Stire

Nădab - Situaţie grea a celor care vor să-şi introducă gazul ?n locuinţă

17.09.2009 ⋅ 0 comentarii

Dureros cazul unui pensionar din localitatea Nădab (Chişineu-Criş): omul împreună cu soţia sa, bolnavi fiind, ambii operaţi de afecţiuni grave - au hotărât să scape de corvoada tăierii şi căratului lemnelor din timpul iernii. De aceea au strâns nişte bănuţi pe care i-au mai adăugat la cei împrumutaţi de la bancă - dorind să-şi introducă gazul în locuinţă. Iată, însă că documentaţia necesară pentru aprobarea lucrării se dovedeşte a fi mult mai scumpă decât lucrarea în sine.
Mihai Haica din Nădab este revoltat peste măsură: „Sunt un om foarte bolnav, am fost operat pe cord şi nu am voie să fac efort şi, mai ales, să mă enervez! Am hotărât cu soţia că anul ăsta trebuie să ne punem gaz, pentru că nu mai putem face eforturi cu tăiatul şi căratul lemnelor în casă. De acea am strâns nişte bănuţi, am rupt de la gură cum se spune, pentru că la medicamente nu putem renunţa - şi am făcut şi un împrumut bancar să ne ajungă banii pentru lucrare. Zis şi făcut. Ne-am bucurat, mai ales că gazul este deja introdus pe strada noastră. În ceea ce mă priveşte, ţeava este trasă până la zidul casei mele, chiar şi cutia este montată, nemaitrebuind decât să se sape în interiorul curţii un spaţiu de 5 metri pătraţi în total. M-am interesat de documentaţia necesară şi am trecut la treabă, dar am rămas fără replică atunci când am ajuns la primăria din Criş. Aici, la departamentul „Urbanism” am dat de inginerul Brândaş, care, după ce s-a uitat în dosar mi-a spus că în afara actelor pe care le-am prezentat de la firma care va furniza gazul şi cea care va executa lucrarea mai am nevoie de aviz de la mediu şi de ridicarea topografică privind spaţiul respectiv. M-am interesat de acest aspect şi m-am crucit când am aflat că aceste documente costă mai mult decât lucrarea în sine. Aşa ceva este imposibil!” Haica ne spune că s-a interesat în câteva locuri despre documentele necesare introducerii gazului şi că niciunde în altă parte nu este nevoie de atâta documentaţie, în special ridicări topo, mediu, etc. „Am făcut şi împrumut de la bancă, am achitat o parte din lucrare, oamenii de la firma executantă sunt gata să se apuce de lucru, dar eu stau acum cu mâinile legate pentru că inginerul de la Criş nu eliberează certificatul de urbanism decât dacă am şi aceste acte la dosar! Am fost şi la inspectorul Gheorghiţă de la Inspecţia în Construcţii, dar am auzit aceleaşi lucruri. Noi suntem doi oameni bolnavi, nu putem să dăm atâţia bani aiurea, mai ales că nu este necesară atâta documentaţie. Toată lumea spune că numai la Criş se cere aşa ceva!”
Legea...Am stat de vorbă cu inginerul Biro (SC Ivanterm) şeful  firmei care va executa lucrarea. Acesta spune că „clientul are în dosar tot ceea ce se cere, acceptul nostru de introducere a gazului, memoriu justificativ, planul de situaţie, CF-ul, actul de identitate. Nu ştim pentru ce se cere acea ridicare topo, doar nu se fac construcţii, ci o săpătură de câţiva metri pentru introducerea ţevilor pe interior!” L-am contactat şi pe acest inginer Brândaş de la departamentul „Urbanism” din cadrul primăriei Chişineu-Criş - acesta afirmând că „îl cunosc pe domnul Haica, suntem chiar consăteni, dar este o lege care trebuie respectată. Dacă acesta depune la dosar planul de situaţie cotat şi avizat de Oficiul de Cadastru din Arad, totul este în regulă.” Următoarea persoană abordată a fost chiar şeful Inspectoratului pentru Construcţii, Leonid Gheorghiţă: „cunosc deja cazul şi am încercat să-i explic acestui cetăţean că legea nr. 55/1991 anexa 1 cere emiterea autorizaţiei de construcţie în urma prezentării unui plan de de situaţie a lucrării pe suport topografic. Acest document va fi arhivat, astfel că, de fiecare dată când se vor face lucrări, noi vom şti ce se află în zona respectivă. Aradul este în proporţie de 60 la sută arhivat topografic, la fel şi Pecica. Este absolut necesară o astfel de situaţie topografică a tuturor localităţilor, beneficiul fiind cunoaşterea exactă a situaţiei topografice, iar cei care vor să facă diferite lucrări pot cumpăra planul topo deja realizat totul pe banii oamenilor...”Într-adevăr, pare absurd să plăteşti mai mult pentru acte decât pentru lucrare, mai ales pentru o familie de pensionari bolnavi cu venituri modeste.  Legea, din păcate, nu ţine cont de astfel de cazuri.  

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R.Gheorghe ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro