Stire

Toţi elevii din Şiria au ?nceput şcoala ?n clădiri nou-zugrăvite

16.10.2009 ⋅ 0 comentarii

Primarul comunei Şiria, Valentin Bot, se poate lăuda şi în acest an cu o serie de realizări importante, esenţiale pentru cea mai mare comună a judeţului Arad. Valentin Bot vorbeşte cu patos despre ce a făcut, dar şi despre proiectele sale de viitor. Dând dovadă de pricepere în treburile administraţiei, a reuşit să oprească din efectele crizei economice care se puteau abate asupra Şiriei. Şcolile din Şiria arată impecabil, iar anul viitor o mare parte din comună va beneficia de toate utilităţile timpurilor moderne, dar şi de străzi asfaltate.  Proiect pentru opt laboratoare noi la Şcoala Generală din ŞiriaPoate unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de dezvoltare a învăţământului din mediul rural arădean poate fi găsit pe masa primarului Valentin Bot. „Am depus un proiect pentru extinderea Şcolii Generale Şiria cu o clădire în care vor intra opt laboratoare dotate şi o sală de festivităţi”, explică primarul. Din câte se poate observa, administraţia comunei încearcă să le ofere toate condiţiile elevilor pentru a face performanţă, nefiind uitaţi însă nici profesorii. Prin grija Consiliului Judeţean şi a Consiliului Local din Şiria, profesorilor care predeau la Şcoala Generală Şiria li se pun la dispoziţie locuinţe de serviciu, în stare foarte bună, în vechiul bloc de garsoniere al şcolii speciale. Valentin Bot mai dezvăluie că „toate şcolile din comună sunt zugrăvite la exterior”, având şi necesarul de lemne asigurat pentru toată iarna. De asemenea, şcolile din Şiria nu au avut probleme cu obţinerea avizului sanitar de funcţionare. Un alt proiect al primarului Bot, ce vizează activitatea şcolară, prevede construirea unei baze sportive în curtea Şcolii Generale din Şiria, dotată cu două terenuri: unul sintetic şi unul bituminat. „Am avut licitaţia pentru o parte din execuţie, în rest facem cu angajaţii noştri de la Primărie. Ieşim astfel mult mai ieftin”, explică primarul modalitatea prin care copiii din Şiria vor putea practica sportul în aer liber având condiţii decente. Comuna Şiria este cea mai mare din judeţul Arad, după ce Sântana şi Pecica au devenit oraşe, în şcolile din satele Şiria, Mâsca şi Galşa învăţând în jur de 900 de copii. 
Staţie de epurare la standarde europeneComuna Şiria a mai câştigat un proiect din fonduri PHARE 2005, pentru construirea unei staţii de epurare. Primarul Valentin Bot spune că staţia va fi construită la o ieşire din localitate, instalaţiile urmând să cuprindă trei staţii de pompare a apei şi 2.5 kilometri canalizare, „practic un tub colector”. Valoarea proiectului se ridică la 700.000 de euro. Pentru anul 2010, Primăria Şiria are în plan finalizarea extinderii reţelelor de apă în toate cele trei sate ale comunei, dar şi extinderea sistemului de canalizare în Şiria sau Galşa. 
Drumul spre mănăstirea Feredeu va fi recepţionat în 30 de zileUna dintre instituţiile cultural-religioase care se situează pe raza comunei este mănăstirea Feredeu. Aceasta este vizitată tot mai des de către arădenii care vor să se reculeagă suflteşte iar din această cauză, drumul spre mănăstire a trebuit modernizat. Primarul a reuşit acest lucru, anunţând că „în maxim 30 de zile se va face recepţia finală la drum, pe o distanţă de 5,8 kilometri, asfaltat prin hotărârea de Guvern 577. După recepţia finală a drumului spre Feredeu, dorim să depunem documentaţia, având studiul de fezabilitate aprobat, pentru asfaltarea drumului care duce la cariera de piatră din Galşa”, În altă ordine de idei, pe drumurile din Şiria se lucrează şi acum la pietruire, fiind pregătite astfel pentru o viitoare asfaltare.
„În maximum patru ani, toate străzile din comuna Şiria şi satele aparţinătoare vor fi asfaltate”Primarul le promite concetăţenilor săi că în maximum patru ani, comuna Şiria va rivaliza cu localităţile similare din occident. Adică, „în maximum patru ani, toate străzile din comuna Şiria şi satele aparţinătoare vor fi asfaltate”, prioritate având cele care intersectează drumurile judeţene ce tranzitează comuna.  Un calup destul de consistent de străzi va fi asfaltat printr-un proiect depus pe măsura 3.2.2. Acesta va cuprinde: asfaltarea a 20 de străzi  (toate care fac legătura cu drumurile judeţene), modernizarea Căminului Cultural din satul Galşa şi construirea unei grădiniţe cu program normal, tot în satul Galşa.  „În cel mai scurt timp vine inspecţia de la ADR Vest pentru verificarea proiectului. Sper să-l câştigăm, iar atunci în patru ani toate străzile din comuna Şiria şi satele aparţinătoare vor fi astfaltate”, a mărturisit primarul Valentin Bot. 
Clădirile Complexului Cultural Şiria, zugrăvite complet în această toamnăComuna Şiria este cunoscută în ţară ca fiind localitatea natală a marelui scriitor Ioan Slavici, autorul unor texte de referinţă pentru proza românească. În Şiria funcţionează un muzeu ce poartă numele lui Ioan Slavici, fiind integrat în Complexul Cultural Şiria împreună cu Biblioteca şi Căminul Cultural. În ciuda crizei economice, administraţia din Şiria a reuşit să aloce bani pentru renovarea acestor obiective. „ Am alocat în această toamnă, din bugetul local al comunei, bani pentru zugrăvirea în întregime a întregului complex cultural. Avem deschidere către Muzeul Judeţean Arad, având şi o relaţie foarte bună cu această instituţie de care practic aparţine muzeul Ioan Slavici. Organizăm o serie de simpozioane comune şi aşteptăm vizitatori din ţară şi străinătate, muzeul aflându-se într-o stare foarte bună”, a spus Valentin Bot, lansând o invitaţie turiştilor pentru a trece pragul muzeului „Ioan Slavici”.
Valentin Bot îi ajută şi pe ceilalţi primari din judeţ
Primarul comunei Şiria, Valentin Bot, este preşedintele filialei arădene a Asociaţiei Comunelor. Recent, această filială a fost înregistrată la Judecătorie, putând astfel să îşi desfăşoare activitatea. Calitatea de membru al acestei asociaţii îl poate ajuta pe un primar să descopere şi să se familiarizeze cu noi metode de atragere a fondurilor europene pentru dezvoltarea comunei. „Particip la toate şedinţele Asociaţiei Comunelor din ţară, fiind şi membru în Biroul Director. Încerc să ajut toate comunele judeţului, împreună cu primarii, pentru a moderniza satul românesc”, spune  Bot despre motivaţia implicării sale în Asociaţia Comunelor.
„În maxim 30 de zile se va face recepţia finală la drum, pe o distanţă de 5,8 kilometri, asfaltat prin hotărârea de Guvern 577. După recepţia finală a drumului spre Feredeu, dorim să depunem documentaţia, având studiul de fezabilitate aprobat, pentru asfaltarea drumului care duce la cariera de piatră din Galşa. În patru ani, toate străzile din comuna Şiria şi satele aparţinătoare vor fi asfaltate”.- Valentin Bot, primar Şiria

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro