Stire

Diminuările salariale ar putea continua şi ?n 2010, ?nsă bugetarii ?şi fac griji că vor fi disponibilizaţi

15.12.2009 ⋅ 0 comentarii

Pentru angajaţii din domeniile bugetare, previziunile pentru anul viitor nu sunt deloc favorabile. Mulţi îşi fac griji nu doar pentru diminuările salariale ci chiar pentru pierderea locului de muncă. Cei mai necăjiţi sunt bugetarii cu vârste între 45-50 de ani care spun că dacă vor fi disponibilizaţi cu greu îşi vor găsi un alt loc de muncă chiar şi în sistemul privat, iar pentru pensie nu au vârsta necesară. Şi sindicaliştii arădeni sunt sceptici cu privire la hotărârile pe care le pot lua guvernanţii. Ei spun că deşi nu este o certitudine în ceea ce priveşte continuarea diminuărilor salariale pentru anul viitor acest zvon nu este imposibil. 
Sub 50% din necesarul personalului medicalDelia Bonca, preşedintele Sindicatului „Sanitas” ne spune că dacă diminuările salariale şi reducerile de personal vor continua s-ar putea să iasă oamenii în stradă – „Nu mă refer la cadrele medicale ci la cetăţenii acestei ţări. În prezent avem sub 50% din personalul necesar, iar dacă vor mai fi disponibilizări cu ce mai rămânem? Vor reduce şi numărul de paturi? Nu cred că se poate aşa ceva pentru că numărul pacienţilor este ridicat. Dacă aceştia nu vor avea unde să se trateze sau nu va avea cine să-i trateze vor ieşi chiar ei în stradă.”Mai mult, liderul de sindicat ne spune că unii angajaţi renunţă şi pentru a nu risca să fie acuzaţi de malpraxis deoarece în spitale nu se găseşte aparatura necesară, iar cea care există este veche. Dascălii trăiesc tot mai răuŞi în sistemul educaţional situaţie este cât se poate de neplăcută. Cum diminuările salariale au început deja, chiar în preajma sărbătorilor, profesorii sunt foarte supăraţi că nu îşi permit să mai cumpere cele necesare pentru masa de Crăciun. „Situaţia este şi mai delicată în cazurile în care şi soţul şi soţia este profesor. La salariile lor cumulate diminuarea ajunge la milioane de lei (n.r.: lei vechi). Până acum elevii nu au avut de suferit, unii profesori vin la şcoală şi în această săptămână pe când ceilalţi au promis să recupereze anul viitor materia pierdută. Nu vrem să afectăm pe elevi pentru că nu au nicio vină”, explică Maria Buruc preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ. Cât despre continuarea diminuărilor ea spune că „Acest lucru ar fi posibil din moment ce la începutul anului nu se va calcula bugetul, salariile vor fi ca şi pentru luna decembrie a acestui an. Să sperăm însă că nu va fi cazul, dacă nu cu siguranţă vor avea loc manifestări sindicale.”Preşedintele Sindicatului Democratic din Învăţământ, Dănuţ Ieneşescu spune că „Nu am auzit de aşa ceva însă conform legii, diminuările sunt doar pentru lunile noiembrie şi decembrie nu şi pentru anul viitor.”  
E posibil ca unii bugetari să nu iasă în stradă pentru a nu-şi pierde locul de muncăGabor Tudor, liderul sindicatului din Finanţe Arad spune că va fi un an greu pentru sistemul bugetar, fiind posibile unele proteste de amploare - „Am auzit de această posibilitate dar deocamdată nu s-a hotărât nimic. Legea nu se referă decât la anul acesta, însă dacă guvernanţii vor atunci aşa va fi. Va fi un an greu pentru bugetari mai ales dacă se fac reduceri de personal. Probabil că acţiuni sindicale vor fi însă nu ştiu în ce măsură reuşim să adunăm oamenii pentru că mulţi încearcă să îşi păstreze locul de muncă chiar dacă li se taie din salariu.”

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro