Stire

Oraşul P?ncota bifează realizări importante la cele mai ?nalte cote. Măderat este primul sat modern din Rom?nia

25.09.2009 ⋅ 0 comentarii

În vremurile astea când toată lumea vorbeşte numai de criză şi poartă mai tot timpul semnul încruntării pe frunte - iată, mai sunt oameni... cu fruntea descreţită. Primăria Pâncota este un spaţiu aerisit de... probleme apăsătoare, chiar dacă întotdeauna este loc de mai bine. Ar fi exagerat să spui că totul e ok, dar anul 2009 bifează acum, în pragul ultimului trimestru al anului - multe şi importante realizări. Proiecte pe care alte primării abia le visează, aici la Pâncota deja s-au încheiat. Acest bilanţ optimist este rezultatul unei munci asidue, zilnice, responsabile - a întregii administraţii locale conduse de doi oameni destoinici şi adevăraţi cetăţeni ai oraşului -  primarul Iosif Retter şi viceprimarul Ioan-Monel Pâncotan.
Nimic ostil, totul la vedere, oameni primitori, competenţi, primar şi vice, uniţi pentru binele comunităţii. Nu certuri, discuţii, bârfe, comploturi. Iată, pe scurt, secretul unei primării în care toate problemele sunt analizate cu seriozitate, cea mai mare grijă a echipei de conducere fiind asigurarea unui buget solid. Cum tandemul primar-vice acţionează eficient şi unitar - iată, concis, realizările Pâncotei pe parcurusul acestui an.
Gaz, apă, şcoli, blocuri ANL, Casă de Cultură şi... sat modern „Suntem în plină desfăşurare a introducerii gazului metan în oraş. Este o lucrare amplă, pe fonduri guvernamentale în valoare de 24 milioane euro. Magistrala este deja predată şi sperăm că până la sfârşitul anului totul va fi terminat. Un alt proiect aflat în fază de finanţare pe fonduri europene este extinderea de canalizare în toată Pâncota şi construirea unei staţii de epurare (8 milioane euro). Acesta se află în masterplan-ul judeţului, documenaţia este terminată iar lucrările vor începe în primul trimestru al anului viitor” – spun edilii şefi, Retter şi Pâncotan.Primăria a realizat un proiect deosebit de important pentru oraş, „Reabilitarea Casei de Cultură”. „Aşteptăm hotărârea guvernului pentru proiectul nostru în valoare de un milion de euro. Este o investiţie mare, iar casa de cultură va fi dotată nu numai cu sală de  spectacole dar şi săli pentru conferinţe, masă festivă, şi spaţii pentru locuit”O altă realizare se leagă de construirea a două blocuri ANL cu 22 de apartamente din care 6 garsoniere şi 16 apartamente cu 2 camere, investiţia ridicându-se la 28 de miliarde lei vechi - fonduri obţinute de la CNI. S-a demarat construirea unui nou Corp de Şcoală la Grupul Şcolar Pâncota cu 14 săli de clasă. „Ceea ce mai este de făcut ţine de acoperiş şi montarea geamurilor de termopan. Fondurile sunt de la MEC prin ISJ - valoarea lucrării fiind de 2,4 milioane lei. Se lucrează la şcoala generală cu clasele I-IV - reparaţii capitale în valoare de 4,5 miliarde lei vechi, totul din bugetul local. Reparaţii ample s-au făcut şi la grădiniţa şi şcoala din Măderat. „Mulţumim pe această cale parohiei ortodoxe (proprietar)  care nu ne ia chirie pentru spaţiul folosit de şcoală. Despre Măderat putem spune cu mândrie că este primul sat asfaltat sută la sută, iluminat perfect, cu reţea de apă introdusă şi gaz metan funcţionabil în maxim două luni!” 
Pâncota este lider în topul drumurilor asfaltate din judeţ Asta înseamnă că oraşul este lider pe judeţ la drumuri asfaltate şi reabilitate. S-a făcut reabilitarea drumului judeţean DJ 709 - Centru Pâncota, apoi a străzilor Liliacului, Spiru Haret, Câmpiei, Barbu Lăutaru, Cărămidăriei, Mat, Kogălniceanu, str. 3 Măderat - Biserică spre cimitir şi Biserică spre Agrişul Mare. (500 mii lei). S-a terminat totodată asfaltarea la Casa Mortuară (30 mii lei) şi reabilitarea zonei pietonale pe străzile Cloşca, Horea, Eroilor, Calvariei, Gh. Doja, Oituz, Fazanului, Rîndunicii, Primăverii, P-ţa Libertăţii, Traian. (1.100 mii lei). De asemenea s-a asfaltat drumul comunal DC 65 Măderat - Agrişul Mare pe 2,5 km - banii venind de la bugetul local, 5 miliarde lei vechi. Alte reparaţii capitale s-au făcut şi pe centură (250 m - 5 miliarde lei vechi).Totodată se pune în funcţiune reţeaua de alimentare cu apă potabilă la Măderat - acum făcându-se branşamentele casnice (Program SAMTID) şi extindere la reţeaua de apă (în total peste 12 km), amenajare Parc Central (138 mii lei in bugetul local). Ca cifră finală pentru perioada 2004-2009 privind sectorul „modernizare, reabilitare, reparaţii străzi, reabilitare zonă pietonală - s-au investit peste 6 milioane şi jumătate de lei.               „Am crescut ca populaţie cu o mie de locuitori!” „Suntem un oraş cu populaţie tânără în creştere - spune primarul Retter. Am crescut cu 1000 de locuitori în perioada 2002-2009 şi avem deja 1.100 elevi. La Măderat lucrurile stau mai prost, populaţia este în scădere, iar şcolarii şi preşcolarii sunt aduşi în oraş cu microbuzul.” În dispensarul orăşenesc lucrează 5 medici, dar s-a desfiinţat Camerat de Gardă - datorită neplăţii medicilor de către CAS... „Avem în plan - mărturiseşte Retter - ca după terminarea noului corp de şcoală, fosta grădiniţă de pe strada Gării să fie transformată în spital. Totul va fi realizat din bugetul local, proiectul fiind realizat în parteneriat cu U.V.”V.Goldiş”.  Nici zona culturală nu a fost lăsată deoparte - astfel că „după Festivalul vinului” ce tocmai s-a încheiat - avem semnale din partea unor cadre didactice entuziaste şi ambiţioase care vor să înfiinţeze două ansambluri folclorice marca „Pâncota”. În acest an am mai chefuit de Kirchweih, Balul strugurilor, Balul bobocilor şi probabil va urma şi Ziua Răchiţenilor - spre sfârşit de toamnă. O altă ambiţie a primăriei este ridicarea pieţei agroalimenatre la nivel de standard european”. De la vorbe la fapte, în Pâncota, drumul este scurt şi... asfaltat. 

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R.Gheorghe ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro