Stire

Liderii partidelor de opoziţie, nemulţumiţi de respingerea contestaţiilor privind ?ntocmirea listelor de preşedinţi şi locţiitori

17.11.2009 ⋅ 0 comentarii

Biroul Electoral Judeţean Arad a respins, duminică, toate contestaţiile legate de modul de întocmire a listelor cu persoane din care s-au tras la sorţi preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare din judeţ. Respingerea a avut loc prin trei decizii ale Biroului care au vizat 23 de contestaţii: 21 făcute de persoane fizice care s-au regăsit pe lista de rezerve, respectiv câte una de la PSD şi PNL. Motivarea oficială a respingerii contestaţiilor depuse de cele 21 de persoane fizice este aceea că „la BEJ pot contesta modul de formare şi componenţa birourilor electorale ale secţiilor de votare numai formaţiunile politice, nu şi persoanele înscrise în lista”. Contestaţia celor de la PNL, privind modul de întocmire a listelor de unde au fost traşi la sorţi preşedinţii şi locţiitorii a fost respinsă deoarece s-a constatat că nu BEJ ar fi instanţa care trebuie să judece aceste cauze. Astfel, conform motivării oficiale, „formaţiunile politice pot formula contestaţii la BEJ numai la modul de formare şi componenţa birourilor electorale ale secţiilor de votare”. Contestaţia celor de la PSD+PC, având acelaşi obiect precum cea a PNL, a fost respinsă deoarece a fost introdusă tartiv, la peste 48 de ore de la tragerea la sorţi. Efectul respingerii contestaţiilor este că tragerea la sorţi rămâne valabilă, iar preşedinţii şi locţiitorii îşi pot prelua funcţiile. 
Contestatarii spun că acceptă situaţia şi măresc vigilenţa în ziua votuluiPreşedintele PNL Arad, Sever Jurcă, a rămas suprins de decizia luată de BEJ, aşteptându-se la o soluţionare favorabilă a contestaţiei. „ Nu puteam ataca listele decât după efectuarea extragerii, deoarece până atunci nu aveam cum să ştim cum a întocmit prefectul listele. Extragerea în sine a fost corectă, dar procedeul de întocmire a listelor a fost greşit. Întocmirea listelor face parte, însă, din aceeaşi categorie ca şi extragerea. Este o decizie absolut ilegală. Dacă BEJ nu respectă legea, atunci cine să o facă”, a declarat Sever Jurcă. Nemulţumirea liberalilor, dar şi a social-democraţilor, a fost aceea că nu au avut întâietate juriştii în momentul întocmirii listei de persoane dintre care s-au ales preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare din judeţ. „Cel puţin am atras atenţia opiniei publice asupra acestui lucru. Nu este normal să dispui de atâţia jurişti şi să nu fii în stare să îi antrenezi într-un proces unde este mare nevoie de ei”, a spus şi preşedintele PSD Arad, Marius Lazăr. Liderul social-democraţilor arădeni a spus că filiala PSD Arad s-ar putea să depună o plângere penală privind aceste fapte incriminate, o decizie finală urmând a fi luată după o consultare cu grupul de jurişti ai PSD. 
Secţiile de votare, completate şi cu oamenii partidelor politiceÎn altă ordine de idei faţă de problema preşedinţilor şi locţiitorilor, începutul de săptămână a fost din nou unul extrem de ocupat pentru membrii BEJ. Luni a avut loc completarea birourilor electorale ale secţiilor de votare cu membrii partidelor politice parlamentare şi neparalamentare. Numărul maxim al membrilor biroului unei secţii de votare trebuie să fie de 9, astfel încât în secţiile de votare au intrat reprezentanţii partidelor parlamentare şi încă trei din partea partidelor neparlamentare care au candidat, prin tragere la sorţi.  Dacă la alegerile trecute se trăgea la sorţi o singură ordine valabilă pentru toate secţiile, acum a trebuit să fie realizată câte o extragere pentru fiecare secţie de votare. În judeţul Arad sunt, în total, un număr de 508 secţii de votare.

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro