Stire

Preşedintele Traian Băsescu a decis: noul premier desemnat este...vechiul premier, Emil Boc!

18.12.2009 ⋅ 0 comentarii

Anunţul făcut de preşedintele  Traian Băsescu în dimineaţa zilei de joi, prin care era dezvăluit numele noului premier desemnat – Emil Boc, nu a constituit deloc o surpriză pentru opinia publică românească. Emil Boc era propunerea Partidului Democrat-Liberal (a cărui preşedinte este) pentru funcţia de premier, iar toată lumea se aştepta ca preşedintele Băsescu să rămână fidel principiului desemnării premierului din rândurile partidului care deţine cele mai multe mandate de parlamentar. După anunţul făcut de preşedinte, au ieşit la rampă şi ceilalţi lideri politici, conturându-se clar o opoziţie formată din PSD şi PNL, respectiv un Guvern susţinut de PDL, UDMR, minorităţi şi independenţi. Nu este sigur însă că noul Guvern Boc nu va primi voturi şi din partea opoziţiei, unii lideri vorbind de necesitatea unui Executiv cu puteri depline în vederea adoptării Legii Bugetului de Stat pe anul 2010. Teoretic, până luni va fi ştiută lista miniştrilor, urmând ca în prima zi a săptămânii viitoare să aibă loc audierile, iar apoi ziua următoare votul de învestitură. Este de aşteptat ca parlamentarii să devanseze acest orar sau să-l comprime foarte mult, astfel încât să poată petrece Crăciunul alături de familie sau de proprii alegători. În prima declaraţie de presă de după desemnare, Emil Boc a declarat că România are nevoie „de un Guvern care să dea stabilitate ţării şi să confere stabilitate guvernului. Avem nevoie ca bugetul de stat pe anul 2010 să fie asumat de noul guvern şi adoptat la începutul lunii ianuarie în sesiune extrordinară de Parlamentul României.”. Cât despre susţinerea politică a Guvernului, se pare că Emil Boc încă mai crede într-o colaborare cu cei de la PNL. “Numărul de portofolii va fi mai mic decât cel al actualului Guvern. Suntem în negociere cu toate partidele anunţate: PD-L, UDMR minorităţi naţionale şi independenţi. Nu am închis uşa celor de la PNL”, a mai anunţat Emil Boc. Prezentăm mai jos atitudinea pe care o afişează unii parlamentari arădeni faţă de desemnarea preşedintelui PDL în funcţia de prim-ministru: Constantin Igaş, senator PDL: “În primul rând, eu felicit nominalizarea lui Emil Boc pentru formarea unui nou Guvern deoarece apreciez prestaţia lui în cele 14 luni de guvernare. Este un om corect, cinstit şi este un om care şi-a propus alături de PDL să reformeze statul român. Cred că această nominalizare va întruni peste 60% din voturile parlamentarilor, urmând a fi validat de o majoritate clară.”
Iustin Cionca, deputat PDL: “Este cea mai bună nominalizare din două motive. Primul ar fi că PDL este cel mai mare partid, cu cele mai multe mandate de parlamentar şi atunci este normal să dea premierul. Al doilea motiv este că persoana lui Emil Boc nu poate fi atacată nici pe teme de corupţie, nici pe teme de moralitate sau competenţă. În acest scurt timp a reuşit să facă reforme în atâtea sectoare şi a dovedit că nu este un populist şi că este responsabil în faţa electoratului. Sunt convins că reformele vor continua, chiar dacă asta va însemna luarea unor decizii nepopulare, pe care nu a ezitat să le ia nici în campania electorală”.
Avram Crăciun, senator PSD: “Nu pot să spun dacă votez noul Guvern sau  nu, este secretul votului. Ne orientăm acolo, ţara trebuie să aibă rapid un Guvern că-i bun sau că nu-i bun. Nu sunt mulţumit de nominalizare, cel puţin dacă se aducea o notă de prospeţime era mai bine.  Dacă mânânci tot timpul aceeaşi mâncare, nu e bine.”
Ciprian Luca, deputat PSD: “Atât timp cât am votat pentru moţiunea de cenzură, nu mă voi răzgândi peste două luni. Dacă atunci am considerat că Guvernul este nepotrivit, la fel consider şi acum. Acest Guvern se înscrie perfect în logica lui Traian Băsescu, toate pârghiile fiind în mâinile lui. El şi-a şi spus de la început condiţiile, de exemplu miniştrii care vor face parte din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării să îi pună el”. Mihăiţă Calimente, deputat PNL: “Reacţia noastră este “HA HA HA”. Vom veghea ca electoratul să fie respectat, chiar dacă Traian Băsescu o doreşte sau nu. Sigur că ne vom şi bucura să votăm noul Guvern. Vom vedea, ne vom întâlni şi vom decide.”
Petru Farago, deputat UDMR: “Nu ştiu dacă vom vota Guvernul, să vedem care va fi forma finală. Atunci eşti la guvernare când eşti în Guvern. Judecând după proporţia parlamentarilor noştri faţă de cei ai PDL, nouă ni se cuvine aproximativ 20% din Guvern, adică trei miniştri. Nu cred că se va pune problema să nu obţinem aceste funcţii, sau ca în programul de guvernare să nu fie puse acele teme care ne interesează şi pe noi. A-l vota pe Emil Boc este destul de interesant pentru noi, deoarece acum trei luni l-am dat jos. Acest lucru nu este extraordinar de plăcut, dar UDMR va accepta decizia pentru că PDL are mult mai mulţi parlamentari. Nu cred că va mai fi acelaşi Emil Boc pe care l-am dat jos din Guvern, pentru că atunci a fost şi el în campanie electorală. În general, UDMR s-a înţeles bine cu Emil Boc.”

Sursa: Observator.info

Autor: (L.C.) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro