Stire

Pieţele arădene sunt pline cu legume şi fructe ?nsă cumpărătorii sunt tot mai răzleţi

29.09.2009 ⋅ 0 comentarii

Pieţele arădene sunt pline de comercianţi cu marfă diversificată, pentru toate gusturile. Preţurile sunt destul de rezonabile, însă cumpărătorii întârzie să apară, iar cei care apar cumpără produse în cantităţi mici. Comercianţii, în marea lor majoritate şi producători, sunt foarte supăraţi spunând că nu îşi scot nici măcar banii investiţi în legume şi fructe - „am muncit foarte mult pentru aceste legume. Am consumat foarte multă apă pentru a le iriga. Acum, când ar trebui să facem şi noi un ban, să avem cu ce cumpăra sămânţă pentru viitoarea recoltă şi pentru a trăi la iarnă, ne trezim că ni se strică marfa şi nu o cumpără nimeni” - spun majoritatea pieţarilor. La rândul lor, cumpărătorii spun că preţurile sunt acceptabile, dar faţă de alţi ani sunt mai multe cheltuieli şi nu îşi permit să mai cumpere legume şi fructe în cantităţi prea mari, pentru conserve - „Nu pot spune că preţurile sunt foarte mari. Sunt acceptabile sau chiar mai mici dacă ne gândim la munca pe care o depun producătorii. Totuşi pentru noi este foarte greu să cumpărăm mai multe kilograme cum făceam în anii trecuţi. Au fost foarte multe disponibilizări. Eu sunt în şomaj şi trebuie să îmi calculez foarte bine banii pe care îi am. Cheltuielile de întreţinere sunt foarte mari, impozitele la fel. Nu îmi rămân prea mulţi bani după ce îmi achit facturile”, ne explică Margareta G.
Piaţa Obor este vizitată de arădenii care cumpără cantităţi mari de legumeÎn Piaţa Obor, de luni până sâmbătă, pot fi găsiţi producători cu diferite legume şi fructe. Cei mai mulţi preferă să vândă produsele în cantităţi mai mari, la sac, practicând şi diferite oferte. Aici vin de obicei arădenii care îşi cumpără legume pentru a le conserva pentru iarnă sau pentru a prepara zacusca. Comercianţii ne-au spus că este destul de greu să ai profit în acest an deoarece, pentru că vin aici, trebuie să plătească şi taxă pentru maşini - 5 lei pentru autoturismele mici şi 12 lei pentru cele mai mari. Am vorbit cu câţiva pentru a vedea care sunt principalele nemulţumiri. Camelia Vodă, comerciantă, ne-a spus: „Venim în fiecare zi, de luni până sâmbătă. Acum vânzările sunt mai slabe dar vinerea şi sâmbăta vine mai multă lume şi avem vânzări mai mari. Este foarte greu să ne descurcăm pentru că am muncit foarte mult pentru recoltă. S-au făcut foarte multe legume dar multe se strică pentru că nu le cumpără nimeni.”
Viorel Roman: „Eu am venit anul acesta cu varză. Din păcate am recoltat cam multă şi cam devreme. Acum nu cumpără decât cei care pun murături cu varză sau aşa, de mâncat. În cantităţi mari nu prea se cumpără pentru că sezonul ei începe pe la jumătatea lunii octombrie. Preţul nu este foarte mare, uneori dau şi cu 80 de bani kilogramul numai să treacă, să nu se strice. Sper ca de luna următoare să vină mai mulţi cumpărători.” Lidia Mica: „Azi (n.r. ieri) vânzările au mers foarte slab. Au venit foarte puţini cumpărători. Am fost şi în alte pieţe, în alte localităţi şi marfa noastră a trecut foarte bine. Aici nu venim în fiecare zi, dar probabil că pe sfârşitul săptămânii vor fi mai mulţi cumpărători. Oricum vânzările sunt mult mai slabe faţă de anii trecuţi şi este şi o ofertă mare de produse. Noi avem vinete pe care de obicei le dăm la sac, cu 1,5 - 2 lei kilogramul.”
Piaţa din Alfa - câini şi tomberoanePiaţa Alfa, o piaţă de cartier, cu puţini comercianţi se bucură totuşi de clienţi zilnic. Aici, principalele probleme nu sunt doar de natură financiară. Comercianţii sunt nemulţumiţi pentru că toată vara au trebuit să stea în mirosul emanat de gunoaiele unui container amplasat chiar lângă piaţă. Mai mult, pe aici pot trece în voie câinii comunitari, care după spusele vânzătorilor mai au şi obiceiul să-şi facă nevoile pe sacii cu cartofi. „Suntem nevoiţi să stăm în mirosul gunoaielor. Acum este un pic mai bine pentru că temperaturile au mai scăzut dar astă vară abia am putut suporta mirosul. De câinii care trec pe aici ce să mai vorbim! Îşi fac nevoile peste tot, inclusiv pe marfa noastră care este depozitată în saci. Vă daţi seama că dacă nu o păzim bine şi ajung câinii la ea nu ne-o mai cumpără nimeni”, ne spune Maria Anton.
Maria Anton: „În acest an vânzările sunt mult mai slabe iar preţurile, comparativ cu anul trecut sunt chiar mai mici. Am investit foarte mulţi bani şi foarte multă muncă în aceste produse. Vin aproape zilnic aici. Deşi sunt mulţi oameni, care locuiesc în această zonă, ce îşi fac cumpărăturile aici, ei se uită la bani. Cumpără doar strictul necesar pentru că mulţi nu îşi mai permit să pună şi pentru iarnă.”
Stela Nan: „Eu am venit să îmi fac cumpărăturile. Ştiu că producătorii au foarte mult de lucru dar, dacă ne gândim la salariile şi pensiile pe care le avem noi, produsele ni se par destul de scumpe. Mie mi se pare că anul trecut preţurile erau mai acceptabile. Probabil şi din cauză că taxele şi impozitele nu erau aşa de mari. Criza financiară îşi face tot mai simţită prezenţa şi în rândul micilor producători.”
Bobocea Sava: „Eu nu cumpăr decât câţiva struguri. Sunt la Azilul de Bătrâni şi nu am prea mulţi bani să dau pe legume şi fructe deşi ştiu că cele cumpărate direct de la producători sunt mult mai bune şi mai sănătoase. Preţurile sunt destul de acceptabile pentru că trebuie să aibă şi ei un profit cât de cât, la cât investesc şi la cât lucrează pentru acestea.”
Ioana: „Eu sunt în şomaj - şi eu şi soţul meu şi nu îmi permit să cumpăr legume să le conserv pentru perioada de iarnă. Cred că principalul motiv pentru care aceste produse rămân pe mesele pieţarilor este lipsa locurilor de muncă. Dacă oamenii ar avea unde să lucreze şi nu s-ar mai face atâtea disponibilizări atunci fiecare şi-ar permite să cumpere câte ceva pentru a pune murături sau compoturi. Şi salariile sunt mici dar totuşi sunt mai acceptabile decât şomajul.”
Acces mai dificil în Piaţa de la FortunaPieţarii de la Fortuna sunt foarte necăjiţi pentru că s-au blocat căile de acces înspre piaţă. Ei spun că de când nu se mai poate intra cu maşina în piaţă de pe strada principală (Calea Aurel Vlaicu) clienţii sunt mai puţini. De asemenea aceştia se tem că după ce se va deschide supermarketul din vecinătatea pieţei vor pierde şi mai mulţi clienţi. Femeile care vând produsele lactate, spun  că şi lor le merge tot mai rău pentru că „Suntem izolate aici. Mulţi nici nu ştiu că stăm în această hală şi nu vin să cumpere brânză. Preţul este la fel cu cel de anul trecut, dar degeaba.” 
Elena Sivic: „Preţurile sunt minime, dar pentru mulţi sunt foarte mari. Nu am mai scumpit produsele faţă de anul trecut deşi toate alimentele s-au scumpit. Oamenii sunt tot mai puţini prin pieţe şi cumpără foarte puţină marfă. Marfa noastră este proaspătă şi cultivată de noi dar adevărul este că nu prea trece. Nu avem ce face. Sperăm doar să treacă această criză financiară şi să se îndrepte situaţia.”
Cornelia Tămaş: „Preţurile practicate de noi sunt mai mici decât anul trecut dar producţia este mai mare. După cum puteţi vedea mesele sunt pline de fructe şi de legume şi multe ajung să se strice. Oamenii se plâng că nu au bani şi cumpără mai puţin. Am câţiva clienţi care vin aproape zilnic dar cumpără puţin, cât consumă în ziua respectivă.”
Mariana Ciulea: „De când s-au închis căile de acces în piaţă nu prea mai cumpără nimeni. Suntem izolaţi aici. Noi vindem lactate. Preţurile sunt aceleaşi cu anul trecut dar oamenii nu prea cumpără. Un kilogram de brânză telemea de vacă este 15 lei. Nu este foarte scump la cât avem de lucru cu animalele şi la cât costă hrana pentru acestea. Unora li se pare însă foarte scump. Vin de 30 de ani la piaţă cu brânză dar nici într-un an nu a fost atât de greu.”
Floare Marşieu: „Oferta mea de brânzeturi este foarte diversificată, dar din păcate, pe zi ce trece sunt tot mai puţini cumpărători. O problemă este şi faptul că ne-au izolat aici şi când se va deschide supermarketul de lângă noi probabil că va fi şi mai rău. Criza financiară se simte foarte tare în buzunarele arădenilor.”
Domnica Şandor: „Şi eu sunt în aceeaşi situaţie cu colegele mele. Marfă este destulă şi variată dar lipsesc cumpărătorii. În alţi ani piaţa mergea mult mai bine. Acum oamenii preferă să nu îşi mai cumpere decât strictul necesar şi să renunţe la multe produsepe care odată şi le permiteau. Şi la mine preţurile sunt aceleaşi cu cele din anul trecut.”
Rodica Aştefaniei: „Să ştiţi că până şi vânzările la pâine au început să scadă. Oamenii preferă să mănânce şi o felie mai uscată decât să o arunce. Sunt unii care vin şi cumpără pâine zilnic dar mulţi nu îşi permit să mănânce doar pâine proaspătă. E foarte greu pentru că sunt multe taxe şi facturi de achitat şi nu mai rămân prea mulţi bani şi pentru alimente.”
Tot mai puţini clienţi în Piaţa MicăUna dintre cele mai căutate dar şi cele mai mari pieţe agroalimentare din Arad este Piaţa „Mihai Viteazul” sau Piaţa Mică. Aici vin producători din diferite părţi ale judeţului, convinşi că aici produsele se vând mai bine decât la ţară. În ultimul timp însă, pieţarii au constatat că lucrurile s-au schimbat radical şi oamenii au devenit mai „strânguitori”, renunţând la legume şi fructe în favoarea datoriilor la bănci sau la utilităţi. Pieţarii spun că le merge tot mai rău şi rămân cu marfa pe tarabe, stricându-se. 
Mariana: „Vânzările sunt foarte slabe. Acum se simte adevărata criză financiară. Mulţi oameni nu mai au bani să îşi cumpere cele necesare pentru gospodărie. Noi, care am investit foarte mult pentru aceste produse rămânem cu ele pe masă. Am fost nevoiţi să lăsăm foarte mult la preţ dar nici acest lucru nu are un efect prea mare.”  
Zina Eteny: „Preţurile practicate de noi sunt cu mult mai mici faţă de anul trecut, în aceeaşi perioadă. Cumpărătorii sunt foarte slabi, de multe ori nu vindem să ne scoatem drumul şi mâncarea ce să mai vorbim despre investiţia făcută. Criza economică se simte foarte tare acum, parcă mai tare decât în primăvară. Unii oameni au ajuns să nu îşi mai permită să îşi cumpere de mâncare.”
Aron Faur: „Astăzi trebuia să fiu în altă parte, la o altă piaţă, dar am zis că vin la Arad pentru că o să am vânzări mai mari. Din păcate nu cred că va fi aşa pentru că sunt foarte multe legume dar cumpărătorii sunt foarte puţini. Anul trecut vânzările mergeau mult mai bine, probabil că aveau şi oamenii mai mulţi bani decât acum.”
 Maria: „Foarte greu merg vânzările. Preţurile nu sunt mari – la un leu dau legătura de morcovi şi de păstârnaci. Este foarte greu acum că oamenii nu mai au locuri de muncă şi mulţi au să ajungă muritori de foame. Era mult mai bine pe timpul lui Ceauşescu, cu toţii aveam un loc de muncă.”
Ileana Ionuţ: „Eu vând brânzeturi şi aici trece destul de bine pentru că sunt mai puţini comercianţi. Mulţi nu au reuşit să îşi facă actele necesare pentru a putea vinde în continuare aici şi au plecat. Bineînţeles că faţă de anul trecut vânzările sunt mai mici deşi nu am scumpit decât cu un leu kilogramul de brânză.”
Multe legume şi fructe se strică pe meseŞi în Piaţa Catedralei problemele sunt asemănătoare. Comercianţii se plâng că nu au cui vinde marfa şi trebuie să o ducă înapoi acasă sau să o arunce direct la gunoi. Pieţarii spun că anul acesta s-au făcut foarte multe legume şi fructe dar nu au ce să facă cu ele şi multe se vor strica. 
Persida P.: „Este foarte greu la piaţă, venim de foarte mult timp dar anul acesta nu se mai rentează. Taxele pentru mese sunt foarte mari iar noi de multe ori nu vindem cât trebuie să plătim. Nu avem niciun profit. Nu ştiu când vom reuşi să ieşim din această criză pentru că acum este tot mai greu.”
Maria Muntean: „Plătim taxe pentru piaţă iar eu nu am foarte multe produse. Cumpărătorii sunt tot mai puţini, iar cei care vin, se uită întreabă cât costă şi de cele mai multe ori merg mai departe. Nu ştiu cât timp va mai dura această situaţie. Pentru noi, micii producători, este cel mai greu.”
Maria S.: „Marfa nu prea mai trece. Mă uit şi la mine dar şi la ceilalţi care vin cu marfa în piaţă, că la sfârşitul zilei rămânem cu ea pe mese. Este o perioadă foarte grea. Preţurile sunt foarte mici, la fel cu cele din anul trecut, iar în unele cazuri şi mai mici.”
Mariana Risti: „La noi preţurile sunt mai mari decât în alte ţări dar salariile sunt mai mici. Înţelegem comercianţii că trebuie să trăiască din ceea ce cultivă dar şi pentru noi este foarte greu pentru că salariile şi pensiile sunt foarte mici. Multe persoane au rămas în acest an fără loc de muncă.”

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro