Stire

Daniel Funeriu, nominalizat pentru funcţia de ministru al Educaţiei: ?Este o mare responsabilitate şi aştept cu nerăbdare să ?ncepem munca, am stat prea mult fără un Guvern ?n deplinătatea atribuţiilo

22.12.2009 ⋅ 0 comentarii

„Când economia merge prost, statul este cel care trebuie să-şi plătească datoriile cât mai repede. Rolul meu este să am grijă de toţi copiii acestei ţări şi voi face acest lucru chibzuind atent banul public. Doresc ca mandatul meu să fie mandatul exigenţei regăsite, în primul rând faţă de noi, conducătorii educaţiei. Apoi, faţă de toţi oamenii politici implicaţi în educaţie, faţă de fiecare om din minister şi faţă de fiecare dascăl” – spunea Daniel Funeriu într-un interviu acordat ziarului Observator Arădean în luna octombrie, atunci când era nominalizat în funcţia de ministru al Educaţiei în cabinetul Croitoru. Dacă atunci, arădeanul Daniel Funeriu nu a mai ajuns ministru deoarece Guvernul Croitoru nu a primit învestitura Parlamentului, de această dată şansele lui de a prelua Ministerul sunt evident mai mari. Funeriu a găsit timp şi de această dată, când este doar la câteva zile de preluarea funcţiei de ministru,  pentru a ne răspunde, pe scurt, unor întrebări. - De data aceasta, nu aţi mai fost prima opţiune a PDL. Cum aţi primit decizia desemnării domnului Cătălin Croitoru şi votul din cadrul Colegiului Director?- Aşa cum ştiţi, premierul desemnat este cel care face nominalizările. Nominalizarea mea a venit tocmai datorită sprijinului PDL şi a premierului Emil Boc. Fără unul dintre aceste ingrediente nu s-ar fi ajuns aici.  
- Este adevărat că influenţa liderilor PDL Arad (cea mai bună filială, potrivit scorului electoral) a avut un rol în retragerea domnului Croitoru?Liderii arădeni au fost un element esenţial de sprijin. Forţa unei filiale este dată de calitatea oamenilor din acea filială. Gândirea liderilor din PDL Arad nu se opreşte la graniţa judeţului şi de aici vine succesul lor la Bucureşti. Să nu uităm că Aradul l-a avut pe domnul Seculici vicepremier, pe domnul Pistru ministru secretar de stat, pe Dacian Ţolea consilier al ministrului Comunicaţiilor, pe domnul Ioţcu (în trecut) şi pe domnul Igaş acum lideri de grup la Senat, domnul Blejnar preşedinte la ANAF. Se pot obţine aceste funcţii fără calitate umană? Cu siguranţă nu. Cred că aici este meritul filialelor puternice, acela de a recruta, forma şi promova oameni puternici şi pregătiţi. Sprijinul experienţei politice a liderilor din Arad este foarte important în continuare iar eu sunt onorat că liderii PDL au decis să mă sprijine pe mine. Este o mare responsabilitate şi aştept cu nerăbdare să începem munca, am stat prea mult fără un Guvern în deplinătatea atribuţiilor.
- Sunteţi un ministru pe timp de criză, veţi avea de gestionat un sector bugetar cu personalitate. Sunteţi pregătit pentru negocierile cu sindicatele şi pentru a-i convinge pe profesori că le puteţi apăra drepturile? - Într-adevar, nu va fi un ministeriat uşor. Dimpotrivă. De aceea, aşa cum am fost întotdeauna, mă declar un om al dialogului şi cred că trebuie să ne consultăm permanent cu sindicatele, cu asociaţiile de părinţi, cu opoziţia, pentru a trece peste acest an dificil cu cât mai puţine dificultăţi şi, mai ales, pentru a nu scădea calitatea actului educaţional.
- Preluaţi şi domeniile “Tineret şi Sport”. Credeţi că veţi putea îmbunătăţi imaginea politicienilor din fruntea acestor domenii, afectată de scandalul Ridzi sau de politizarea excesivă a Direcţiilor de Tineret şi Sport?- Responsabilitatea mea este să fac ca aceste domenii să funcţioneze cât mai bine. Imaginea este consecinţa acţiunilor, de aceea eu mă voi concentra pe acţiune şi dialog cu cei care ştiu ceea ce este performanţa. Avem un mare număr de performeri sportivi implicaţi în administrarea sportului şi vreau să vă asigur că influenţa acestora în timpul ministeriatului meu va creşte. Cred că cei care au performanţa în sânge, sunt modele pentru tinerii din România, de aceea eu voi încerca să îi atrag către minister.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro