Stire

Lipova se dezvoltă: investiţii ?n infrastructură, spaţii verzi, siguranţa cetăţeanului şi locuri de agrement

11.11.2009 ⋅ 0 comentarii

Oraşul Lipova este situat la 34 de kilometri faţă de municipiul Arad, la contactul Culoarului Mureşului cu Munţii Zarandului, Câmpia de Vest şi Dealurile Lipovei. Oraşul are în componenţă două localităţi rurale Radna şi Şoimoş, întinzându-se pe o suprafaţă de 134,6 km2. La ultimul recensământ populaţia oraşului se ridica la aproximativ 11.200 locuitori cu următoarea structură: 92,1% români, 4,4% maghiari, 1,0% rromi, 1,9% germani, 0,2% slovaci, 0,1% ucrainieni şi 0,3% alte naţionalităţi şi populaţie nedeclarată. În ultimii ani oraşul cunoaşte o intensă dezvoltare, un accent important punându-se pe infrastructură dar şi pe diverse alte probleme cu care se confruntă localnicii.
Marius Jurcă, primarul oraşului, a iniţiat şi a finalizat o serie de proiecte pentru modernizare şi dezvoltare, printre cele mai importante numărându-se „Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a Oraşului Lipova” care conţine trei subproiecte. Proiectul este iniţiat prin Programul operaţional Regional 2007-2013 – Axa Prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor, valoarea acestuia ridicându-se la 34.245.441 de lei. Realizarea acestui obiectiv va duce la dezvoltarea şi modernizarea oraşului, având drept scop dezvoltarea infrastructurii şi îmbunătăţirea seviciilor urbane, reabilitarea oraşului precum şi a spaţiilor publice. În acest proiect este inclusă reabilitarea clădirii „Casa Armatei” şi pregătirea acesteia pentru un Centru recreaţional orăşenesc Lipova, cu o valoare totală de 3.287. 500 de lei. Astfel, se urmăreşte amenajarea unui centru recreaţional pentru locuitorii urbei în incinta fostei „Case a armatei”, unde se vor putea desfăşura o serie de activităţi şi evenimente.Al doilea proiect integrat, în valoare de 566.007 lei, este “Sistem de monitorizare video a zonelor de infracţionalitate ridicată din Lipova”, intenţionându-se astfel, creşterea gradului de prevenire şi reducere a infracţionalităţii locale. Odată cu implementarea acestui obiectiv se vor putea proteja şi bunurile publice, iar Poliţia va acţiona mult mai bine şi mai prompt. În acest sens se va amenaja un centru de monitorizare în incinta primăriei. Ultimul subproiect are în vedere reabilitarea şi modernizarea unor străzi în oraşul Lipova, acesta urmând să se deruleze în două etape, între anii 2010 – 2013. În cadrul realizării lucrărilor de reabilitare se vor face lucrări de refacere a carosabilului, a drumurilor pietonale, se va pava…. 
Încep lucrările la linia electrică LipovaÎn aceste zile se lucrează la pregătirea reţelelor electrice pentru crearea condiţiilor de modernizare a străzilor Mihai Viteazul şi Bugariu pentru îmbunătăţirea condiţiilor de furnizare a acestui serviciu dar şi pentru modernizarea generală a infrastructurii. Aceste lucrări sunt necesare deoarece reţeaua era foarte veche, iar când se va realiza drumul de centură al Lipovei, care face legătura între drumul Făget – Ususău – ieşire spre Timişoara va fi foarte utilă. „Lucrările electrice cuprind de asemenea modernizarea reţelei electrice de pe străzile adiacente – Horia, Cloşca, Ştefan cel Mare, Zorilor, Clujului, Mihai Eminescu, Eftimie Murgu, Semenic, Iancu Jianu, Bugariu şi Matei Corvin pe o lungime totală de 5,7 kilometri”, ne explică Marius Jurcă, primarul oraşului. În acest sens, linia electrică de medie tensiune va fi demontată şi transformată în cablu subteran. Vor fi instalate echipamente de comutaţie moderne care vor contribui la îmbunătăţirea calităţii energiei electrice furnizate populaţiei dar va duce şi la reducerea timpilor de întrerupere a acestui serviciu. În cadrul acestui proiect se vor schimba şi stâlpii de iluminat, de joasă tensiune, pe o lungime de 5,2 kilometri, iar conductoarele clasice vor fi înlocuite cu conductoare izolate care vor conduce energia în condiţii mult mai bune. 
Spaţii verzi frumos amenajatePrintre principalele obiective ale primarului s-a numărat şi reabilitarea parcului din Lipova. Acesta a fost modernizat, amplasându-se băncuţe noi, amenajându-se alei pietonale şi chiar şi o fântână arteziană. În ultimul timp parcul a devenit unul dintre cele mai plăcute locuri de relaxare din oraş, oamenii venind pentru o plimbare dar şi pentru a citi sau povesti. Când timpul este frumos, parcul este plin de copii, într-o parte fiind amenajat un loc de joacă exclusiv pentru aceştia, dotat cu balansoare. De asemenea aici s-au plantat diferite specii de flori şi s-a semănat gazon. 
Staţia de epurare poate deservi şi comunele mărginaşeLa sfârşitul acestei luni va fi dată în folosinţă şi staţia de epurare care va deservi atât oraşul Lipova dar şi comuna Zăbrani. „Staţia noastră are o capacitate foarte mare, astfel încât poate să capteze şi canalele din comunele limitrofe. Reţeaua de canalizare se va extinde şi în oraş dar şi în Radna pentru ca toţi cetăţenii să beneficieze de acest serviciu”, ne explică primarul. Valoarea staţiei de epurare a depăşit 5 milioane de lei dar este foarte modernă şi foarte utilă oraşului. „Prin amenajarea acesteia s-a urmărit asigurarea unui serviciu de calitate ridicată, pentru cetăţeni, în privinţa colectării apelor uzate din gospodăriile individuale, apartamente, dar şi din instituţiile publice, întreprinderi sau de la agenţii economici”, mai spune Jurcă.     Potenţial turisticLipova se poate mândri cu un potenţial turistic de excepţie, acesta cuprinzând atât elemente ale fondului turistic natural dar mai cu seama din cel antropic. Marea concentrare de obiective turistice fac din oraşul Lipova un important centru de convergenţă turistică. Rezervaţia naturală "Balta Şoimoş", Cetatea Şoimoş, Mănăstirea "Sfânta Maria" din Radna, biserica "Buna Vestire" din Şoimoş, ansamblul bisericii "Adormirea Maicii Domnului", muzeul orăşenesc, bazarul "Sub dughene" (bazarul turcesc), ansamblul urban din jurul primăriei (str. Nicolae Bălcescu) şi nu în ultimul rând staţiunea balneoclimaterică unde au fost puse în valoare izvoare minerale cu efecte curative care ar trebui să fie destinaţii precise pentru orice turist din ţară sau din străinătate care vizitează aceste locuri.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro