Stire

Reabilitarea transportului urban a ucis perdeaua de oxigen a oraşului, teii frumoşi ai Aradului

08.10.2009 ⋅ 0 comentarii

Arad, un oraş frământat de lucrări de reabilitare şi modernizare drumuri, străzi, canalizări în cartierele (nu prea) mărginaşe - acum lucrându-se din plin la reabilitarea transportului urban în municipiu - etapa I (liniile de tramvai reabilitate interesând reţeaua de transport A. Vlaicu (capăt) - Podgoria-Centru-P-ţa Romană având ca termen de finalizare sfârşitul acestui an. Scopul articolului nu vizează schimbarea look-ului citadin conform proiectului în derulare, legându-se strict de dezechilibrul ecologic creat în urma acestor lucrări. 
Foarte concis - se lucrează intens pe centru la schimbarea liniilor de tramvai şi a staţiilor, s-a pietruit platoul din faţa primăriei cu piatră cubică (mulţi se întreabă de ce, de unde e adusă piatra, cu cât se plăteşte firma contractantă a lucrării). Grămezi de pietre şi pietroaie, pământ, nisip, beton, utilaje, muncitori, stres fonic la maxim, circulaţie pietonală şi trafic demenţial. Acesta e centrul arădean, aşa o ducem de mai bine de trei ani... Păi, vorba ăluia din autobuz - că mereu se găsesc unul-doi care răbufnesc: „da’ nu se mai termină, dom’le cu nenorocirile astea în oraş?! Drumuri, canalizări, parcuri, acum asfaltează, acum sparg din nou, nu mai e stradă sau zonă liniştită în oraşul ăsta! Ce să mai zici de transportul public?! Autobuze care vin o dată la o juma’ de oră iar călătorii aşteaptă în mijlocul drumului ca navetiştii... O bătaie de joc cum n-am visat vreodată! Ţi-e greaţă să mai ieşi în oraşul ăsta plin de gropi, săpături, spărturi şi gălăgios din cale-afară!” (urmează aspre înjurături şi blesteme la adresa autorităţilor locale).În urmă cu o zi primim semnale că în centru şi la Podgoria se taie copacii, teii falnici ai Aradului, martori ai multor evenimente importante din istoria cetăţii. La pas, deci, pe traseul Podgoria-Centru, printre noile şi vechile linii de tramvai şi spaţiile dezafectate de arbori. Singurul sentiment care te însoţeşte este cel al durerii. Un spaţiu imens al fostei staţii de tramvai Podgoria (înainte de curbă) e numai pământ, mizerii lăsate de lucrările neterminate, semne de circulaţie, baraca muncitorilor. Văd noul traseu al liniilor de tramvai care vor duce spre centru - spaţiul deviat, loc din care au fost smulşi copaci, arbuşti, etc. Parcurg în linişte şi cu aceeaşi strângere de inimă tot traseul, observând şi pozând toate locurile goale pe care nu demult se înălţau trunchiuri uriaşe de arbori. Cum te apropii, însă, de centru, dezastrul ecologic e tot mai evident, până când - în zona platoului primăriei, chelirea de spaţiu verde e maximă: au fost scoşi copaci, tei, pini, iar de arbuşti, gazon şi rondouri de flori ornamentale şi trandafiri nu mai are rost să amintesc... Durere. Gropile din care au fost smulşi sunt bine acoperite şi bătucite. Hilară poziţia solitară a statuii bietului Goldiş, însingurată într-un peisaj chelit de arbori. Aici, în urmă cu o după-masă/seară s-au tăiat tei  la greu. Unul avea trunchiul putred, restul însă erau puternici şi plini de viaţă. S-au tăiat şi au fost transportaţi pe timp de noapte, urgent. Dimineaţa nu s-a mai văzut nimic, iar locul cu pricina a şi fost astupat perfect. Dar memoria arădenilor nu poate fi înşelată, păcălită... Şiragul frumoşilor tei înşiruiţi din centru şi până la Podgoria a fost întrerupt definitiv. Drujbele au intrat în funcţie, tăind din raţia şi-aşa insuficientă de oxigen a oraşului. Totul arată urât şi grotesc, dar chestia e că trebuie respectat proiectul care a primit toate avizele necesare!... 
Garda de Mediu – „Aşteptăm finalizarea lucrării”Ce are de spus în acest sens Garda de mediu? „Există un proiect în derulare care a primit toate avizele necesare. Trebuie să aşteptăm ca acesta să ajungă în faza finală şi să se facă recepţia lucrării. Legat de aspectul mediului întrebaţi Protecţia de Mediu care a emis aceste avize”. (Monica Jitaru- comisar-şef) 
„Nu am dat avize pentru scoaterea arborilor!”Întrebăm instituţia Agenţiei pentru Protecţia Mediului. „Nu intră în atribuţiile noastre să dăm avize pentru tăieri de arbori! Legea 24 privind spaţiile verzi spune cu totul altceva şi se leagă de transplantări vegetaţie. Toată răspunderea pentru ceea ce se întâmplă privind aceste lucrări de reabilitare a transportului urban revine autorităţilor locale, respectiv primăriei. Noi am dat avize doar în sensul ca proiectul să respecte întru totul legea spaţiilor verzi, adică acestea să nu fie cu nimic diminuate la finalizarea lucrărilor. Evident, nu e totuna să scoţi un arbore şi să plantezi în locul lui flori!” (Dana Dănoiu, director coordonator)„...şi-ţi va fi mormântu-ncoronat cu flori!”Cam asta am înţeles după ce am primit lămuririle necesare din partea purtătorului de cuvânt al primăriei. „Lucrarea are un caracter pozitiv - este un proiect finanţat de BERD şi se află în derularea etapei I având ca termen de finalizare luna decembrie a acestui an. Costul este de 30 milioane euro din care 10 milioane pleacă din bugetul local. A fost schimbată locaţia  câtorva staţii de tramvai, scopul fiind ca acestea să fie localizate după intersecţii şi semafoare, având ca scop prioritizarea transportului public. Avem toate avizele necesare, şi, din punct de vedere al spaţiului verde, acesta nu va fi diminuat. Se va reamenaja totul, se vor pune flori, gazon. Nu ştim efectiv câţi copaci/arbuşti au fost scoşi – vreo trei în zona MC Donald’s – acolo unde va fi noua staţie de tramvai. E vorba şi de vizibilitate şi de aspect urban civilizat. La Podgoria, idem, spaţiile goale vor avea gazon şi rondouri de flori.” Etapa a II a proiectului va cuprinde P-ţa Romană până pe C-lea Timişorii având un cost de 15 milioane  de euro.  
***Vom avea linii şi staţii de tramvai noi. Am câştigat un proiect finanţat de BERD în valoare de jumătate de sută de milioane euro din care un sfert dăm din bugetul local. Se reabilitează transportul urban şi este un proiect pozitiv - spun autorităţile locale, dar totul se câştigă cu sacrificii. Am pierdut enorm de mult spaţiu verde de la începutul începutului „erei betonizării, asfaltării şi bordurizării” Aradului şi acum pierdem teii - inima verde a oraşului de zeci de ani... Locul arborilor tăiaţi va fi luat de gazon şi panseluţe, morminte străduindu-se inutil să acopere locul mândrelor şi sănătoaselor coroane. Legea mediului nu funcţionează în Arad. Primarul nu agreează zonele verzi, sătul de imaginea sătească din care provine - iar autorităţile care au decis, prin emiteri de avize distrugerea atâtor zone verzi, aruncă pisica moartă una în curtea celeilalte, subliniind că legea există, dar nu o pot aplica. Revenim cu un amplu reportaj despre teii de altădată ai Aradului. Adică de ieri, de alaltăieri. 

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R.Gheorghe ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro