământul românesc. La finalul discuţiilor s-a redactat un plan de acţiune.
În urma dezbaterilor, FSLI a hotărât declanşarea acţiunilor de protest la nivelul întregii ţări, începând cu data de 14 septembrie.  „Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Învăţământ «Spiru Haret» cer membrilor de sindicat să nu participe la manifestările festive ocazionate de deschiderea anului şcolar,  la care vor fi prezenţi politicieni. De asemenea, se sugerează tuturor reprezentanţilor clasei politice «să nu se prezinte în faţa oamenilor şcolii, cu prilejul deschiderii anului şcolar, pentru a le vinde din nou iluzii prin luările de cuvânt. În locul cuvântărilor sterile, politicienii pot să folosească constructiv  acest timp liber, ca să analizeze cu responsabilitate legile pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi să găsească soluţii care să evite, atât degradarea iremediabilă a statutului social al cadrului didactic, cât şi prăbuşirea sistemului naţional de învăţământ»”, ne relatează Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ, Arad.
Sindicaliştii nu exclud greva generală În perioada următoare sunt programate ample acţiuni de protest: pichetarea Parlamentului României, a Prefecturii Arad, a Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, mitinguri şi, posibil, declanşarea grevei generale. Motivele care îi nemulţumesc profund pe salariaţii din educaţie sunt multiple. Dănuţ Ieneşescu ni le-a prezentat pe cele mai importante: în proiectul Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, învăţământul este situat la periferia grilei de salarizare, iar aplicarea Legii va avea drept efecte: diminuarea veniturilor de natură salarială ale personalului din sistem, crearea de inechităţi prin pierderea unor drepturi câştigate ale salariaţilor din educaţie, îngheţarea salariilor pe perioadă nedeterminată indiferent de rata inflaţiei, concedieri masive în sectorul bugetar; Guvernul României refuză aplicarea Legii nr. 221/ 2008 – de majorare a salariilor personalului didactic; în ultima perioadă, în învăţământul preuniversitar de stat, s-a procedat la desfiinţarea a aproximativ 20.000 de posturi, ceea ce a dus la disponibilizări masive de personal; executivul intenţionează să îi forţeze pe cei peste 400.000 de salariaţi din învăţământ să accepte concediu fără plată pentru o perioadă de 10 zile lucrătoare, ceea ce va implica trimiterea acasă a celor peste 3,5 milioane de elevi.Maria Buruc, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ ne-a explicat că măsurile clare ce se vor lua la nivel de Arad vor fi cunoscute abia după o consfătuire cu membrii sindicatului din judeţ – „În urma întâlnirii de astăzi (n.r. ieri) am stabilit că se va picheta Prefectura Arad pentru a-i înmâna o scrisoare prefectului pe care să o trimită Guvernului, în ziua de 14 sau de 15 septembrie. În 15 se va picheta şi clădirea Parlamentului României, iar dacă lucrurile nu se vor schimba, în octombrie, probabil în data de 7 ( de Ziua Muncii Decente) vom intra în greva generală.”

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro