Stire

Caz dramatic: Florica, 19 ani. O fată tristă şi bolnavă ?şi duce crucea ?n tăcere. S-o ajutăm să ?nflorească din nou!

24.11.2009 ⋅ 0 comentarii

Ciudată experienţa de a lucra la un caz şi apoi - după ani să te reîntorci... Ce s-a mai întâmplat între timp, cum s-a rezolvat, cum au evoluat lucrurile. Am scris în urmă cu vreo...7 (şapte) ani despre un copil de 5 ani pe nume Florin Kurucz. Micuţul făcea parte dintr-o familie nevoiaşă cu opt copii. Stând într-o locuinţă minusculă, o cameră mică şi o umbră de bucătărie – copiii nu se puteau juca în curtea (şi-aşa) strâmtă din cauza câinilor unor vecini. Aşa că, neavând loc de joacă – au ales micul spaţiu locuibil. Tot fugind de colo-colo, Florin s-a agăţat de toarta oalei cu apă clocotită... A urmat o tragedie. Am scris despre acel caz, copilul rămânând cu urme îngrozitoare. Pentru că atunci asociaţiile umanitare erau în floare - una dintre acestea s-a „ocupat” de cazul copilului, strângând sume uriaşe de bani... Dar asta este o altă poveste. Tot atunci am cunoscut-o pe una dintre surorile lui, Florica, o fetiţă blondă, veselă, isteaţă, politicoasă şi frumuşică-foc. De unde să ştiu că peste ani - ne vom reîntâlni şi voi scrie - acum (şi) despre ea?!
...acum 7 aniFaptul că un caz grav - drama unui copil nevinovat, ars pe jumătatea superioară a corpului - a rămas nerezolvată din „n” motive, că o familie săracă şi numeroasă se chinuie într-un spaţiu infim - m-a urmărit în toţi aceşti ani trecuţi de la scrierea articolului. Întotdeauna am ştiut că pe strada Preparandiei se află cazul „Kurucz” - rămas în suspensie pentru că nimeni - din atâţia oameni prosperi nu şi-a arătat  bunăvoinţa de a ajuta acest copil să scape de suferinţă şi imaginea înfiorătoare a arsurii. Nu mai vorbim de problemele familiei, în condiţiile în care doar mama lucra, tatăl fiind mereu bolnav. Ştiu că erau extrem de revoltaţi pe una dintre asociaţiile umanitare care strânseseră bani mulţi pe suferinţa lui Florin, mama băiatului voind chiar să acţioneze asociaţia în judecată. Dar totul s-a oprit pentru că nu aveau bani. Şi aşa a rămas. Acum Florin este elev în clasa a VII-a - un băiat frumos şi isteţ, dar rămas cu problema estetică a arsurii, nerezolvată. Pentru că natura documentării m-a adus (nimic nu este întâmplător) din nou în spaţiul acestei adrese – am revăzut, după atâţia ani, familia... 
Necazuri vechi, necazuri noiTimpul a trecut. Unii copii au devenit tineri în toată legea şi au plecat să-şi facă un rost. A rămas doar Florin, încă un frate şi două surori. Mama, Maria Kurucz e o femeie puternică şi luptătoare, dar necazurile vieţii, venite unul după altul - au adus-o într-o stare de disperare mută, ascunsă adânc în suflet. De admirat dragostea şi devotamentul ei pentru familie şi copii, puterea de a munci zi şi noapte, de a nu renunţa. E stâlpul şi lumina casei şi a copiilor. „Pentru mine toţi sunt la fel, lupt pentru toţi, sufăr pentru toţi. Nu vreau să discut acum cazul lui Florin, dar pot spune că a rămas la fel cu urmele de la arsură... E nevoie de operaţie; într-adevăr, noi ne-am chinuit ani de zile cu tot felul de creme. Deşi străine şi scumpe, numai eu ştiu cum le-am putut cumpăra - tot nu au dat rezultatul dorit. Trebuie operat într-o clinică de specialitate, dar nu aici.”  Privirea abia înlăcrimată i se îndreaptă spre Florica, fata de 19 ani. „Simt că mi  se rupe inima  de durere. Fata mea e tare bolnavă... Şi sora ei la fel... Nu ştiu ce se întâmplă, chiar nu pot înţelege de ce trebuie să mi se întâmple asta !?...”
Florica, floare bolnavăFlorica, fetiţa blondă atât de veselă şi frumuşică - era acum în faţa mea, după... 7 ani. O tânără frumoasă, de o tristeţe cutremurătoare. „Ştiţi care a fost situaţia la noi acasă, câte greutăţi am avut şi avem. De aceea am făcut doar 10 clase, deşi aş fi vrut să termin liceul. Mie mi-a plăcut şi-mi place cartea dar n-am avut condiţii să învăţ. A trebuit să merg la lucru de la 16 ani ca să aduc şi eu pâine în casă, pentru fraţii mai mici. Nu se mai putea trăi doar din banii făcuţi de mama în piaţă – vânzând pe zarzavaturi...” Fata a devenit – aşa cum spune – lucrător în alimentaţie publică – vânzând şi ea în piaţă. A stat vreo... patru ani în acele condiţii pe care le suportă orice om care  nu are altă alternativă: călduri înăbuşitoare, ploi, zăpadă, ger. Acolo s-a şi îmbolnăvit. Din cauza statului în frig s-a răcit la coloana vertebrală, apoi a făcut chist ovarian, apoi...Iată cum îi arată cea mai recentă Foaie Medicală: - Spasmofilie formă lipotimică, insuficienţă vertebro-bazilară, spondiloză cervicală cu radiculalgii, epidermofiţie heterocervicală dreapta, acnee chistică, otită medie catarală, decompensare nevrotică anxios depresivă, conotaţii histrionice, sindrom cefalgic.” Totodată a fost operată de chist ovarian de 7 cm în urmă cu doi ani. Nu are sens să descriem suferinţele prin care a trecut. „ în urmă cu 5-6 luni i s-a făcut rău, a căzut pe stradă, inconştientă – spune mama. Nu ştiu care e situaţia, fata s-a săturat deja de spitale, ştiţi cum e când nu ai bani, nimeni nu se uită la tine. Problema e că pe lângă diagnosticele alea pe care le-aţi citit  (a ieşit recent din spital) chistul ovarian a recidivat din nou... Sunt disperată...”.
*                      *                        *     Florica e ca un măr frumos pe dinafară dar rău bolnav pe dinăuntru. Nu poţi accepta ca o tânără de doar 19 ani să sufere de atâtea boli – unele foarte grave, faptul că, brusc, fără să se poată cât de cât proteja – cade pe stradă în totală inconştienţă. Acestor ani puţini e de pus la socoteală situaţia familială grea prin care a trecut şi trece, faptul că de la 16 ani stă mereu în frig şi lipsuri, bolile pe care le are şi nu şi le poate trata din cauza medicaţiei costisitoare. Toate acestea au lăsat urme adânci în personalitatea ei – devenind un copil mare, nefericit, însingurat, dezorientat, lipsit de încredere, trădat de toţi şi toate. Nu vrea să stea acasă – deşi e foarte bolnavă. „Mă duc iar să caut de lucru – spune. Nu pot sta acasă, pur şi simplu, pe capul mamei. Ce să fac aici?! Trebuie să lucrez şi să câştig o pâine!”. Ridică din umeri, privind timid pe sub genele lungi – ca un fel de „ce-o vrea Dumnezeu – asta va fi.”Noi pledăm pentru deschiderea viitorului acestei copile. Merită  din plin – este o fată muncitoare care a luat viaţa în piept când alţi tineri de vârsta ei abia au intrat la liceu... Haideţi s-o ajutăm pe Florica – una dintre cele mai frumoase şi triste fete din oraşul Arad.
UNICREDIT ŢIRIAC BANK – Nr. Cont – RO -26 BACX – 0000000 41 98 53 000 pe numele de Kurucz Florica.

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R.Gheorghe ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro