Stire

Primăriile PDL au prioritate la zahărul şi făina de la Uniunea Europeană

10.11.2009 ⋅ 0 comentarii

Uniunea Europeană a trimis şi anul acesta ajutoare pentru oamenii nevoiaşi din România, constând în cantităţi de făină şi zahăr care trebuie distribuite beneficiarilor de către Primării, aceste instituţii având în evidenţă persoanele care pot beneficia de acest program social. Anul trecut s-a iscat un imens scandal în Arad pe baza distribuirii acestor produse alimentare către oamenii săraci, cei de la PDL reclamând atunci că pe ambalajul zahărului şi făinii apare antetul Guvernului României, condus pe atunci de către liberalul Călin Popescu Tăriceanu. Se pare că politicienii nu se pot abţine nici în acest an de la a exploata politic ajutoarele primite de la Uniunea Europeană, fără legătură cu autorităţile de la Bucureşti.
Din 26 de primării care au primit o parte din produse, 24 sunt conduse de către primari PDL Zahărul şi făina de la Uniunea Europeană ajung în Arad la Terminalul Cargo, de unde pleacă spre localităţile din judeţ pe cale rutieră. Distribuirea zahărului şi făinii se face sub coordonarea unui „grup de lucru” al Consiliului Judeţean, după cum ne-a spus Monica Lovas, consilier la Departamentul Coordonare Consilii Locale din cadrul CJA. „Avem câteva localităţi în care au plecat produsele, avem un grafic săptămânal care depinde de cum vin TIR-urile”, ne-a mai spus Monica Lovas, adăugând că se înregistrează întârzieri în cazul zahărului. În aceste condiţii, 26 de localităţi din judeţ au primit deja cantităţile de făină, „dar numai câteva au primit şi zahărul”. Fiecare persoană care beneficiază de acest program social al Uniunii Europene primeşte 15 kilograme de făină şi 4 de zahăr. Categoriile de beneficiari ai programului sunt următoarele: pensionarii cu pensie de până în 400 de lei, deţinătorii de certificate de handicap grav şi accentuat, şomerii şi persoanele care beneficiază de ajutorul social sub forma venitului minim garantat. „Ne pare rău că nu pot fi ajutaţi mai mulţi, dar acestea sunt prevederile Uniunii Europene”, ne-a mai spus Monica Lovas.  Programul distribuirii zahărului şi făinii în judeţ este întocmit de acel „grup de lucru”, care stabileşte rutele „în funcţie de traseu, cantitate necesară, distanţă, astfel încât să nu ne prindă iarna pe drumuri”, explică aceeaşi Monica Lovas. Lista primăriilor care au primit până acum aceste ajutoare (deocamdată doar făină) este următoarea: Secusigiu, Sebiş, Bârsa, Şiria, Livada,  Vinga, Bata, Birchiş, Vărădia de Mureş, Săvârşin, Bocsig, Beliu, Cărand, Brazii, Pleşcuţa, Hălmagiu, Vârfurile, Şepreuş, Cruceni, Şicula, Almaş, Chisindia, Tauţ, Frumuşeni, Zăbrani, Ususău. Dintre cele 26 de primării, 24 sunt conduse de primari PDL sau de primari care şi-au afirmat deschis susţinerea faţă de PDL, deşi au fost aleşi pe listele altor partide. Excepţiile se numesc Petru Pogan (PSD, Pleşcuţa) şi Ioan Vesa (PNL, Cermei), deşi asupra ambilor planează unele suspiciuni mai mult sau mai puţin confirmate privind eventualitatea schimbării orientării lor politice.
Cum s-a „sărit” peste unele primăriiAnalizând lista primăriilor care au primit deja unele cantităţi din produsele trimise de Uniunea Europeană, se poate observa că, într-adevăr, predomină localităţile de pe Valea Mureşului sau Valea Crişului Alb, aflate la distanţe mai mari de municipiu. Totuşi, există şi nişte „goluri” pe traseu, adică localităţi unde produsele nu au ajuns încă, deşi se află mai aproape de municipiu sau în imediata vecinătate a comunelor care au primit produsele. Printre acestea se pot regăsi: Archiş, Gurahonţ, Buteni, Igneşti, Bârzava, Hăşmaş sau Hălmăgel, ultimele două conduse chiar de către primari PDL. Edilii acestor comune spun că oamenii din comună, beneficiari ai programului, au venit deja să îi întrebe când vin zahărul şi făina, mai ales că au auzit că în localităţile învecinate „s-a dat”.  „Nu am aflat nimic, unii m-au întrebat deja. Nu ştiu, poate Gurahonţul este mai neînsemnat pe hartă de ne-au omis. Aştept cu interes să fie distribuite iar noi nu le vom da în numele niciunui partid”, a spus primarul din Gurahonţ, liberalul Ioan Gheorghe Florea.  „Nici nu are rost să vă spun eu de ce nu le-am primit, ştiţi dumneavoastră mai bine. Acum, asta e, mâine o să mă ocup de problema aceasta, să vedem”, ne-a zis şi primarul PSD din Archiş, Nicolae Valea. „ E adevărat, nu am primit, întrebaţi-i pe cei care distribuie de ce. Poate să fie şi motiv politic. Am  întrebat la Consiliul Judeţean şi mi s-a spus că deocamdată Buteniul nu este pe listă. Au venit la mine oamenii agitaţi, aflând că s-au luat deja la Sebiş, la Bocsig. Au venit mai demult şi cei de la asistenţă socială să mă întrebe de cât am nevoie”, este relatarea primarului PNL din Buteni, Petronel Mărcuţ. Dacă aceşti trei primari nu ştiu când va ajunge la ei TIR-ul cu zahăr şi făină, se pare că alţii sunt mai norocoşi. „Miercuri o să primim făina. Nu am explicaţii de ce nu a ajuns până acum, de zece minute am fost anunţaţi că miercuri vine TIR-ul cu făina”, ne-a dezvăluit primarul PDL din Hăşmaş, Cornel Popa. Am întâlnit şi poziţii mai radicale, primarul PSD din Bârzava, Gabriel Faur, zicând că nici nu mai doreşte să primească zahărul şi făina. „ Încă nu am primit, dar eu vă spun sincer: decât să mi-l dea ca să îmi bat joc de oameni, mai bine nu. Cei care nu au niciun venit nu primesc şi atunci vin la mine şi mă întreabă de ce. Trebuiau să ne întrebe înainte cui trebuie dat. Mă bucur că nu ni le-a mai dat şi m-aş bucura să nu ni le mai dea deloc”, a spus Gabriel Faur. 
Veriga lipsă Din toată această poveste lipseşte ceva. Şi anume o dovadă care să demonstreze clar că zahărul şi făina sunt distribuite oamenilor împreună cu o atenţionare privind un „vot corect” la alegerile din 22 noiembrie. Deocamdată avem doar nişte informaţii că în unele zone ale judeţului, aceste ajutoare s-ar da oamenilor în pungi portocalii, inscripţionate cu însemnele PDL. De altfel, în alte zone ale ţării (în Timiş, de exemplu) s-au şi descoperit astfel de cazuri. Cât de curând am putea însă avea şi noi dovezi palpabile. Până atunci, putem vorbi doar de circumstanţe, coincidenţe sau suspiciuni întemeiate.

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro