Stire

?n ultimele trei luni ale anului, ?n Arad au fost ?nregistrate 26 de accidente de muncă

10.10.2009 ⋅ 0 comentarii

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad a prezentat bilanţul activităţii pentru al treilea semestru al anului. Astfel pe parcursul semestrului III au fost controlaţi nu mai puţin de 1.137 agenţi economici (în domeniul relaţiilor de muncă-RM – 793 unităţi controlate, iar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă-SSM – 344 unităţi controlate), dintre care 1.733 au fost sancţionaţi contravenţional (1.457 în domeniul RM, 276 în domeniul SSM), valoarea amenzilor fiind de 766.625 lei (487.125 lei în domeniul RM, 279.500 lei în domeniul SSM). 
Inspectorii ITM au inregistrat 26 de accidente de muncăÎn privinţa accidentelor de muncă situaţia nu este de loc îmbucurătoare. Inspectorii de muncă au înregistrat 26 de accidente, cu 26 de persoane accidentate dintre care 23 sunt cu incapacitate temporară de muncă iar trei persoane au decedat. Cauzele principale care au determinat producerea accidentelor de muncă precum şi decedarea celor trei persoane constau în: efectuarea necorespunzătoare de comenzi, manevre, reţinută în sarcina executantului; efectuarea necorespunzătoare a operaţiilor de muncă; căderea, prăbuşirea de materiale şi obiecte.„În ceea ce priveşte domeniile în care s-au produs accidentele de muncă, menţionăm următoarele: construcţii, fabricare de piese şi accesorii pentru autovehicule, fabricarea de mobilă, transporturi rutiere de mărfuri, transporturi de călători”, ne spune Ovidiu Jugu, directorul coordonator al ITM Arad.
70 de angajatori au angajaţi la „negru”În timpul controalelor efectuate, inspectorii de muncă arădeni au descoperit 70 de angajatori care practicau munca fără forme legale, la aceştia identificând 168 de persoane, dintre care 81 au fost femei. Mai mult la un angajator a fost descoperit muncind un tânăr care nu avea 18 ani. pentru aceste neregului ITM Arad a aplicat amenzi în valoare totală de 242.000 de lei.  Arădenii au depus peste 200 de sesizări la ITM„În trimestrul III din 2009 s-au înregistrat 206 sesizări, din care 159 au fost soluţionate în termenul legal, iar 47 sesizări sunt în curs de soluţionare”, spune Ovidiu Jugu. Din cele 206 sesizări înregistrate, 99 au fost pentru neacordarea drepturilor salariale, 25 pentru neîntocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă,  12 pentru neîntocmirea actelor de încetare a raportului de muncă, 23 pentru neacordarea carnetului de muncă la încetarea activităţii; 1 pentru desfacerea contractului de muncă a salariatului în timpul incapacităţii temporare de muncă, 1 pentru condiţii de muncă necorespunzătoare, 11 pentru nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă şi 34 pentru diverse probleme. Tot în acest trimestru în evidenţa ITM Arad a fost înregistrat un număr de 11.695 de contracte individuale de muncă.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro