Stire

Almaş - Un vis ?mplinit după un sfert de secol: asfaltarea drumului spre Rădeşti

29.10.2009 ⋅ 0 comentarii

Comunã frumoasã şi bogatã, Almaş a profitat la maxim de fondurile avute sau primite, de proiectele depuse şi aprobate – pentru a trece într-o nouã etapã de dezvoltare economicã şi socialã a localitãţii. Se pare cã printre cele mai importante proiecte aflate pe agenda primãriei se gãsesc cele legate de reabilitarea drumurilor şi strãzilor dar şi de schimbarea efectivã a feţei comunei.    
O scurtã convorbire cu primarul comunei, Teodor Avram lãmureşte din prima atitudinea acestuia, alãturi de consiliul local privind prezentul şi viitorul lo-calitãţii. „Accentuez de la început cã tot ceea ce am fãcut şi facem este numai în interesul comunitãţii, de aceea consider cã avem un avantaj net faţã de alţii – în sensul cã primarul şi consiliul local sunt o echipã unitã, închegatã. Numai aşa se poate face treabã serioasã şi eficientã în timp util. S-a înţeles acest lucru de la început şi am pornit deci, cu dreptul. De câştigat, evident, câştigãm toţi.” Iatã cum aratã în oglindã activitatea celor din administraţia localã. „Am terminat reabilitarea termicã la şcoala generalã cu clasele I-IV. S-au pus peste tot termopane, iar centrala termicã este pusã în funcţiune. În ceea ce priveşte grãdiniţa din comunã s-au finalizat lucrãrile de igienizare, zugrãvit, vopsit, reparaţii, partea de încãlzire fiind asiguratã cu lemne.” Almaş se poate mândri cu un dispensar nou şi modern amenajat cu locuri de parcare. Aici îşi desfãşoarã activitatea doi medici de familie, în cadrul acestuia funcţionând şi un cabinet de stomatologie; în localitate existã şi douã farmacii – lucru extrem de rar dacã e sã faci o statisticã a celor existente în judeţ .     „O atenţie deosebitã am acordat reabilitãrilor de trotuare, realizându-se deja în satul Cil un kilometru de trotuare şi 750 de m în localitatea Joia Mare, iar acolo unde este nevoie s-au fãcut şi punţi de trecere. Se lucreazã în continuare pe aceastã direcţie la Almaş şi Rãdeşti. Cei cu care se realizeazã aceste lucrãri sunt persoane apte de muncã ce beneficiazã de legea 416 – ajutor social. Ce facem acum: se lucreazã intens la finalizarea staţiei de epurare fãcându-se deja 450 metri liniari, asta însemnând cam 80 la sutã din  lucrare. Pot spune cu mândrie cã un vis al nostru de peste 25 de ani s-a împlinit acum prin asfaltarea drumului de la Almaş la Rãdeşti!” Despre cãminele culturale din Almaş şi Rãdeşti aflãm cã sunt dotate corespunzãtor cu tot ceea ce este necesar pentru realizarea unui eveniment reuşit (veselã, bucãtãrii moderne, toalete igienice) spaţiul fiind încãpãtor pentru aproximativ 300 de persoane.  
Proiecte în lucru şi în curs de finalizarePrimarul spune cã în acest moment se are în vedere lucrarea de închidere a tuturor inelelor de apã, astfel ca pânã la anul viitor acest poiect sã fie finalizat pentru toatã comuna. Pe aceeaşi linie de finalizare se aflã şi cãminele culturale din Cil şi Rãdeşti. Pe lângã executarea marcajelor pentru covorul asfaltic a mai rãmas de amenajat un  parc în faţa şcolii generale din Almaş, loc în care se va amplasa şi statuia eroului localitãţii, Lazãr Tâmpa. „Am depus un proiect pe mãsura 3.2.2 care se referã la asfaltarea a 14 km de drum pe relaţia Almaş-Cil-Rãdeşti începând cu strãzile în care este asiguratã deja canalizarea şi reţeaua de apã. Vrem – totodatã – sã achiziţionãm un buldoexcavator performant care sã ne ajute la executarea mai multor lucrãri în comunã, banii venind din bugetul local. De asemenea, la Joia Mare avem un proiect de execuţie privind asfaltarea unor strãzi  - totul din fond local, proiectul fiind declarat eligibil. La nivel de comunã avem nouã biserici, credincioşii diferitelor confesiuni înţelegându-se armonios. Lãcaşele de cult au fost ajutate în problemele lor atât din bugetul local cât şi din partea consiliului judeţean. Ce ar mai fi de spus?! Transportul local este asigurat în proporţie de 90 la sutã, iar elevii sunt transportaţi cu microbuzul şcolar. Problema gropii de gunoi nu mai existã, aceasta fiind închisã. Gunoiul se duce la Ineu – punct de colectare pentru şapte localitãţi – asta pânã când va intra pe rol operatorul regional. De asemenea, avem piaţã în fiecare zi de marţi, spaţiul comercial fiind acoperit şi amenajat cu mese pentru desfacerea produselor.” Ca simplã informaţie localã, în acest an au avut loc 13 cununii, 17 naşteri şi 28 de decese.În ansamblu, în Almaş se munceşte şi se lucreazã intens pe proiecte. De câştigat are doar comunitatea care, iatã, începe sã respire - pe anumite segmente, toate importante - european.    

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R.Gheorghe ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro