Stire

Elevii de la Colegiul Naţional ?Moise Nicoară? depistaţi cu gripă nouă s-au ?nsănătoşit, iar şcoala a ieşit din carantină

17.11.2009 ⋅ 0 comentarii

Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad şi-a redeschis ieri porţile după o perioadă de carantină. În 5 noiembrie s-a decis închiderea unităţii de învăţământ, deoarece se descoperiseră trei elevi infestaţi cu gripă nouă şi alţi 16 erau suspecţi. Primul caz de gripă nouă din Arad a fost depistat în această şcoală, la un elev din clasa a XI-a. Dacă la început au apărut zvonuri că virsul fusese luat de la unul dintre elevii englezi care au venit la „Moise Nicoară” pentru un schimb de experienţă, zvonul a fost infirmat prin faptul că, în aceeaşi perioadă se desfăşura la Arad Festivalul de Teatru Amifran, iar unul dintre copiii din străinătate veniţi la Arad avusese această formă de gripă.  Carantină prelungităÎn mod normal, Colegiul trebuia să-şi reînceapă activitatea vineri, dar Direcţia de sănătate Publică a decis ca reluarea cursurilor să se amâne pentru luni. DSP a constatat că încă există riscul de contaminare cu virsul AH1 N1, luând măsura de a realiza o nouă dezinfecţie. Aceste operaţiuni au fost efectuate în weekend iar ieri majoritatea elevilor s-au întors pe băncile şcolii. Inclusiv elevii care au fost diagnosticaţi cu gripă nouă au venit ieri la şcoală. Atmosfera a fost una destul de relaxată, copiii schimbând impresii între ei, povestind ce au făcut în săptămâna „liberă”. Unii, care au fost declaraţi suspecţi de gripă nouă au fost izolaţi acasă împreună cu familiile lor, însă alţii au putut să îşi petreacă timpul după bunul plac. „Am stat acasă şi am citit, m-am relaxat. Nu am avut probleme cu răceala. Cred că a fost prea mediatizată gripa nouă. Într-adevăr la noi în şcoală au fost multe cazuri, dar nu au fost grave”, ne explică o elevă. Şi profesorii, foarte grijulii, au venit să vorbească cu elevii diagnosticaţi cu gripă nouă, să vadă cum se simt şi dacă au mai avut cazuri şi în familie. 
Materia pierdută va fi recuperatăDirectorul şcolii spune că totul a devenit la normal, iar orele pierdute săptămâna trecută vor fi recuperate. „Şcoala a ieşit astăzi din carantină (n.r.: ieri) iar orele se desfăşoară normal. Am fi dorit să nu se întâmple aşa ceva. Eram mai fericiţi dacă nu se îmbolnăveau copiii. Oricum, orele pierdute vor fi recuperate. Încă nu am hotărât cum, dar probabil vom prelungi durata unei ore. Nu vrem să ducem copiii sâmbăta la şcoala”, ne explică Mircea Potocean directorul Colegiului Naţional „Moise Nicoară”. Mai mult, este posibil ca zilele în care şcoala a fost în carantină să fie considerate zile fără plată, iar dascălii Colegiului să nu mai fie nevoiţi să îşi ia alte zile fără plată în această lună. 
Simptomele au fost asemănătoare cu cele ale unei gripe obişnuiteElevii care au avut gripă -, unii au fost internaţi, alţii au rămas acasă - spun că gripa lor a avut o formă uşoară şi că nu s-au simţit mai rău decât în alţi ani când au avut o altă formă de boală. Eduard Ciobanu, elev în clasa a XI-a A, ne povesteşte că „Am început să am simptomele vehiculate prin mass-media. Am avut febră, dar nu mai mare de 37,5, dureri musculare, tuse urâtă şi o stare generală proastă, mă simţeam slăbit. Am fost şi mi-am făcut analizele şi am fost diagnosticat cu virusul AH1N1. Am luat doar medicamente obişnuite - Coldrex, Codeină - şi imediat am început să mă simt mai bine. Cred că mulţi elevi au mai avut această formă de gripă, dar nu au fost diagnosticaţi pentru că nu au fost la medic să îşi facă analizele. A fost o formă destul de uşoară a gripei.”Acum, elevii sunt liniştiţi că nu mai au probleme de sănătate, chiar dacă unii se simt puţin slăbiţi şi speră să reuşească să recupereze materia pierdută.

Sursa: Observator.info

Autor: (S.R.) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro