Stire

Nicolae Nemirschi: ?PSD Arad a pornit motoarele iar ?n cur?nd vor fi extrem de turate?

21.09.2009 ⋅ 0 comentarii

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, şi-a petrecut sfârşitul de sãptãmânã în judeţul nostru, timp în care a vizitat mai multe obiective de mediu, dar a şi vorbit cu social-demcoraţii arãdeni despre modul în care ar trebui abordatã campania electoralã pentru alegerile prezindeţiale. Programul încãrcat al ministrului ( lucru recunoscut chiar de cei din PSD Arad) a cuprins deplasãri la Iratoşu, Curtici, Moneasa, Archiş, dar şi discuţii cu primarii PSD pe care i-a îndrumat în domeniul accesãri fondurilor din programele de Mediu.  Nemirschi a fãcut şi nişte anunţuri interesante, vizita sa având şi un conturat obiectiv politic.

„Nu am venit sã-l înlocuiesc pe Marius Lazãr, nici sã ţin lecţii despre campania electoralã”Nicolae Nemirschi a fost numit, de cãtre Biroul Politic Naţional al PSD, coordonatorul filialei arãdene. În trecut aceastã funcţie a fost ocupatã de Ecaterina Andronescu, fiind un obicei în cazul PSD de a-şi pune miniştrii sã coordoneze câte una sau mai multe filiale din ţarã. Ministrul Mediului a ţinut de la bun început sã explice faptul cã nu-i va lua din atribuţii preşedintelui Marius Lazãr. „Am fost întrebat sãptãmâna aceasta despre aceastã chestiune şi vreau sã spun cã nu am venit sã-l înlocuiesc pe Marius Lazãr, nici sã ţin lecţii despre campania electoralã. Ceea ce încerc eu sã fac este sã împãrtãşesc din experienţa politicã acumulatã într-un judeţ unde situaţia politicã este pe dos decât în Arad (Constanţa, n.r.)”, a spus ministrul despre ceea ce are de fãcut din punct de vedere politic la Arad.  În plus, Nemirschi a constatat cã PSD Arad ar merge pe drumul cel bun:  „toatã lumea spune despre PSD Arad cã este o organizaţie nu foarte puternicã, dar convingerea mea e cã a început sã porneascã motoarele şi în curând vor fi extrem de turate. Marius Lazãr e un fel de Schumacher aici”, a mai precizat ministrul. Din punct de vedere personal, PSD Arad reprezintã „o provocare” pentru Nicolae Nemirschi, acesta fiind motivul pentru care a acceptat sarcina atunci când i-a fost propusã. Obiectivul politic la care subscrie şi Nemirschi este de 30% pentru Mircea Geoanã la alegerile prezidenţiale, procent care ar putea fi obţinut pentru cã „aici nu mai vorbim de Falcã sau Mazãre, ci de Bãsescu şi Geoanã”.  Astfel, Nemirschi spune cã votul la alegerile prezidenţiale nu va ţine cont de realitãţile politice judeţene, chiar dacã „60-70%  dintre cetãţeni îţi aprobã proiectele”. Se pare cã liderii PSD Arad nu au apucat sã îi povesteascã ministrului cu lux de amãnunte conflictele avute cu cei de la PDL, deoarece ministrul crede cã „nu aveţi probleme mari”. În opinia sa, Guvernul  Boc va rezista în actuala formulã pânã dupã alegeri, adãugând cã premierul ar trebui sã consulte PSD-ul dacã doreşte remanierea unui minstru social-democrat deoarece „ar trebui sã ne aducem aminte în fiecare zi cã avem un Guvern-Coaliţie”.
„Voi ajuta toate administraţiile locale, oricare ar fi culoarea lor politicã”Aleşii locali PSD s-au întâlnit cu ministrul Nicolae Nemirschi în cursul zilei de vineri, o parte din ei având fiind vizitaţi şi în ziua urmãtoare de cãtre fostul viceprimar al Constanţei. Fiecare primar i-a prezentat ministrul proiectele sale pe mediu, dar şi problemele specifice pe care le are în comunã. Nemirschi a constatat cã „este mult de lucru în ceea ce priveşte amenajãrile hidrologice şi de amenajare a malurilor”. Din câte se pare, România nu este prea pregãtitã pentru creşterea alarmantã de debitelor unor râuri, cea mai expusã zonã fiind Moldova. Ministrul le-a explicat primarilor cum sã aplice pentru proiectele de mediu precum cel de împãduriri sau „Casa verde”, prin care primãriile ar putea adopta anumite principii ecologice. „Am spus-o şi primarilor, eu voi ajuta toate administraţiile locale oricare ar fi culoarea lor politicã. Atunci când ajuţi o primãrie nu trebuie sã ţii cont de cine este condusã”, a promis  ministrul Nicolae Nemirschi. Pentru a întãri cele afirmate, social-democratul Nemrischi a dort sã clarifice şi problema „excesului de zel” reclamat de anumite primãrii în chestiunea închiderii gropilor de gunoi neecologice. „Am avut nişte teremene de la Uniunea Europeanã pe care le-am discutat la nivel naţional cu primarii de municipii şi şefii de Consilii Judeţene. Nu nu s-au îndeplinit condiţiile a fost aplicatã acea amendã simbolicã”, a mai spus Nemirschi adãugând cã anul viitor vor mai exista alte teme similare şi cã acuzaţii de politizare au existat în toate judeţele. În judeţul nostru se deruleazã la momentul actual mai multe programe de mediu, în valoare de 139 milioane, bani proveniţi din Planul Operaţional-Regional Mediu. Nemirschi revine vineri la Conferinţa Judeţeanã Extraordinarã PSD AradMinistrul Mediului va reveni în oraşul nostru vinerea viitoare, atunci când va avea loc Conferinţa Judeţeanã Extraordinarã PSD Arad. Cu acea ocazie, social-democraţii îşi vor alege delegaţii care vor participa la Congresul Extraordinar al partidului de pe 2 octombrie. Deocamdatã social-democraţii nu au stabilit locaţia, în cãrţi aflându-se Palatul Cultural sau sala mare a Teatrului Clasic. Preşedintele PSD Arad, Marius Lazãr, a spus cã în cadrul acelei şedinţe va prezenta programul politic al candidatului Mircea Geoanã, la elaborarea cãruia a contribuit alãturi de nume grele din PSD. În altã ordine de idei, este de menţionat faptul cã preşedintele PIN, Lavinia Şandru, a fost de-asemenea prezentã la Şcoala politicã de la Moneasa, acolo unde a ţinut o prezentare pe tema: „Cum sã fie învins Traian Bãsescu” la alegerile prezidenţiale.
Balastierele din Arad, verificate la sânge
Ministrul Nicolae Nemirschi a pus ochii pe balastierele din toatã ţara, implicit şi din judeţul nostru. „Vom verifica mai multe balastiere care nu ştiu dacã funcţioneazã în termenii aprobaţi. Voi trimite Corpul de Control al Ministerului ca sã facã o verificare în zonã, dar sã vedem când pentru cã nu numai Aradul este în cauzã. Avem plângeri direct la Minister despre activitatea balasiterelor, ar trebui ca Garda de Mediu sã fie puţin mai rigidã în cazul lor”, a declarat ministrul. Din câte se pare, principalele nemulţumiri ar fi acelea cã albiile râurilor sunt sãpate de multe la întâmplare, fãrã calculele hirdologice de rigoare.
Anul viitor ar putea fi introdusã garanţia de returnare la sticlele de plastic
Ministerul Mediului doreşte sã taie din faţã problema munţilor de PET-uri din ţara noastrã, minstrul Nicolae Nemirschi anunţând cã existã în faza de elaborare un proiect de lege privind introducerea garanţiei de returnare pentru sticlele de plastic. „Prin garanţia de returnare nu va creşte preţul produsului. Cei de vârsta mea ştiu foarte bine, te duceai la alimetarã, luai bere şi dacã aveai sticlã plãteai doar contravaloarea berii. Nu inventãm roata”,  a explicat, în mare, Nicolae Nemirschi despre noua lege pe care doreşte ministerul sã o implementeze. Practica garanţiei de returnare s-ar aplica deja în ţãrile din Europa de vest, iar la noi ar putea intra în vigoare cândva anul viitor.

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro