Stire

Mircea Geoană: ?Prin respect şi prin bun-simţ, vom duce Rom?nia ?nainte?

04.12.2009 ⋅ 0 comentarii

- Domnule preşedinte, după turul I doar un procent vă desparte de candidatul susţinut de  PDL, Traian Băsescu, iar ultimele sondaje vă situează în faţa actualului preşedinte în perspecitva turului II. Aţi câştigat majoritatea jude-ţelor din ţară, dar în Transilvania aţi avut mai multe probleme. Cum îi veţi convinge pe transilvăneni în turul al II lea că sunteţi mai bun decât Traian Băsescu?- Vreau să le multumesc celor care m-au votat, dar şi celor care au susţinut alţi candidaţi în alegerile de pe 22 noiembrie. Adevărata democraţie, pe care am câştigat-o cu greu în 1989, înseamnă respect pentru diversitatea opiniilor şi a simpatiilor politice. Am acest respect faţă de români şi cred sincer că prin respect şi prin bun-simţ, vom duce România înainte. 
- În noaptea alegerilor aţi declarat că veţi lăsa la o parte orgoliile politice pentru a fi preşedintele tuturor românilor. Semnarea acordului cu PNL a fost un prim pas în acest sens?- Da. Am semnat un acord politic prin care atât eu cât şi Crin Antonescu ne angajăm să dăm României o guvernare stabilă şi eficientă după 6 decembrie. Am lăsat la o parte orgoliile politice pentru a susţine fără rezerve un guvern condus de un premier independent, Klaus Iohannis. De asemenea, am semnat un pact de reconciliere cu PNŢ-CD, la Timişoara, şi am făcut alături de conducerea acestui partid-simbol un gest istoric, asumându-ne cu toţii, social-demcoraţi, liberali şi creştin democraţi, principiile democratice, valorile, care să stea la baza viitoarei Românii.
- În România, un nou guvern înseamnă schimbări în administraţia locală şi direcţionarea banilor de la buget către prietenii politici. Cum veţi proceda ca preşedinte al României în această problemă?  - Voi cere guvernului să renunţe la practica de alocare a fondurilor pentru administraţiile locale pe criterii politice. Proiectele iniţiate de comunitatea locală trebuie sprijinite de guvern, indiferent de culoare politică a acestora. România este pe ultimul loc din Europa la infrastructură, la transport, la utilităţi, la construcţia de locuinţe, tocmai din cauza manierei abuzive de cheltuire a banului public. Am iniţiat deja legea responsabilităţii fiscale prin care guvernul nu va mai putea face rectificări bugetare abuzive şi nu va putea direcţiona fondurile către clientela politică.- Dacă veţi fi ales preşedintele României, în ce măsură veţi fi implicat în activitatea guvernamentală?- Sunt un om de echipă, nu un vătaf politic. Preşedintele are atribuţii clare, premierul şi Guvernul au atribuţii clare. Nu vor exista suprapuneri, dar în mod cert va exista o bună colaborare. Trebuie să avem o singură viziune şi o singură strategie, pe care şi preşedintele, şi Guvernul, şi Parlamentul să o urmeze cu sfinţenie. Doar aşa vom putea spune că instituţiile lucrează eficient şi cu folos pentru români. 
- Ce proiecte veţi susţine pentru Arad şi arădeni?- Cunosc problemele arădenilor, am fost de multe ori în Arad în acest an iar organizaţia noastră de aici mă ţine în permanenţă la curent cu ceea ce se întâmplă la nivelul municipiului şi judeţului. Din postura de preşedinte al României voi depune tot efortul pentru înlăturarea crizei economice şi sociale, pentru ieşirea din criza politică şi din cea morală prin care trece naţiunea noastră iar apoi voi avea grijă ca ritmul dezvoltării României să fie accelerat, astfel încât Aradul să poată beneficia de creştere economică, de intensificarea investiţiilor publice şi private. Avem ca priorităţi redresarea economiei, agricultura, educaţia şi sănătatea, iar Aradul va beneficia de toate lucrurile bune pe care ni le dorim concretizate în cel mai scurt timp. Aşa cum ne-am propus, până de Crăciun noua majoritate parlamentară constituită în jurul PSD, PNL şi UDMR va da României un guvern competitiv, condus de Klaus Johannis, şi ne vom pune cu toţii pe treabă. Fără scandaluri, fără interese de grup, în folosul cetăţeanului.- Şi totuşi, la nivel local există mari semne de întrebare, mai cu seamă în rândul comunităţilor conduse de primari proveniţi din PD-L, care se tem că vor fi marginalizaţi din punct de vedere administrativ. Aveţi un mesaj pentru aceşti primari care, în fond şi la urma urmei, lupă pentru comunităţile lor?- Dacă într-adevăr au astfel de temeri, le transmit să aibă încredere în buna mea credinţă şi în cuvântul meu. Am afirmat că banii nu vor mai fi alocaţi în România pe criterii ce ţin de clientela politică şi aşa va fi. Însă eu cred că în realitate este vorba despre o strategie de campanie a PD-L. Ştiu că reprezentanţii acestui partid afirmă în aceste zile, peste tot pe unde merg în campanie, că Mircea Geoană nu va susţine proiectele judeţului sau ale localităţilor, că nu vor mai fi alocaţi bani pentru investiţii şi fel de fel de astfel de aberaţii. Aşa fac peste tot prin ţară, este una dintre simptomele disperării care i-a curpins ştiindu-se perdanţi pe 6 decembrie. Eu sunt însă convins că arădenii nu se vor lăsa manipulaţi şi că nu mai pot fi înşelaţi de cei din PD-L. De aceea îi chem pe arădeni să vină la vot şi să voteze pentru schimbare cu optimism şi nu cu reticenţă, cu încredere şi nu cu teamă. Îi chem alături de mine, de Crin Antonescu şi Klaus Johannis, de primarul Ciuhandu şi de toţi ceilalţi care susţin candidatura mea, astfel încât de săptămâna viitoare să poată fi mândri că şi ei au contribuit la dărâmarea unui sistem nociv pentru România, la instaurarea normalităţii şi decenţei în societatea românească şi la victoria democraţiei împotriva tendinţelor dictatoriale ale lui Traian Băsescu şi ale celor care trăiesc bine alături de el.

Sursa: Observator.info

Autor: (P) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro