Stire

"UTA este un miracol, iar rolul meu este minor"

16.12.2009 ⋅ 0 comentarii

Continuăm astăzi în ziarul Observator arădean şi pe www. observator.info interviul cu Ionuţ Popa. Directorul tehnic al UTA-ei vorbeşte acum despre jucătorii din partea cărora are aşteptări mai mari, despre contribuţiile lui Drida şi Nădăbam, despre potenţialul lui Manea ori despre supărarea pe care i-a provocat-o Mutulescu. De asemenea, directorul tehnic al Bătrânei Doamne poveşteşte care au fost greşelile care i-au scos din lot pe Fritea şi Digbeu.
- Care ar fi jucătorii de la care aşteptările au fost mai mari?- Având în vedere parcursul echipei, care a fost unul pozitiv, poate nu ar fi cazul ca opiniile mele pe această temă să fie publice, dar eu aş vrea ca jucătorii să nu uite nici o secundă că joacă pentru UTA, unde pretenţiile sunt mereu mari şi unde avem de respectat un blazon cu greutate. Prin urmare, evident că am avut o serie de nemulţumiri legate de evoluţiile unor jucători. Cei de la care vreau mai mult, dar despre care nu se poate spune că m-au dezamăgit, sunt Buican, Ţucudean, Nădăban şi Batin. Buican are o experienţă superioară, mă aşteptam la mai mult de la el din punct de vedere tactic. Ţucudean şi Batin m-au nemulţumit tot din motive tactice. Meci de meci le-am trasat sarcini de ordin tactic şi le-au respectat prea puţin. În sistemul în care jucăm noi uneori, ei au sarcina de-a iniţia pressingul, de a ataca fundaşii laterali adverşi atunci când posesia mingii e la ei, dar de cele mai multe ori uită de această sarcină. Or, atacanţii compleţi fac şi treaba asta, ei trebuie să fie utili echipei şi în jocul fără minge. În ceea ce-l priveşte pe Nădăban, dacă ar juca după cum s-ar antrena, ar juca mult mai sus. Nădăban este genul de jucător care este formidabil în antrenamente, dar în joc i se înjumătăţesc reuşitele din antrenamente. Asta aş vrea de la el, să joace după cum se antrenează, asta m-a nemulţumit. 
- Drida?- Drida - şi-l includ aici şi pe Nădăban - are parte de un tratament poate nemeritat din partea unor spectatori, dar nu intenţionez acum să-i sar în apărare sau să-l protejez, pentru că nu are nevoie, la fel ca şi Nădăban. Eu sunt convins că ei vor demonstra în partea a doua a sezonului că sunt jucători de care UTA are nevoie acum şi pe care nu-i poate scoate din calcule. Trebuie doar ca ambii să-şi păstreze atitudinea de până acum, pe care o consider bună. În plus, absenţa lui Drida a fost clară în ultimul meci, cu Gaz Metan Craiova, el ne-a lipsit cel mai mult. Nu spun că ei au făcut un tur fantastic, pentru că au avut şi destule nereuşite, dar tot ce vreau să transmit este că sunt mulţumit de atitudinea lor, de disciplina tactică de care dau dovadă. 
- S-au produs două derapaje de-a lungul turului, pe care le-aţi sancţionat imediat: Fritea şi Dodo Digbeu...- Să fie foarte clar: eu nu admit jumătăţi de măsură, pentru mine, în acest moment la UTA, nu există amenzi, excluderi temporare sau mai ştiu eu ce sancţiuni luate aşa, cu jumătate de gură. Le-am spus de câteva ori că nu voi tolera ieşirile lor şi că voi fi foarte dur. Mulţi au înţeles, dar Fritea şi Dodo şi-au permis să încalce regula. 
- Care au fost greşelile care v-au determinat să-i excludeţi?- Fritea a dat dovadă de lipsă de respect faţă de antrenorul lui. Roland Nagy este antrenorul principal al echipei UTA, iar Fritea l-a desconsiderat. S-a întâmplat, după cum probabil se ştie, în meciul cu Covaci. Fritea a intrat după pauză, a avut o foarte bună oportunitate, pe care a tratat-o superficial, iar în faza imediat următoare am luat gol şi în loc de 3-0, scorul a devenit 2-1. Ok, se mai întâmplă, nu e primul sau ultimul. Apoi, l-am schimbat, pentru că nu adusese nimic nou sau bun în joc, iar el a avut o ieşire total nepotrivită în momentul schimbării, iar eu nu tolerez aşa ceva, în condiţiile în care Fritea, Nădăban şi Drida au fost avertizaţi că nu le voi accepta asemenea greşeli. În februarie, când am revenit la UTA, i-am luat pe cei trei deoparte şi le-am spus foarte clar că am nevoie de experienţa lor, că vreau să clădesc echipa în jurul lor, dar că nu le voi ierta nici cea mai mică greşeală. Din acest motiv l-am exclus pe Fritea. 
- Este Fritea un capitol închis?- Da, nu va mai beneficia de a doua şansă, nu mai putem să lucrăm împreună!
- Dodo?- El este un jucător cu o lipsă totală de cultură şi educaţie fotbalistică. Da, ştiu - este tehnic, are calităţi prin care punctează la impresia artistică, fură ochiul, dar degeaba, dacă nu este capabil să se pună în slujba echipei nu am făcut nimic. Nu mă încântă deloc că dă o pasă şerpuită, cu exteriorul, la 20 de minute, din moment ce refuză să se apere. În fotbalul de azi nu mai există numărul 10 ori jucători cu libertate de acţiune. În plus, pentru Dodo nu există noţiunea de rezervă. El nu acceptă acest statut, nu a fost învăţat să-l accepte, este genul de jucător care are senzaţia că se află în centrul echipei şi că totul trebuie să funcţioneze doar în jurul lui. De aici derivă un comportament inadecvat, pe care poţi să-l sancţionezi uşor într-o primă fază, dar când se repetă, pui piciorul în prag. În plus, aşa cum am mai spus, pur şi simplu nu sunt dispus să tolerez erori de acest gen. 
- Este şi el un capitol închis?- Da, indiscutabil. I-a şi expirat contractul de împrumut la UTA, nu mai insistăm pentru prelungirea lui. 
- Manea, deşi a jucat mai puţin, este un jucător care anunţă potenţial. Ar putea să devină o ameninţare pentru o linie de apărare cristalizată deja?- Da, cu siguranţă. Manea face parte din categoria debutanţilor în Liga a II-a. A venit la UTA după o scurtă vreme petrecută în Liga a III-a, la Gloria, fiind adus după ce şi-a încheiat junioratul. Are potenţial şi mă bucură că el poate să reprezinte o soluţie, atât pentru un sistem de joc cu trei, cât şi pentru unul cu patru fundaşi. Este capabil să evoleze ca fundaş central ori în banda dreaptă, ceea ce nu e puţin, iar orice echipă are nevoie de asemenea jucători polivalenţi. Manea a avut şi va mai avea şanse, depinde de el cum şi le fructifică. 
- Ce s-a întâmplat cu Mutulescu?- Sunt foarte supărat pe el. Nu accept ca un jucător să lipsească patru luni din cauza unei entorse la gleznă. Nu ştiu ce-a făcut, ce n-a făcut, dar perioada de recuperare a depins şi de el. Eu am avut marea onoare de-a învăţa meserie de la Coco Dumitrescu, am fost asistentul lui. De exemplu, pentru Coco Dumitrescu, accidentări gen contractură, întindere sau entorsă de gleznă nu existau. Pur şi simplu nu accepta că există asemenea probleme medicale, iar jucătorii după au realizat asta aveau mult mai mare grijă de ei, în antrenamente şi jocuri şi nu îndrăzneau să se plângă pentru aşa ceva. Se dădeau peste cap şi erau buni de joc. La Mutulescu este foarte posibil ca pe fondul unei salarizări bune, să-i fi dispărut motivaţia de-a se recupera repede. Nu spun că ăsta a fost motivul, dar e foarte posibil. Sunt supărat pe el, pentru că aveam planuri cu el, era un alt jucător polivalent, era în calcule pentru primul 11 încă de la începutul sezonului. Dacă Mutulescu continuă pe această linie, ne vom despărţi, cum o vom face cu orice jucător care nu ştie să aibă grijă de el.

Sursa: Observator.info

Autor: Sebastian Şiclovan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro