Stire

Un cuplu de rom?ni, condamnat pentru escrocherie ?n Franţa

25.12.2009 ⋅ 0 comentarii

Un cuplu de români a fost trimis la închisoare, marţi, în Colmar, deoarece a înşelat o mulţime de oameni sub pretextul de colectare a banilor pentru copii bolnavi, potrivit Journal L'Alsace.
Femeia a cerut judecătorilor Curţii Penale din Colmar, cu lacrimi în ochi, să aibă milă de copilul ei şi să le dea, ei şi partenerului ei, o ultimă şansă.
Ileana Calman, în vârstă de 25 de ani, şi partenerul ei, Petru Banu, de 40 de ani, veniţi din România, au fost învinuiţi, marţi, de fraudă şi complicitatea la fraudă.
Din 2007 până la 1 decembrie 2009, cei doi au înşelat mai mulţi oameni din Alsacia şi din satele învecinate. Bărbatul şi concubina sa au încasat bani prin înşelăcine. Femeia a bătut din uşă în uşă pentru a solicita donaţii pentru o asociaţie care se ocupă de copii bolnavi de leucemie.
Pentru a demonstra buna sa credinţă, ea a arătat un document de asociere şi un altul cu numele de donatori din zonă. Aceste documente erau false: primul îi fusese dat de o femeie întâlnită în locul în care care cuplul locuise anterior, iar al doilea a fost conceput de Ileana.
Mulţi oameni au cedat, din compasiune uneori, la insistenţa puternică a femeii, care, potrivit martorilor, nu pleca până nu i se dădeau bani. Cele mai multe dintre persoanele înşelate au fost în vârstă. Sumele colectate variau de la 15 la 5.000 de euro.
"Din mai 2007 până în septembrie 2008, au fost listate 28 de cecuri de 9.000 de euro şi bilete bancare de 3.000 de euro. La aceste sume se adaugă 2.500 de euro pentru primele şase luni ale anului 2009. Dar acesta este doar începutul, majoritatea donaţiilor în numerar erau folosite de cei doi în viaţa de zi cu zi pentru uz personal şi pentru copilul lor de şase ani", a detaliat reprezentanta autorităţilor locale, Elizabeth Mehl.
Investigaţiile au arătat, de asemenea, că, între 2005 şi 2009, cuplul a trimis aproximativ 14.000 de euro rudelor din România.
Reprezentanta Parchetului, Mathilde Pimmel, a declarat că cei doi nu au avut niciun venit, nici salariu, nici ajutor social. Trăiau din fraudă din anul 2005. Femeia mai fusese condamnată o dată, fiind obligată să părăsească teritoriul francez.
El a cerut clemenţă, declarând că banii colectaţi au corespuns unei sume lunare de 600 de euro. Cu aceşti bani puteau trăi bine în România, unde salariul mediu este de 300 de euro, dar nu şi în Franţa.
Instanţa din Colmar nu s-a lăsat impresionată de niciun argument adus de învinuiţi, ci l-a condamnat pe bărbat la şapte luni de închisoare şi pe femeie la un an de detenţie. La aceste condamnări se adaugă interdicţia de a veni pe teritoriul francez pentru trei ani şi confiscarea a 1.650 de euro găsiţi în timpul percheziţiilor în casa inculpaţilor.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro