Stire

Străzile, unităţile de ?nvăţăm?nt şi reţeaua de canalizare - principalele obiective ale Primăriei Şagu

12.10.2009 ⋅ 0 comentarii

Comuna Şagu este situată la o distanţă de 14 kilometri de Arad şi la 38 de km de Timişoara, acest aspect favorizându-i devoltarea. Comuna are în administrare cinci localităţi: Şagu, Cruceni, Firiteaz, Fiscut şi Hunedoara Timişană, unde locuiesc peste 3.800 de cetăţeni. Pentru a exista o legătură cât mai bună între cele cinci localităţi Primăria a făcut eforturi sporite pentru a repara drumurile comunale, dar şi pentru a oferi cetăţenilor cât mai multe facilităţi. 
Primarul comunei, Emilia Brăneţ alături de Consiliul Local a depus o serie de proiecte pentru a dezvolta cele cinci localităţi şi pentru a oferi locuitorilor toate condiţiile necesare pentru a nu părăsi zona rurală. Atenţia s-a îndreptat în special către tineri, viitorul de mâine al comunei. Astfel, pentru elevi, s-a început construirea unei şcoli noi, deoarece vechiul imobil a fost revendicat de către cultul Catolic. Lucrările la noua clădire sunt foarte avansate, realizându-se inclusiv acoperişul, dar, din păcate firma care se ocupă de construcţie a sistat lucrările din lipsa banilor. „Firma constructoare a investit 16 miliarde de lei vechi din fonduri proprii pentru a ridica clădirea şcolii. Anul trecut nu am primit niciun ban de la Guvern, iar în acest an ni s-a dat un miliard de lei vechi. Este o sumă foarte mică vizavi de lucrările care s-au realizat. Nu am mai putut cere constructorului să continue lucrările din bani proprii. Şi aşa avem datorii prea mari”, ne explică Emilia Brăneţ, primarul comunei Şagu. Şcoala ar putea fi finalizată într-un interval de timp relativ scurt dacă ar veni fondurile necesare, materialele pentru realizarea reţelei de apă şi a încălzirii termice fiind deja cumpărate. De apreciat este şi forma clădirii care este foarte diferită de şcolile standard, aceasta având o arhitectură modernă. În domeniul învăţământului ar mai fi nevoie de reabilitarea şcolii Generale din Şagu clădirea fiind veche. „Am înlocuit tâmplăria - ferestrele şi uşile cu cele de tip termopan. Ar mai fi nevoie însă de refacerea acoperişului. Grupurile sanitare le-am modernizat încă de anul trecut pentru a răspunde cerinţelor impuse de inspectorii sanitari. Dacă nu vom primi fonduri pentru lucrările care au mai rămas vom încerca să le facem treptat, din banii proprii”, spune primarul. În privinţa unităţilor de învăţământ din Cruceni şi Firiteaz aici problemele au fost rezolvate, clădirile fiind reabilitate, refăcându-se totodată şi sistemul de încălzire termică. Şi Şcoala din Fiscut apare pe lista modernizărilor însă deocamdată nu sunt suficiente fonduri pentru investiţiile necesare.
Grădiniţă modernă la ŞaguMicii „grădinari” din localitatea Şagu se bucură de o Grădiniţă nouă, frumos amenajată şi utilată. Aceasta a fost dată în folosinţă încă de anul trecut, fiind realizată la standarde europene, prin fonduri PHARE. În perioda următare se vor realiza o serie de lucrări de amenajarea a curţii grădiniţei. Tot pentru copii s-a amenajat un părculeţ de joacă, unde aceştia să se poată juca liniştiţi. Acolo au fost plantaţi foarte mulţi copaci însă, din păcate, probabil copii mai mari, i-au rupt, distrugând treptat parcul. Şi problema iluminatului a fost rezolvată în toate cele cinci localităţi, reabilitându-se întreaga reţea. Pentru a veni în ajutorul tinerelor familii, Primăria a acordat 60 de terenuri pentru case, sperând astfel să atragă tineretul în localitate.
Reţeaua de apă, finalizată în timp recordLucrările la reţeaua cu apă din satul Cruceni s-au realizat într-un an, în acest timp realizându-se inclusiv branşamentele. „S-a lucrat foarte repede, oamenii fiind foarte mulţumiţi pentru că acum beneficiază de apă potabilă de la reţea”, spune primarul.  În prezent se lucrează la reţeaua de canalizare în Şagu, anul viitor urmărindu-se extinderea acesteia pentru ca toţi sătenii să poată benficia de acest serviciu. 
Cele mai multe drumuri vor fi asfaltateEmilia Brăneţ acordă un interes sporit infrastructurii. Ea are în vedere asfaltarea a cât mai multor drumuri şi amenajarea străzilor - „Acum cinci ani nu erau asfaltate drumurile decât în proporţie de 5%. Acum, toate străzile sunt cel puţin pietruite. Când am primit mandatul de primar am început cu reabilitarea străzilor din Şagu care duc spre şcoală pentru a facilita accesul copiilor. De asemenea drumul spre cimitir era într-o stare foarte proastă, iar când ploua accesul era aproape imposibil.” Trei străzi principale din Şagu sunt incluse într-un program de asfaltare, una fiind deja gata, iar primarul spune că până la sfârşitul anului toate trei vor fi asfaltate. Un accent major s-a pus şi pe asfaltarea drumurilor comunale dar şi a străzilor din satele apărţinătoare. În Hunedoara Timişană s-a asfaltat 1,7 km de drum, iar la Cruceni se vor asfalta toate drumurile. 
Beneficiile autostrăziiPe teritoriul comunei va trece şi autostrada, ceea ce aduce deja o serie de beneficii. Cei care se ocupă de lucrări la autostradă au închiriat cinci hectare de pământ de la Primărie. Modalitatea de plată nu este în bani ci în servicii. În schimbul terenului, beneficiarii vor asfalta comuna Cruceni. Mai mult de mare ajutor a fost şi pământul scos de pe traseul autostrăzii, în momentul închiderii gropilor de gunoi. „Am respectat termenele şi condiţiile legate de închiderea gropilor de gunoi. Noi am avut cinci gropi. Cei de la autostradă ne-au ajutat foarte mult pentru că ne-au adus pământ. Ei aveau nevoie de un loc de depozitare al acestuia, noi aveam nevoie de pământ”, explică primarul.  
Proiecte de viitorComuna se poate mândri cu nenumărate proiecte, pe care primarul speră să le ducă la îndeplinire într-un timp cât mai scurt. Astfel au fost depuse proiecte pentru amenajarea unor parcuri, pentru extinderea reţelei de canalizare, pentru o Bază Sportivă la Şagu, dar şi o Sală de Sport. „Noi accesăm toate fondurile posibile. Singura noastră oportunitate sunt acum aceste fonduri. Sunt foarte mulţi paşi de urmat şi foarte multe cerinţe. Sperăm să ni se aprobe proiectele depuse până acum”, ne spune Emilia Brăneţ.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro