Stire

Vă va fi imposibil să staţi acasă ?n acest weekend!

16.10.2009 ⋅ 0 comentarii

Ne aşteaptă un sfârşit de săptâmână plin de evenimente, pe gustul oricui. E cazul să vă hotărâţi deja la care dintre ele veţi lua parte, pentru că nu vă veţi putea bucura de toate. 
Festivalul VinuluiÎncepând din această seară, Casa de Cultură a municipiului organizează cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Vinului.  Sunt invitaţi să-şi expună produsele, spre vânzare, bineînţeles, 12 producători de vinuri din ţară şi din Ungaria. A fost invitat chiar şi un producător de brânzeturi. Toate acestea îşi vor avea locul în Parcul „Mihai Eminescu”, până duminică, acolo unde vinul fiert ne va încălzi timp de 3 seri.Chiar dacă programul artistic al ediţiei actuale se va rezuma doar la artişti locali, se pare că producătorii vor fi mai numeroşi decât la ediţiile anterioare. Vor avea loc degustări de vin şi programe artistice în fiecare dintre cele trei seri, cu începere de la ora 18.  Porţi deschise la Filarmonica de StatCine se trezeşte sâmbătă devreme, poate vizita Filarmonica de Stat în cele mai ascunse unghere, pentru că însăşi directoarea instituţiei, Rodica Tălmaciu, este dispusă, de la ora 9.30, să vă facă un tur al Filarmonicii, cuprinzând expoziţia aniversară (un mic muzeu al Filarmonicii realizat la începutul anului 2008, odată cu împlinirea a 60 de ani de la înfiinţare), holul central unde se va discuta despre latura arhitecturală a Palatului Cultural, se va trece prin spatele scenei, aici putând fi admirate cabinele dirijorului şi ale soliştilor. Publicul va avea acces direct la repetiţiile orchestrei (sala mare a Palatului) şi ale Corului Academic în sala mică. Publicul va avea onoarea de a-l vedea la lucru pe unul dintre cei mai exigenţi dirijori ai momentului, maestrul Ilarion Ionescu Galaţi. De aici, oaspeţii Filarmonicii vor putea vizita biblioteca şi birourile, acolo unde este depusă întreaga muncă din spatele scenei. Ultima oprire o va constitui rotonda Filarmonicii, unde publicul va putea schimba impresii şi va primi din partea organizatorilor o mapă care va cuprinde mai multe materiale din care va reieşi  „nevoia de muzică“ a omului. Cine ratează primul tur, mai are două ocazii în care poate vizita Filarmonica. Din oră în oră (10.30, 11.30 şi 12.30) vor mai avea loc încă trei tururi de prezentare. De data aceasta, ghizi vor fi pe rând maestrul Dorin Frandeş – directorul muzical al Filarmonicii, maestrul Cristian Neagu – dirijorul instituţiei şi Codruţa Dogaru – consultantul artistic.
Spectacol la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” : „Trei surori” de A.P. CehovTot sâmbătă, de la ora 19, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu“ din Timişoara prezintă pe scena arădeană „Trei surori“, de A. P. Cehov, în regia  Adei Lupu.În câte feluri poate fi actualizată o poveste din Rusia lui A.P. Cehov, vă veţi întreba văzând această nouă provocare cu „Trei surori”. Ada Lupu nu rămâne cantonată în povestea clasică a celor trei surori care visează un singur lucru: să ajungă din nou la Moscova, acolo unde au copilărit şi de unde soarta le-a trimis tocmai departe, într-o gubernie. Cele trei surori nu seamănă cu ceea ce suntem obişnuiţi să vedem într-un Cehov conform, după cum ne avertizează Nicolae Prelipceanu.
Festivalul de EtnojazzSâmbătă seara, de la ora 20, începe şi Festivalul de Etnojazz, care se va desfăşura la Bierhouse inclusiv duminică. Evenimentul va fi prezentat de către cronicarul muzical şi realizatorul de emisiuni de jazz Florian Lungu.În deschiderea Festivalului va cânta trupa arădeană Prezent. Tot în prima seară a manifestării va evolua Nicolas Simion şi trio Nick at Night din GermaniaDe menţionat că în programul de anul acesta se regăsesc nume celebre ale jazz-ului autohton precum Maria Răducanu şi Pedro Negrescu, care vor cânta duminică. Tot duminică va mai cânta o trupă din Bulgaria numită EthnoJazztet şi condusă de Ventzislav Blagoev.Programul ambelor seri se va încheia cu jam session.
Concert simfonic la Palatul CulturalWeekend-ul ni-l putem încheia la Filarmonica de Stat. După succesul fulminant pe care Filarmonica l-a înregistrat cu concertul Queen, publicul arădean va avea din nou ocazia unui eveniment cu totul special duminică, de la ora 19. De data aceasta, vom avea onoarea de a-l revedea în oraşul nostru pe maestrul Ilarion Ionescu Galaţi. Muzicianul care a fost decorat în anul 2005 de preşedintele României cu Ordinul Meritul Cultural, va dirija un concert simfonic care va cuprinde Suitele numărul I şi II din opera Carmen de Georges Bizet şi Tablouri dintr-o expoziţie de Modest Musorgski.

Sursa: Observator.info

Autor: (D.M.) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro