Stire

Nu! unei copilării fără sunete. Roberta trebuie să audă!

17.09.2009 ⋅ 0 comentarii

Priviţi chipul acestei fetiţe blonde, bucălate, isteţe-foc, zâmbind drăgălaş şi inocent, lumii. Vi se pare că ar avea vreun defect?! Nu. Nici nouă nu ni s-a părut, dar afişul pe care e imprimat acest chip nu anunţă nimic bun. Dimpotrivă, citindu-l, rămâi adânc impresionat de pecetea cu care a venit pe lume, fetiţa. Problema medicală e gravă, dar nu imposibil de rezolvat. Viitorul ei este mai puţin în mâinile familiei şi mult mai mult în mâinile noastre, cei care putem s-o ajutăm cu adevărat. Citiţi despre primii ani ai unei copilării fără sunete - Roberta Mălina Muha din Răpsig.
Bunicii Georgeta îi tremură glasul pentru că vorbeşte despre nepoţica sa, fiinţa pe care o iubeşte cel mai mult. „E un copil foarte inteligent, frumuşică, jucăuşă, plină de viaţă. S-a născut la opt luni şi probabil de aceea are şi această problemă!” Copilul e aproape surd, dezvoltarea aparatului său auditiv fiind oprită cam la nivelul unui an şi jumătate de viaţă. „Ne-am dat seama că nu aude când s-a apropiat de primul an. Apoi am umblat pe la mulţi medici şi în diferite clinici. Situaţia ei medicală s-a definitivat de-abia anul trecut, după o serie întrea-gă de analize şi teste, de spitalizări repetate” – spune bunica. Aflăm că Roberta (4 ani) îşi conştientizează handicapul şi face eforturi de a înţelege cuvintele celor din jur, fiind atentă la buzele lor, îndemn intern al fiinţelor care vor cu tot dinadinsul să comunice. Roberta merge la grădiniţă, îi plac mult copiii, se joacă cu toţi; îi place să deseneze, să coloreze şi chiar să danseze în rând cu ceilalţi copii. După numeroasele drumuri făcute pe la diferite clinici, i s-a făcut un fel de proteză auditivă, dar fetei nu-i foloseşte la nimic.Nu aude cu acest aparat şi nici nu-l suportă după ureche. Părinţii au umblat peste tot şi s-au interesat ce s-ar putea face pentru copilul lor, dacă poate fi salvat de la surditatea pe viaţă.Până la urmă au ajuns cu copilul la o clinică din Szeged. Aici a fost testat din nou şi supus analizelor, stabilindu-se şi diagnosticul final: hipoacuzie severă bilaterală. Singurul tratament care îi poate oferi speranţă şi rezultate pozitive este implantul cohlear – intervenţie chirurgicală al cărei cost se ridică la suma de 25.000 euro. Bani nu sunt. Familia este extrem de modestă. Tatăl fetiţei este şomer, iar mama îngrijeşte de copil. Singurii care aduc venituri minime în casă sunt... bunicii. Roberta are certificat de handicap, dar este un copil foarte inteligent. I s-a făcut evaluarea psihică şi are un IQ foarte ridicat. Nu e păcat că această fetiţă atât de isteaţă şi frumoasă, nu aude?! Părinţii se zbat să facă acte; bat la fiecare uşă care ar putea aduce o rază de speranţă pentru copilul lor, dar banii de adunat sunt foarte mulţi (pentru ei) - în timp ce noi i-am putea strânge în scurt timp, dacă am pune mână de la mână. Cu acest APEL de suflet pentru viaţa şi viitorul unui copil frumos şi deştept - rugăm pe toţi cei care se bucură de copiii lor sănătoşi - să o ajute pe Roberta să ajungă la operaţie cât mai repede. E fetiţa care se joacă frumos şi trist lângă copiii voştri, sorbindu-le fiecare cuvânt de pe buze.
Cont Banca Comercială Intesa Sanpaolo România S.A.RON: RO 82 WBAN 2511 00000 2817 150EUR: RO 62WBAN 2511  02200  2817 150USD: RO 37 WBAN 2511 00100 2817 150 pe numele de Muha Bogdana Tincuţa.    

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R.Gheorghe ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro